Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
24. januára 2022, 14:09
Čas čítania 0:43
Adam Novosad TASR

Minimálna mzda 12 eur na hodinu. Nemci potrebujú až 400-tisíc nových pracovníkov, cudzincov lákajú na vyššie platy

Minimálna mzda 12 eur na hodinu. Nemci potrebujú až 400-tisíc nových pracovníkov, cudzincov lákajú na vyššie platy
Zdroj: TASR/AP
NEWS NEMECKO
Uložiť Uložené

Nemecká vláda vytvára plán, ako zaplátať diery na pracovnom trhu.

Nová nemecká vláda hľadá spôsoby, ako rýchlejšie oživiť hospodárstvo krajiny zasiahnuté pandémiou koronavírusu. V kľúčových sektoroch začínajú Nemcom chýbať zamestnanci, a tak by nová vládna koalícia chcela do krajiny prilákať až 400-tisíc kvalifikovaných pracovníkov ročne.

Hospodársku situáciu však neohrozuje len pandémia, ale aj nepriaznivý demografický vývoj. Aj nemecká populácia starne, čo spôsobuje, že množstvo vysokokvalifikovaných zamestnancov odchádza do dôchodku.

nemecko
Zdroj: TASR/AP

„Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily nabral už také rozmery, že dramaticky zasahuje do tempa rastu ekonomiky,“ vysvetlil Christian Dürr zo Slobodnej demokratickej strany (FDP) pre ekonomický týždenník Wirtschaftswoche.

„Problém starnutia pracovnej sily môžeme dostať pod kontrolu iba prostredníctvom modernej imigračnej politiky. Je dôležité, aby sme hranicu 400-tisíc kvalifikovaných pracovníkov zo zahraničia dosiahli čo najskôr,“ uviedol politik. Plán novej koalície počíta so zvýšením minimálnej mzdy na 12 eur na hodinu, ale aj s bodovým systémom pre špecializovaných pracovníkov z krajín mimo Európskej únie.

Odporúčané
Čo navštíviť v Berlíne? Nájdeš tam kluby, kam musíš prísť nahý, štýlové vintage obchody aj super kaviarne Čo navštíviť v Berlíne? Nájdeš tam kluby, kam musíš prísť nahý, štýlové vintage obchody aj super kaviarne 4. októbra 2023, 12:00

Nemecký ekonomický inštitút (DIW) odhaduje, že už tento rok sa pracovná sila v Nemecku zredukuje o viac ako 300-tisíc ľudí, v roku 2029 toto číslo vzrastie na 650-tisíc ľudí. V nasledujúcich desiatich rokoch preto Nemecko bude potrebovať nahradiť až 5 miliónov kvalifikovaných pracovníkov.

Domov
Zdieľať
Diskusia