Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. januára 2022, 16:30
Čas čítania 18:39
Viktor Kniš

Slovenskí a českí zberatelia NFT: Aj keď vlastníme kolekcie za státisíce eur, máme kariéru a baví nás každodenná práca (Rozhovor)

Slovenskí a českí zberatelia NFT: Aj keď vlastníme kolekcie za státisíce eur, máme kariéru a baví nás každodenná práca (Rozhovor)
Zdroj: Pexels/RODNAE Productions/volně k užití
TECH NFT
Uložiť Uložené

S majiteľmi najvzácnejších NFT na svete sme sa porozprávali o budúcnosti tohto odvetvia a jeho rizikách.

Majiteľmi obrázkov vzácnych opíc s hodnotou od 230-tisíc dolárov z kolekcie Bored Ape Yach Club (BAYC) nie sú len Eminem, Post Malone, Jimmy Fallon či Stephen Curry, ale aj Slováci a Česi. Sú (minimálne) dvaja a Refresheru poskytli exkluzívny rozhovor o tom, ako si chránia súkromie, ale zároveň popritom vybudovali najväčšiu česko-slovenskú NFT komunitu. Práve neustále vzdelávanie sa, dostatočná informovanosť a ochota spolupracovať sú pre zberateľov najdôležitejšie.

STPN a Mopo sú dnes svetu známi len pod svojimi prezývkami z Twitteru. Ich portfóliá majú hodnotu prevyšujúcu pol milióna eur, no napriek tomu chodia do práce. „NFT beriem ako koníček. Práca ma baví a venujem sa jej už dlhšie obdobie. Budovanie kariéry mi zabralo veľa času a námahy a nevidím dôvod nechať ju tak,“ vysvetľuje Slovák Mopo pochádzajúci zo severného Slovenska. 

Svet NFT je plný podvodov, drvivá väčšina kolekcií pravdepodobne neprežije prvý mesiac. Aj napriek tomu ich menej skúsení investori s vidinou zisku nakupujú za stovky až tisícky eur, o ktoré prichádzajú v momente, keď zistia, že ich nové NFT už nikto nikdy nekúpi. „Nemôžeš proste prísť a kúpiť prvý obrázok na markete a čakať, že to strelí. To je potom čistý gambling,“ upozorňujú držitelia najvzácnejších NFT na svete. 

Odporúčané
Zuzana žije časť roka v Austrálii, časť na Slovensku a medzitým ešte aj cestuje. Prezradila, ako sa jej to podarilo Zuzana žije časť roka v Austrálii, časť na Slovensku a medzitým ešte aj cestuje. Prezradila, ako sa jej to podarilo 2. augusta 2023, 9:30

Ak chceš, aby sme aj naďalej prinášali nové články zo sveta NFT a zároveň upozorňovali na riziká, ktoré toto odvetvie prináša, podpor nás vstupom do Refresher+ klubu. 

V článku prezentujeme osobné názory dvoch investorov do NFT, ich odpovede na otázky nie sú investičné rady. Redakcia identitu oboch respondentov pozná a ich portfóliá je možné dohľadať na blockchainovej sieti. 
V tomto článku si prečítaš:
  • Čo NFT vlastne znamená, prečo trenduje a prečo môžu niektoré obrázky stáť tisíce eur.
  • Ako sa Mopo a STPN dostali k NFT a ako dnes profitujú z toho, že boli pri tomto trende od úplného začiatku.
  • Prečo je dôležité chápať technológiu skrývajúcu sa za NFT a o čom vlastne je metaverse či web3.0.
  • Ktoré veľké značky už do sveta digitálneho umenia vstúpili.
  • Prečo to už dávno nie je len o tom, ako obrázok NFT vyzerá, a čo je ešte dôležitejšie.
  • Aké sú najväčšie riziká investovania na NFT a ako sa v praxi môže človek najrýchlejšie popáliť.
BAYC, Bored ape
Zdroj: Unsplash.com, Opensea.io

Na internete vystupujete pod prezývkami. Chápem, že aj vzhľadom na vašu zbierku je asi lepšie zbytočne sa nepretŕčať. Na začiatok sa, prosím, predstavte. 

