Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. januára 2022, 13:45
Čas čítania 0:39
Viktor Kniš

Na Zemi budeme svedkami geomagnetických búrok, môžu spôsobiť výpadky signálu aj internetu

Na Zemi budeme svedkami geomagnetických búrok, môžu spôsobiť výpadky signálu aj internetu
Zdroj: NASA
NEWS POČASIE
Uložiť Uložené

Pri podobných javoch spôsobených erupciou na povrchu Slnka je vidieť aj polárne žiary, ktoré môžu sprevádzať avizované búrky na viacerých kontinentoch.

Zemi v najbližších dňoch hrozí výskyt geomagnetickej búrky, ktorá sa môže objaviť už okolo 16. januára, informuje iMeteo s odvolaním na zahraničný zdroj Space Weather.

Podľa slovenských meteorológov došlo k vyvrhnutiu častíc s vysokou energiou smerom k našej Zemi. Geomagnetická búrka môže spôsobiť napríklad výpadok signálu. Podľa sily sú tieto javy odstupňované od G1 až po G5, pričom Zemi hrozí zatiaľ najslabšia erupcia so silou G1. 

„Môžu sa vyskytnúť menšie výpadky satelitných sietí vrátane GPS, mobilného či internetového signálu,“ očakávajú meteorológovia. Počas víkendu by mohli ako prví pocítiť geomagnetickú búrku obyvatelia severských krajín Európy a Severnej Ameriky. 

Odborníci zároveň upozorňujú na ďalšie zaujímavé javy, na odvrátenej strane Slnka sa nedávno vytvoril obrovský oblak horúcej plazmy, ktorý by mohol časom vytvoriť ešte silnejšiu geomagnetickú búrku. Tá by potom mala potenciál „narušiť funkčnosť satelitov na obežnej dráhe, ovplyvniť leteckú dopravu či spôsobiť výpadky elektrickej energie“.

Odporúčané
Keď sa vyprší, bolesť zmizne. Odborníčka vysvetľuje, prečo ťa pri zmenách počasia trápia fyzické a psychické problémy Keď sa vyprší, bolesť zmizne. Odborníčka vysvetľuje, prečo ťa pri zmenách počasia trápia fyzické a psychické problémy 18. marca 2023, 9:30

Pri podobných javoch zapríčinených erupciou na povrchu Slnka je vidieť aj polárne žiary, ktoré môžu sprevádzať avizované búrky na viacerých kontinentoch. 

slnko
Zdroj: NASA
Späť
Zdieľať
Diskusia