Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. januára 2022, 19:30
Čas čítania 2:46
Dominik Vetrák

RECENZIA: Je Spencer skvelou oscarovou drámou o živote princeznej Diany alebo sa Kristen Stewart zbytočne snaží v nudnom filme?

RECENZIA: Je Spencer skvelou oscarovou drámou o živote princeznej Diany alebo sa Kristen Stewart zbytočne snaží v nudnom filme?
Zdroj: Neon
FILMY A SERIÁLY SPENCER
Uložiť Uložené

Stojí najnovší film o útrapách princeznej Diany za návštevu kina alebo by si ho mal ignorovať?

Režisér Pablo Larrain naposledy natočil vydarenú biografiu Jackie o Jacqueline Kennedyovej s Natalie Portman. Aktuálne má v kinách drámu Spencer, ktorá sa zase zameriava na isté obdobia života princeznej Diany. Tú stvárňuje skvelá Kristen Stewart.

Avšak podobne ako pri Jackie, aj tu ti bude občas herecký prejav a hlavne správanie hlavnej postavy liezť na nervy. Režisér totiž akoby naschvál vzbudzoval u divákov nesympatie voči hlavným postavám.

Víkend plný nudy

S Dianou v dráme Spencer prežívame vianočný víkend roku 1993, ktorý Diana strávila v manželskom zväzku s princom Charlesom (hrá ho Jack Farthing). Diana vtedy plánovala rozvod, no pred kráľovskou rodinou sa musela celý čas tváriť, že je všetko v poriadku. Film ti to však neprezradí. Ak teda nepoznáš historické reálie, nebudeš chápať, prečo je Diana v tomto filme psychicky zničená a prečo sa tak trápi.

Na Refresheri pozeráme ročne desiatky až stovky filmov a seriálov... a občas preto, aby si ty nemusel. Netvrdíme, že sa s našimi názormi v recenziách vždy zhodneš, ale minimálne budeš vedieť, čo od toho filmu či seriálu môžeš očakávať. Ak nás v tom chceš podporiť a aj naďalej mať prehľad o skvelých filmoch a seriáloch, ale aj o tých, ktoré nás či celý svet sklamali, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+.

Odporúčané
RECENZIA: The Tragedy of Macbeth RECENZIA: The Tragedy of Macbeth 18. januára 2022, 10:30

Všeobecne platí, že ak o živote princeznej Diany a jej trápení sa v kráľovskej rodine nič nevieš, nedokážeš sa ani vcítiť do jej kože a prejaviť voči nej potrebné sympatie. My ako-tak vieme, ako veľmi bojovala s limitujúcim a obmedzujúcim životom v kráľovskej rodine, no aj tak nám táto filmová Diana prišla miestami otravná a nevedeli sme sa dočkať, kedy sa už film konečne skončí.

Občas sme sa pri ňom nudili, sledovali hodinky a porovnávali si túto Dianu s Dianou zo seriálu Crown (Koruna). A to bola chyba. Diana z The Crown je oveľa zaujímavejšou, hlbšou a sympatickejšou postavou; do jej kože sa divák vžil jednoduchšie. Stál za ňou totiž atraktívny príbeh, ktorý vo filme nenájdeš. Snímka Spencer je totiž zhlukom vymyslených a predpokladaných emócií, ktoré princezná Diana zažívala.

V celom filme sa v podstate nič nestane a aj jeho koniec viac odkazuje na emočný stav Diany než na zmysluplné uzatvorenie príbehu. Spencer je akýmsi víkendovým výletom do mysle fyzicky aj psychicky utrápenej Diany, ktorý ťa však veľmi nezaujíma, keďže sme niečo podobné už dokonale zažili v The Crown a táto verzia neprináša nič nové. 

Spencer
Zdroj: Neon

Spencer je tak trochu nudným a nezáživným filmom, ktorý svoj takmer dvojhodinový obsah mohol divákovi ponúknuť oveľa rýchlejšie a zmysluplnejšie. Filmu chýbajú emócie, akékoľvek napätie a nevieme sa zbaviť pocitu, že režisér Larrain odmieta vyjsť zo svojej bubliny a vyrozprávať diváckejší, prívetivejší film, pri ktorom by sa divák mal čoho zachytiť. Niečoho, čo upúta jeho pozornosť a donúti ho sympatizovať s postavami.

Nezáživný film plný úžasných hercov

Našťastie, nie je to úplná tragédia. Snímke dominujú skvelé herecké výkony. Od Kristen Stewart a jej Diany cez Seana Harrisa (záporák z Mission: Impossible – Rogue Nation) ako šéfkuchára až po Sally Hawkins (poznáš ju z oscarového The Shape of Water) ako Maggie, Dianinu kamarátku a slúžku. Bohužiaľ, nikto iný vo filme nevynikne, keďže nikto iný ani nedostane priestor.

Princ Charles, Dianin manžel, má so svojou ženou jednu dialógovú scénu a zvyšok kráľovskej rodiny sa 99 percent filmu na Dianu maximálne pozrie. Z tohto hľadiska je kráľovské prostredie rozhodne nevyužité a Kristen Stewart nedokáže s touto nezaujímavou postavou ťahať takmer celý film na svojich pleciach. 

Spencer
Zdroj: Neon

Neohúril nás ani soundtrack, zato však treba pochváliť skvelú prácu s kamerou. Tá dokázala zachytiť ponurú a depresívnu atmosféru víkendového sídla aj všetkých jeho návštevníkov, ako aj chladné vonkajšie prostredie a nepríjemné počasie sužujúce všetky postavy. 

Spencer je veľmi pomalý film, v ktorom sa takmer nič nestane. Kristen Stewart sa ako princezná Diana nesmierne snaží, herecký galakoncert z toho však nie je, keďže jej postava ťa ničím nezaujme. Ak príbeh Diany poznáš, nič nové ti neprinesie, no a ak ho nepoznáš, občas sa budeš strácať v deji či vo význame tohto filmu.

V oboch prípadoch však platí, že Spencer naozaj nemusel vzniknúť. Vďaka skvelým hercom, kamere, atmosfére a úžasným scénam, v ktorých sa Diana hrala so svojimi deťmi a rozprávala sa s Maggie na pláži, udeľujeme päť bodov z desiatich. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Späť
Zdieľať
Diskusia