Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. januára 2022, 17:30
Čas čítania 6:49
Adam Novosad

VYSVETĽUJEME: Aký konflikt sa rozpútal medzi Kontrafaktom a DMS? Rytmus so Separom na Instagrame odhaľujú zákulisné intrigy rapu

NEWS RYTMUS SEPAR
Uložiť Uložené

Na sociálnych sieťach sa do konfliktu dostali najväčšie slovenské rapové mená.

Na sociálnych sieťach sa rozhorela vojna raperov. Na jednej strane stojí Kontrafakt, na tej druhej zase Separ s DMS. Vzájomné osočovanie teraz vyústilo až do bodu, v ktorom Separ na Instagrame napísal, že týmto sa preňho pravdepodobne priateľstvo s Rytmusom či Egom skončilo.

Aj keď sa aktuálne raperi predbiehajú v reakciách na instagramových storkách, celý konflikt sa nezačal len tak sčista-jasna. My sme sa preto detailnejšie pozreli na celý vývoj sporu, ktorý odštartoval krátko po príchode nového roka.

Slovenský rap rezonuje na sociálnych sieťach deň čo deň, a keďže od našich začiatkov patrí k hlavným témam Refresheru, rozhodli sme sa sprehľadniť to, čo sa aktuálne medzi rapermi deje. Ak ťa zaujíma rapová hudba a chceš, aby sme ti naďalej o nej prinášali kvalitné texty, podpor nás tým, že sa staneš členom REFRESHER+ klubu.

rap
Zdroj: Instagram/Rytmusking, Egoemo, Separ_dms

Čo sa dnes deje medzi Rytmusom, Egom a Separom?Dnes už konflikt vyústil do hádok o tom, kto je spomedzi najznámejších raperov na slovenskej scéne snitcherom a konšpirátorom, ktorý zakladá pomyselný rapový časopis Zem a vek. Tieto Egove slová pochopil Separ ako urážku svojej osoby, a tak okamžite reagoval.

Odporúčané
SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby 25. februára 2024, 12:30

Napokon sme sa dozvedeli aj priznanie, ako chlapcov z Kontrafaktu hnevá, keď raperi ako Separ údajne zavádzajú o číslach predaja či počúvanosti svojich albumov a tvorby.

Tieto negatívne emócie pritom doteraz celé roky zostávali skryté pod pokrývkou, pretože ak sa aj prípadná kritika na verejnosti objavila, Rytmus nikdy verejne nepovedal, koho konkrétne kritizuje, a tak si ľudia len domýšľali, že by terčom mohol byť aj Separ.

V uplynulých týždňoch im predchádzali výmeny názorov, ktoré prepukli najmä v reakcii na recenziu nových albumov najväčších slovenských raperov, kde sa objavili diela Kontrafaktu, DMS a chýbať nemohol ani Pil C.

Odporúčané
Veľké porovnanie: vydali najlepší album Kontrafakt, Pil C alebo DMS? Veľké porovnanie: vydali najlepší album Kontrafakt, Pil C alebo DMS? 2. januára 2022, 14:30

Ako recenzia na Refresheri rozvírila konflikt raperov

Na úvod roka 2022 sme si na Refresheri pripravili veľké porovnanie najnovších rapových albumov. Štyria recenzenti, ktorí sa dlhodobo aktívne či pasívne venujú hudbe a prevažne rapu, dostali za úlohu napočúvať si nové albumy Kontrafaktu, Pil C-ho aj DMS a subjektívne rozhodnúť, kto zabodoval najviac a kto podľa nich prepadol.

Recenzenti napokon na posledné miesto spomedzi veľkej trojice zaradili práve DMS, čo vyvolalo vlnu nevôle. DMS sa nepozdávalo, keď recenzenti naznačovali, že viaceré skladby z albumu obsahujú antivaxerské nálady. 

rap
Zdroj: Instagram/Separ, Pil C, Kontrafakt

„Rozumiem konceptu, že to má byť zábavné, nie veľmi vážne vyrobené na plné koncerty, ale na to, aby som na seba nechal niekoho vrieskať antivaxerské hymny on-demand, som už asi trochu starý,“ skonštatoval na margo albumu DMS Michal Mucha. 

