Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. januára 2022, 16:42
Čas čítania 1:19
Martin Adam Pavlík

Rusi napadnú Ukrajinu zo všetkých strán, varujú analytici. Tvrdia, že ide o najväčšiu vojenskú ofenzívu od druhej svetovej vojny

Rusi napadnú Ukrajinu zo všetkých strán, varujú analytici. Tvrdia, že ide o najväčšiu vojenskú ofenzívu od druhej svetovej vojny
Zdroj: TASR/AP/Alexei Alexandrov
POLITIKA RUSKO UKRAJINA
Uložiť Uložené

„Svet je na prahu najväčšej vojenskej ofenzívy od druhej svetovej vojny,“ varujú analytici. Predpokladajú, že diplomatické rokovania nikam nepovedú.

Podľa ČT24 v rozsiahlej analýze pre server Foreign Affairs analytici Alexander Vindman z Johns Hopkins University a Dominic Cruz Bustillos z Lawfare Institute predpovedajú, že ruský prezident Vladimir Putin má v pláne veľkú vojenskú akciu s cieľom zničiť ukrajinskú armádu a priemyselnú, energetickú i dopravnú infraštruktúru a rýchlo sa stiahnuť. 


„Svet je na prahu najväčšej vojenskej ofenzívy od druhej svetovej vojny,“ varujú. Vindman, Hopkins a Bustillos priblížili tri najpravdepodobnejšie scenáre vývoja konfliktu a myslia si, že Putin by chcel útokom spraviť z Ukrajiny rozpadnutý štát, ktorý nebude pre Rusko hrozbou ani inšpiráciou pre ruskú demokratickú opozíciu.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: x

Upozorňujú zároveň na to, že diplomatické rokovania nikam nepovedú, pretože Rusko, Ukrajina ani Západ nemajú kam ustupovať. Tým najmiernejším scenárom je podľa analytikov ruské uznanie nezávislosti dvoch „republík“ v okupovaných častiach Doneckej a Luhanskej oblasti, avšak to by len potvrdilo súčasný stav, s ktorým Kremeľ nie je spokojný. 

Ako druhú pravdepodobnú možnosť vidia obmedzený útok s cieľom dobytia malého územia v pohraničí, prípadne celého čiernomorského pobrežia. Znamenalo by to, že Ukrajina by prišla o dôležité prístavy, pričom Rusko by mohlo rozšíriť dodávky vody kanálom z Dnepra na Krym.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP/Alexei Alexandrov


Ako ďalej varuje trojica odborníkov, vyžadovalo by si to náročný a krvavý boj v mestách a dlhodobú okupáciu území s nepriateľským obyvateľstvom, ktorá vyústila do trvalého odboja. Za najpravdepodobnejší scenár označujú ten tretí a najhrozivejší.  Predpovedajú v ňom, že Rusko napadne Ukrajinu doslova zo všetkých strán.

Zo zeme, zo vzduchu i z mora. Z juhu, z východu a zo severu. Predpokladajú, že Rusi by čo najrýchlejšie ovládli vzdušný priestor a následne by útočili smerom na Charkov a Sumy, po pobreží Azovského a Čierneho mora. Predpokladajú tiež výpad z Bieloruska na Kyjev, čo by Ukrajine zablokovalo presun posíl na juh.

Ruské jednotky by sa podľa nich vyhli príliš riskantným a nákladným útokom na veľké mestá a dobývali by len územia potrebné na približovanie sa k cieľom ostreľovania. Medzi nimi by boli továrne vyrábajúce alebo vyvíjajúce pokročilé vojenské technológie vrátane protilodných striel Neptun, balistických rakiet krátkeho dosahu Hrim-2 alebo raketových systémov Sapsan.

Späť
Zdieľať
Diskusia