STPN: Pochádzam z Moravy, som veľkým fanúšikom online odvetvia, v ktorom sa aktívne pohybujem už niekoľko rokov a venujem mu aj väčšinu svojho času. Keď práve nie som zaseknutý online, čas trávim s rodinou alebo priateľmi. 

Mopo: Pochádzam zo severného Slovenska a tak ako STPN, aj ja som fanúšikom online sveta a nových technológií. Väčšinu času trávim s rodinou a priateľmi. A do toho ešte nejaký ten šport. 

K tomu, čo ste zač, sa asi najlepšie dostaneme chronologicky. Ako ste začali?

STPN: O krypto sa zaujímam asi od roku 2019, NFT ako také som prvýkrát zaregistroval asi o rok neskôr. Vo februári 2021 som si všimol tento trend, keď si účty na Twitteri začali dávať ako profilovky NFT, čo bol jeden z prvých impulzov, prečo som sa o tento trend začal zaujímať. Potom prišiel Petr Mára so svojou legendárnou miliónovou investíciou do Cryptopunka a ja som v tom čase vyhral v súťaži prvé NFT. Podarilo sa mi ho cez Twitter a Discord predať za 0.1 ETH (vtedy asi 120 dolárov). Postupne som sa dostal k prvým projektom a komunitám, ktorých súčasťou som dodnes. 

Ak tomu dobre rozumiem, išiel si po trende. 

STPN: Áno, je to tak, ale vždy sa mi páčila technológia, ktorú so sebou NFT priniesli. Potenciál som videl hlavne u novodobých digitálnych umelcov, ktorým sa otvárajú úplne iné možnosti, ako to bolo doteraz. Možnosť tokenizovať svoje diela a dodať im tak nezameniteľnosť, čo zvyšuje ich hodnotu a dáva im úplne nový rozmer, sa mi zdala skvelá. Práve tento nápad som sa rozhodol podporovať. Jednak to bolo veľmi riskantné a zároveň to bolo o šťastí. 

Dnes prichádza do NFT odvetvia masovo veľa ľudí, v čom je zásadný rozdiel, aj keď prešiel v podstate len rok, odkedy ste v ňom vy? 

STPN: Keď som začínal, NFT trh nebol ani zďaleka taký prefláknutý, ako je dnes. V odvetví nebol taký objem peňazí a ceny projektov neboli natoľko volatilné, všetko bolo o dosť pomalšie. Vďaka tomu sme sa mohli zamerať viac na vzdelávanie a budovanie vzťahov. To beriem za kľúčovú výhodu oproti dnešnému trhu, ktorý je na mňa až príliš uponáhľaný. Vzťahy, ktoré som si za tie mesiace vybudoval, mi nesmierne pomohli, a to nielen čo sa týka motivácie, vzdelania, ale aj mentálnej podpory. Zdá sa mi, že v súčasnosti je na toto oveľa menej času, denne vznikajú stovky nových projektov a do odvetvia vstupujú aj ďalšie investičné spoločnosti, celebrity či veľké značky, aby využili NFT v rámci svojho podnikania. S rastom odvetvia prichádza aj veľa nováčikov často len s vidinou zisku, ideálne rýchleho a jednoduchého, technológie a vzťahy ustupujú do pozadia.

Odporúčané
Zaujímaš sa o NFT? Zisti všetko o tom, ako vytvárať, predávať či účtovať NFT-čka Zaujímaš sa o NFT? Zisti všetko o tom, ako vytvárať, predávať či účtovať NFT-čka 19. mája 2023, 10:30

Ešte je určite potrebné spomenúť, že táto oblasť nie je pre každého a nie každý uspeje. Stále ide o veľmi mladé, volatilné a rizikové odvetvie. Investovanie bez stratégie je obyčajný hazard, treba to mať na pamäti.