Separ ani Dame v reakcii na tieto hodnotenia nešetrili hnevom, a tak antivaxerské nálady v pesničkách odmietli. Zostávajúcich raperov v článku následne nepriamo obvinili, že skončili v hodnotení nad nimi, aj keď vraj majú na albumoch ukradnuté časti pesničiek.

Frázou roka slovenských raperov je zatiaľ referenčný flow

Na internete sa po storkách od Separa a Dameho roztrhlo vrece s obvineniami z kopírovania zahraničných interpretov. Frázou posledných týždňov sa medzi rapermi stalo slovné spojenie „referenčný flow“, čo treba v laickom vnímaní chápať ako požičanú, prípadne v individuálnych prípadoch skopírovanú hudbu.

Chlapci z DMS ukazovali prstom na Ega z Kontrafaktu, ale neskôr napríklad aj na Simu, ktorí si podľa nich požičali flow z cudzej tvorby, len to zabudli verejne vopred priznať.

Odporúčané
Fotografka Katarína Šlesárová: Pomohol mi aj Sajfa s Veronikou. Rytmusovi môj štýl fotenia sedí, v Dubaji sme sa stretli náhodou Fotografka Katarína Šlesárová: Pomohol mi aj Sajfa s Veronikou. Rytmusovi môj štýl fotenia sedí, v Dubaji sme sa stretli náhodou 21. februára 2024, 9:30

Terčom sa stal aj Pil C, ktorý má na albume skladbu inšpirovanú flowom z pesničky od interpreta Drakeo the Ruler v spolupráci so svetoznámym raperom Drakeom.

Egovi pretiekol pohár trpezlivosti a už sa neudržal

Separ s Damem síce na Kontrafakt útočili, ale členovia rapového zoskupenia nijak výrazne nereagovali. Osočovanie na Instagrame preto šlo do stratena. 

Rytmus sa celý čas odmietal bližšie vyjadrovať k akýmkoľvek obvineniam, že by si Kontrafakt či Ego požičiavali referenčné flowy a kopírovali zahraničných interpretov, ale po viac ako týždňovej pauze zrejme pomyselný pohár trpezlivosti pretiekol a rozhovoril sa práve Ego.

Ego svojským spôsobom v storkách na Instagrame porozprával o tom, ako sa v slovenskom rape rozmáhajú konšpirátorské tendencie.

Nikoho konkrétneho v storkách nemenoval, ale vyjadril sa, že zopár podvodníkov sa snaží klamstvami naberať lajky ohováraním Kontrafaktu. Na internete sa totiž objavili obvinenia, že Ego kopíruje zahraničnú tvorbu a referenčné flowy často používa v rôznych skladbách.

„Dávajte si pozor, aby ste nevpadli do konšpiračných rôznych teórií. Vzniká Zem a vek v slovenskom hip-hope. To je prirodzené, že vzniká oponentúra k niečomu, čo je úspešné, lebo keď sa niečo ohovára, to znamená, že je to úspešné. Z raperov sa tu stávajú snitcheri, dúfam, že to všetci vnímate ako negatívnu vec,“ povedal Ego v storke so slovami, že kedysi by to bola na scéne neakceptovateľná vec.

Je zo Separa konšpirátor a snitcher slovenského rapu?

V tomto bode začala situácia vrieť. Separ si po pozretí Egových storiek kritiku vztiahol na seba, a tak okamžite zareagoval sériou storiek, v ktorých vysvetľuje, že ho mal Ego rovno označiť, keď mu chce verejne nakladať.

