Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. januára 2022, 18:05
Čas čítania 0:46
Ivan Koribanič

Indonézan vytvoril počas posledných rokov 933 fotografických autoportrétov. Teraz ich predáva ako NFT v rámci školského projektu

Indonézan vytvoril počas posledných rokov 933 fotografických autoportrétov. Teraz ich predáva ako NFT v rámci školského projektu
Zdroj: Unsplash/Levi Elizaga/volně k užití
ZAUJÍMAVOSTI NFT
Uložiť Uložené

Doposiaľ sa amatérskemu tvorcovi podarilo zarobiť vyše 103-tisíc dolárov.

Ghozali Ghozalo je amatérskym tvorcom NFT. V Indonézii, odkiaľ pochádza, odovzdal v rámci školského projektu súbor 933 fotografií. Na nich bol iba on sám. Portréty vznikli v rokoch 2017 až 2021, píše NFT evening.

Ghozalov pôvodný zámer bol prostredníctvom týchto fotografií iba zdokumentovať svoj vysokoškolský život. Po tom, čo svet pobláznili NFT, začal ich nahrávať na platformu Opensea.

Na tejto platforme ponúkal jednu fotku za 3 doláre (2,5 eura). Ghozala si neskôr všimli ďalší ľudia, ktorí sa venujú NFT. Medzi nimi bol aj Arnold Poernomo, ktorý vyhral indonézsku kulinársku šou Master Chef. Na Twitteri má viac ako 5 miliónov sledovateľov. Vďaka ich pomoci cena za jednu Ghozalovu fotku narástla na 3 000 dolárov (2 600 eur). Doposiaľ sa amatérskemu tvorcovi podarilo zarobiť vyše 103-tisíc dolárov (90-tisíc eur).

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa HYPEBEAST (@hypebeast)

Čo je to NFT?

NFT znamená nezameniteľný token. To zároveň vysvetľuje, v čom je rozdiel medzi kryptomenami a NFT. Zatiaľ čo je jeden bitcoin rovnaký ako akýkoľvek ďalší, každé NFT je jedinečné.

Rozdielny význam teda vieme nájsť aj vo sfére financií. Kryptomeny majú trhovú hodnotu ako jeden celok, na druhej strane každé NFT má svoju jedinečnú hodnotu. Ich ceny sa môžu pohybovať v rozmedzí státisícov, možno až miliónov dolárov. 

Späť
Zdieľať
Diskusia