A investovať by sme mali len peniaze, ktoré sme pripravení stratiť. 

Mopo: Podobne ako STPN, o NFT som sa prvýkrát začal zaujímať začiatkom roku 2021. Keďže ma vždy bavili nové technológie, technologické vychytávky a začal som sa zaujímať o krypto, narazil som pri sledovaní nejakých youtubových videí a počúvaní podcastov a debát na ClubHouse na pár týpkov, viac-menej BTC maximalistov, ktorí spomínali nejakých bláznivých ľudí, ktorí dávajú za pixelové obrázky státisíce dolárov. Boli to obrázky, ktoré si vieš doma nakresliť, poprípade stiahnuť z internetu. Nedalo mi to a začal som si študovať, o čom hovorili a ako to funguje. Snažil som sa pochopiť, prečo sa za tým ľudia bláznia. Videl som za tým technológiu a zmysel využiteľnosti nezameniteľných tokenov. Zistil som, že to nie je len o obchodovaní s obrázkami. 

NFT je teda prirodzená ďalšia zastávka, keď sleduješ kryptomeny?

Mopo: Určite to nie je pravidlo. Ľudia, ktorí veria hlavne bitcoinu a investujú doň veľa, si ešte stále budú hovoriť svoje „bláboly“ o obrázkoch z internetu, za čo ich vôbec neodsudzujem ani nezhadzujem, pretože aj ja investujem do bitcoinu a iných kryptomien, ktorým verím, ale len proste hovorím, že zaspali dobu, a to ich asi pekne štve. Ja som v tom videl potenciál a som rád, že som na túto vlnu naskočil. Presne ako hovorí STPN, aj mňa nakopol Petr Mára a jeho Cryptopunk, keďže som bol jeho fanúšikom.

Odporúčané
Máme umelcov, ktorí z malých slovenských dediniek pracujú pre nemeckú klientelu, vraví zakladateľka Minty Petra Kemková (Rozhovor) Máme umelcov, ktorí z malých slovenských dediniek pracujú pre nemeckú klientelu, vraví zakladateľka Minty Petra Kemková (Rozhovor) 16. júla 2022, 9:30

Samozrejme, na začiatku som robil nákupy, ktoré až tak zmysel nedávali, bolo ťažké vôbec nájsť projekt a dostať sa k informáciám v predstihu. Nebolo to také jednoduché ako dnes. Projektov bolo málo a trh nebol taký rozbehnutý. Informácie som hľadal všade, kde sa len dalo. Pochopil som, že bez Twitteru sa nepohnem, pretože sa z neho stala sociálna sieť pre NFT komunitu. Tam som spoznal aj viacero NFT účtov, s ktorými som komunikoval a komunikujem dodnes, a vymieňali sme si informácie.

Začal som nasávať všetky nové informácie a dnes sa mi zdá, ako keby som svoje BAYC nakupoval už pred rokmi.

Obaja máte fulltime job, skúste trochu načrtnúť, čo robíte a prečo vlastne máte potrebu pracovať, aj keď majú vaše kolekcie hodnotu veľmi luxusných nehnuteľností a naďalej vám v podstate prinášajú aj ďalší profit. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 109087 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo NFT vlastne znamená, prečo trenduje a prečo môžu niektoré obrázky stáť tisíce eur.
  • Prečo majitelia NFT za stovky tisíc eur naďalej pracujú a skrývajú sa v anonymite.
  • Či sa dá z NFT žiť a aké sú najväčšie riziká, ak sa investor rozhodne opustiť prácu.
  • Prečo do NFT vstupujú už aj veľké značky.
  • Ako sa človek najčastejšie môže popáliť a prísť o stovky až tisícky eur za niekoľko minút.
  • Čo je najdôležitejšia prevencia a ako môže investor efektívne začať. 
  • Prečo už NFT dávno nie je o umení a čo je ešte dôležitejšie. 
Domov
Zdieľať
Diskusia