Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. januára 2022, 18:34
Čas čítania 0:58
Eduard Starkbauer

Ak ľudstvo nezmení súčasné návyky, do roku 2040 bude v oceánoch viac plastov ako rýb

Ak ľudstvo nezmení súčasné návyky, do roku 2040 bude v oceánoch viac plastov ako rýb
Zdroj: Unsplash/Naja Bertolt Jensen/volně k užití
NEWS ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Uložiť Uložené

O znepokojivej prognóze hovorí tlačová správa, ktorá vyšla pri príležitosti zasadania Environmentálneho zhromaždenia OSN.

Každý rok sa na svete vyrobí asi 367 miliónov ton plastového odpadu. To podľa Brussels Times predstavuje ekvivalent hmotnosti celej ľudskej populácie, ktorá je aj v dôsledku znečistenia vystavená zdravotným a environmentálnym rizikám. Veľká časť z neho končí priamo v oceánoch.

Odborník na oceány z Environmentálnej investigatívnej agentúry (EIA) je v jej najnovšej tlačovej správe priamočiary: „Tiká nám časovaná bomba. Ak bude prívalová vlna znečistenia pokračovať bez zmeny, predpokladaná hmotnosť 646 miliónov ton plastového odpadu v oceánoch prekročí do roku 2040 celkovú hmotnosť všetkých rýb.“

Správu vydala EIA pri príležitosti piateho zasadania Environmentálneho zhromaždenia OSN v Nairobi, na ktorom sa zúčastnia predstavitelia 193 krajín, korporácií a občianskej spoločnosti.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa EIA News (@eia_news)

EIA považuje súčasný trend výroby nových plastov za neudržateľný a zdôrazňuje, že je v priamom rozpore so schopnosťou zachovania zdravého a obývateľného životného prostredia. Denník Brussels Times predpokladá, že riešenie problému sa ukrýva jedine v silnej medzinárodnej spolupráci.

Odporúčané
McDonald's vydal tanečný hit o životnom prostredí. Na tracku sa podieľali Majself a Thomas Puskailer McDonald's vydal tanečný hit o životnom prostredí. Na tracku sa podieľali Majself a Thomas Puskailer 22. novembra 2023, 12:30

Aj keď firmy a štáty predstavujú čiastočné pozitívne kroky, záväzný zákonný rámec, ktorý by globálne množstvo nových plastov dostal do udržateľných medzí, stále chýba. „Bez zmeny v tom, ako štáty plast používajú, recyklujú a v neposlednom rade aj obmedzujú, tento problém nikdy nevyriešime.“

Denník Brussels Times spomína iniciatívu, v ktorej sa 70 nadnárodných korporácií vrátane Coca-Coly, Danone či Unlever zaviazalo k rešpektovaniu budúcich smerníc z dielne Organizácie Spojených národov (OSN). Považuje ju však za pokrytecký nástroj greenwashingu od firiem, ktoré za znečistenie plastami nesú najväčšiu vinu.

Domov
Zdieľať
Diskusia