Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. januára 2022, 21:31
Čas čítania 0:57
Ema Stanovská

Biden si myslí, že Putin napadne Ukrajinu. „Bude to veľmi ľutovať,“ vyhlásil americký prezident

Biden si myslí, že Putin napadne Ukrajinu. „Bude to veľmi ľutovať,“ vyhlásil americký prezident
Zdroj: TASR/AP Photo/Susan Walsh
NEWS JOE BIDEN UKRAJINA VLADIMIR PUTIN
Uložiť Uložené

The New York Times konštatuje, že toto tvrdenie ide za hranicu oficiálnych vyhlásení, keďže Putin ešte neoznámil svoj ďalší krok.

Prezident Spojených štátov amerických Joe Biden v stredu vyhlásil, že si myslí, že Vladimir Putin dá pokyn na vojenský vpád na Ukrajinu. Podľa portálu The New York Times však ide o príliš odvážne vyjadrenie, ktoré sa nezhoduje s formálnymi vyhláseniami predstaviteľov Bieleho domu.

Americký prezident počas 2-hodinovej tlačovej konferencie povedal novinárom: „Či si myslím, že Putin sa pokúsi podriadiť si USA, NATO aj Západ? Áno, myslím. Bude ho to však stáť až príliš veľkú cenu, čo si momentálne neuvedomuje. Myslím, že to oľutuje.“ 

Na otázku, či podľa neho Rusko napadne Ukrajinu, Biden povedal: „Predpokladám, že áno, niečo urobiť musí,“ a dodal, že tento prípadný krok ruského lídra nezastavia ani diplomatické vzťahy či hrozba sankcií. Neskôr však priznal, že možno nepôjde o úplnú inváziu na Ukrajinu.

Upozornil na roztrieštené NATO

The New York Times konštatuje, že toto tvrdenie ide za hranicu oficiálnych vyhlásení, keďže Putin ešte neoznámil svoj ďalší krok. Bidenovo vyjadrenie môže podľa portálu vyvolať obavy v Ukrajine, ako aj u spojencov NATO.

biden
Zdroj: TASR/AP Photo/Susan Walsh

Americký prezident totiž povedal, že ak Putin vykoná čo len čiastočnú inváziu, predstavitelia NATO sa nezhodnú v tom, ako silno by mali reagovať. Podľa predstaviteľov Bieleho domu by invázia destabilizovala Ukrajinu a posilnila ruský vplyv na tomto území.

Odporúčané
Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok 15. marca 2024, 13:47

Rusko v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporilo proruských separatistov, ktorí stále ovládajú časť územia na východe Ukrajiny. Boje medzi ukrajinskými ozbrojenými silami a povstalcami si doteraz vyžiadali viac ako 14-tisíc ľudských životov a zničili priemyselné srdce Ukrajiny.

Späť
Zdieľať
Diskusia