Odporúčané
Chceš sa dostať na vypredaný koncert Kontrafaktu? Organizátor pridal obmedzený počet lístkov, takto ich môžeš získať Chceš sa dostať na vypredaný koncert Kontrafaktu? Organizátor pridal obmedzený počet lístkov, takto ich môžeš získať 8. februára 2024, 17:30

Odmietol, že by bol akýkoľvek snitcher, pretože Separ podľa vlastných slov nikoho nenabonzoval. „Nešlo nám o nič iné ako povedať, že keď ikona slovenského rapu ako si ty povie na plnú hubu, že máte skupinu, kde vám kamoši posielajú referenčné flowy, a vy podľa nich píšete slohy a refrény, že toto je deň, na ktorý som sa ja netešil,“ uviedol Separ na Instagrame.

Konflikt sa preto neustále točí okolo toho, že zatiaľ čo album DMS z pohľadu kritikov v konkurencii Kontrafaktu a Pil C-ho neuspel, chlapci z DMS namietajú, že v dnešnej dobe legenda slovenského rapu ako Ego nemôže vo veľkom používať referenčné flowy a dávať podľa nich zlý príklad mladým začínajúcim interpretom. 

Separa nahnevalo aj to, že Ego v storkách rozprával o tom, ako niektorí ľudia klamú a osočujú Kontrafakt, pričom vo svoj prospech rozprávajú, ako Ego kopíruje hudbu zo zahraničia. „A tu hovoríš, že si otextoval slovenčinou referenčný flow od Rihanny. Teraz mi povedz, kde ku*va klamem, keď som o tom povedal,“ reagoval v storke Separ, ktorý pridal aj časť, kde Ego sám verejne hovorí o tom, ako referenčný flow od Rihanny použil.

Najväčší rozruch vyvolali slová Egovej manželky, ktoré už zmazal

Najväčší rozruch v celom konflikte spôsobila manželka Ega Petra Straková, ktorá sa v storkách na Instagrame objavila len na pár minút, kým ich jej manžel nezmazal.

V storkách priznala, že nech sú vojny medzi rapermi akokoľvek napäté, treba pochopiť, ako veľmi Rytmusa dlhodobo irituje, keď sa Separ chváli číslami, podľa ktorých je údajne najpočúvanejším a najpredávanejším raperom na Slovensku on.

Odporúčané
RECENZIA: Vojna policajtov je špičková kriminálka, ktorá na Slovensku roky chýbala RECENZIA: Vojna policajtov je špičková kriminálka, ktorá na Slovensku roky chýbala 1. februára 2024, 13:30

Rytmus však nikdy predtým verejne nepovedal, že v tejto kritike naráža práve na Separa, ale zvyčajne tvrdil, že ide len o všeobecnú kritiku na celú slovenskú scénu. Ego storky so svojou manželkou po chvíli zmazal, pretože ju do konfliktu nechcel zaťahovať, ale to už sa jej vyjadrenia dostali k Separovi aj Rytmusovi a oheň bol na streche. 

Rap
Zdroj: Instagram/Separ

Separ tvrdí, že sa mu potvrdilo všetko, čo roky tušil

Separ sa k storkám Ega s Petrou dostal vďaka svojim fanúšikom, a tak sa hneď pustil do reakcie. Vysvetlil, že sa mu konečne potvrdilo to, čo si posledné roky myslel – že Rytmus pravidelne kritizuje práve jeho, aj keď mu to nikdy osobne nepriznal a v súkromných konverzáciách ho údajne vždy ubezpečoval, že nejde o útoky naňho.

„Tie podpichovania sú smerom ku mne, teraz sa potvrdilo, že boli. Aj keď mi vždy bolo povedané, že, bráško, to nie na teba. Peťa, zase si ma označila za klamára, že si vymýšľam nejaké predaje a počutia. Nevymýšľam, tie veci sa všetky dajú overiť. Spotify nevie, kto ja som, prečo by mi dva roky po sebe písali, že som najpočúvanejší interpret na Slovensku,“ povedal Separ na Instagrame.

Do hry vstupuje samotný Rytmus

Rytmus sa v úvode konfliktu držal v úzadí a odmietal na osočovanie reagovať, ale v posledných dňoch napokon nevydržal a po otázkach fanúšikov sa rozhodol zareagovať.

Odporúčané
Nevlastný brat ho okradol o 100 000 eur. Rytmus si na novom albume púšťa fanúšikov bližšie, Bengoro 2 opisuje životné príbehy Nevlastný brat ho okradol o 100 000 eur. Rytmus si na novom albume púšťa fanúšikov bližšie, Bengoro 2 opisuje životné príbehy 15. decembra 2023, 10:00

Na otázku, či videl Separove vyjadrenia, napísal, že ich nevidel a ani ho nezaujímajú. „Za posledných 20 rokov každý jeden, kto si na nás nejako zasadol, bolo vždy len kvôli tomu, že sme najúspešnejší v každej dobe,“ napísal Rytmus v storke.

Spomenul práve aj náš článok s recenziami rapových albumov, ktorý podľa neho vyvolal Separovo kopanie okolo seba a spochybňovanie Egových rapov.

Obaja raperi v storkách opakovane uvádzajú, že zvyknú komunikovať aj súkromne bez toho, aby si potrebovali čokoľvek odkazovať cez Instagram, lenže aktuálna výmena názorov prináša otázku, nakoľko je ich komunikácia efektívna alebo pravidelná.

Vyťahovanie špinavej bielizne zo súkromných konverzácií

Vyústením konfliktu nateraz zostalo vyťahovanie súkromných konverzácií a hlasových správ, ktorými si chceli raperi navzájom ublížiť.

Separ zverejnil hlasovú správu od producenta Kingpina, ktorý v nej tvrdí, že ho Rytmus huckal práve proti Separovi, Rytmus zase v reakcii na Instagrame napísal, ako vraj Separ klamal a huckal nemenovaného mladého interpreta proti Kontrafaktu, keď mu chceli Rytmus s Egom vydať album pod svojimi krídlami. 

rap
Zdroj: Instagram/Rytmus

„Za tie roky mám toľko informácií, kde si nás ohováral a zakázal tvojim najbližším s nami robiť, že túto tému radšej neotvárajme,“ skonštatoval Rytmus v storke. Vraj si len užíva úspech, a odkedy má rodinu, tak sa už odmieta znižovať na vypisovanie reakcií na sociálnych sieťach.

Odporúčané
KVÍZ: Uhádneš názov Rytmusovej skladby len podľa záberu z videoklipu? KVÍZ: Uhádneš názov Rytmusovej skladby len podľa záberu z videoklipu? 6. decembra 2023, 13:00

Tieto slová nenechali Separa chladným, a tak opäť reagoval dlhým textom. „A keď sa už bavíme o užívaní úspechu, ja ti ho doprajem, to ty stále pizúkaš, jak ťa nezaujímajú čísla a jak to máš v pi*i,“ napísal. „To len teba zrejme je*e, že zrazu niekto dosiahol na tvoju neohrozenú pozíciu, a jak vždy sa snažíš z takého človeka urobiť ko*ota,“ rozvášnil sa raper.

Odháňal Separ mladého interpreta Rytmusovi? Ten to rýchlo vysvetlilKonflikt prerástol až do bodu, v ktorom sa raperi začali obviňovať z kradnutia mladých raperov z jednej strany barikády na druhú. 

Tŕňom v oku sa Rytmusovi podľa Separa stala Aless, ktorej údajne Rytmus ponúkol nevýhodnú zmluvu. Keď sa prišla o zmluve poradiť, Separ jej vraj iba povedal, že to nie je dobrý deal a nemala by ho prijať.

Na základe storky chcel Rytmus podľa Separa s Aless podpísať zmluvu na dlhšie obdobie viacerých rokov, lenže od nej vraj žiadal odovzdávanie „30 či 40 percent z toho, čo spraví“.

„Nenútil som ju s nožom na krku, aby na teba je*ala,“ povedal. Rytmus sa zatiaľ k tomuto tvrdeniu nevyjadril.

Domov
Zdieľať
Diskusia