Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. januára 2022, 9:30
Čas čítania 7:17
Adam Novosad

Slovenských tínedžerov pobláznila elektronická cigareta SALT. Lákavý marketing im spôsobí závislosť od nikotínu, hovorí odborník

ZAUJÍMAVOSTI CIGARETY VAPOVANIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

V slovenských trafikách sa v posledných mesiacoch rozšírili elektronické cigarety Salt Switch, ktoré sa predávajú v mnohých príchutiach a vraj dokážu nahradiť až 45 cigariet.

Nenápadné, chutné, ale hlavne ľahko vytvárajúce závislosť. Slovenská mládež začala v posledných mesiacoch fajčiť elektronické cigarety, na ktorých obsluhu nepotrebuješ žiadne predchádzajúce skúsenosti s cigaretami ani elektronickými cigaretami alebo vapovaním. 

Stačí zájsť do trafiky alebo vape shopu, vypýtať si Salt Switch a v priebehu 30 sekúnd od nákupu môžeš svoju novú elektronickú cigaretu vytiahnuť z balenia a začať fajčiť.

Ja som preto chcel na vlastnej koži zistiť, aké riziko predstavuje cigareta s exotickými príchuťami, ktoré môžu končiť aj v rukách tínedžerov. Popri testovaní na vlastnom organizme som o vyjadrenie poprosil aj odborníka. 

„V podstate ide o marketing s cieľom vytvoriť najmä u mladých závislosť od nikotínu,“ povedal mi hneď na začiatku odborník na závislosti. Riziko je obrovské, pretože elektronické cigarety môžu byť vstupnou bránou k tým bežným.

Fajčenie škodí zdraviu. Tabakový dym z cigariet obsahuje nebezpečné chemikálie aj rádioaktívne látky, z ktorých mnohé sú karcinogénne a spôsobujú rakovinu. Fajčenie môže spôsobovať aj kardiovaskulárne ochorenia ako infarkt myokardu či cievne mozgové príhody. Tento článok nemá navádzať na fajčenie.

Geniálne jednoduché? Áno, výrobca je na svoju technológiu patrične hrdý, ale dostupnosť a ľahkosť používania teraz spôsobuje, že si ju zamilovali tínedžeri, u ktorých Switch neslúži na to, aby sa zbavili závislosti od cigariet, ale skôr vyzerali cool medzi svojimi rovesníkmi a fajčili štýlovo. Z mojich skúseností však zrejme povedie iba k závislosti od nikotínu, fajčeniu bežných cigariet a následným zdravotným problémom v budúcnosti.

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

Ja som zašiel do trafiky, dal si poradiť pri výbere najpopulárnejšej príchute a pustil sa do fajčenia elektronickej cigarety s obsahom 20 mg nikotínu, aj keď nie som fajčiar a cigaretám sa najradšej vyhýbam, pretože mi smrdia. Ako v mojich očiach dopadol Switch?

Ak ťa zaujímajú články, v ktorých testujeme a skúšame to, čo práve letí medzi slovenskou mládežou, pridaj sa do nášho REFRESHER+ klubu, čím podporíš vznik nových článkov.

Salt
Zdroj: Refresher

Marketingový ťahák, ako prestať fajčiť cigarety, cieli na mladých

Na začiatok treba uviesť na pravú mieru, čo sa skrýva za názvom elektronickej cigarety. Salt je názov lotyšského startupu, zatiaľ čo Switch je konkrétne označenie zariadenia, ktoré používaš na fajčenie.

Ak si začal premýšľať nad tým, či je možné za označením cigarety nájsť hlbší zmysel, máš pravdu. Switch výrobca vybral práve preto, že elektronická cigareta sa snaží byť nástrojom na prechod z tabakových výrobkov na „čistejšiu“ elektronickú verziu.

Marketing očividne funguje, pretože v súčasnosti Salt Switch kúpiš v trafikách po celom Slovensku, čo som si vyskúšal na vlastnej koži. Nie je problém na Switch naraziť v bežnej trafike v Bratislave, ba dokonca ani v Poprade, ale tieto elektronické cigarety niektoré väčšie reťazce trafík do svojho sortimentu nezaradili.

Odporúčané
Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) 19. apríla 2024, 9:30

Na internete sa k elektronickej jednorazovej cigarete dokážeš dostať za pár klikov. Jej cena väčšinou záleží na konkrétnom internetovom obchode, a tak niekde Switch nájdeš za menej ako 7 eur, inde zase môže stáť aj 8 eur. 

Salt
Zdroj: Refresher

Nie som fajčiar, ale Switch na mňa okamžite urobil obrovský dojem

Nemusíme chodiť okolo horúcej kaše, pretože už po prvotnom kontakte s cigaretou vo mne ako v nefajčiarovi zanechalo balenie, vzhľad aj spracovanie obrovský dojem. Na testovanie elektronickej cigarety som bol zvedavý, pretože moje telo nemá skúsenosti s nikotínom, a tak ma zaujímalo, ako si poradí s intenzívnym prísunom nikotínovej soli.

Dychtil som po tom, nech už cigaretu skúšam, pretože som si dal poradiť od predavača vo vape shope v centre Bratislavy, ktorý mi odporučil príchuť jahoda s liči. Vraj táto príchuť najviac letí medzi tínedžermi v hlavnom meste, tak som sa dal nahovoriť aj ja. 

Za všetko hovorí situácia, ktorá sa krátko pred mojím vstupom do predajne odohrávala pred jej vchodom. Skupinka tínedžerov vo veku možno 13 až 15 rokov postávala pred výkladom, ukazovala na rôzne vape doplnky a potom sa medzi sebou chlapci dohadovali, ktorý z nich pôjde dnu a pokúsi sa vypýtať od predavača elektronickú cigaretu. Neviem, či chceli špecificky kúpiť práve Salt Switch, ale popularita vapingu medzi mladou generáciou očividne nie je zanedbateľná.

Odporúčané
Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať 8. apríla 2024, 9:30

Na výber som dostal z viac ako desiatky príchutí, na Slovensku sa dostaneš minimálne k šestnástim rôznym alternatívam a výrobca udáva celkový počet príchutí presahujúci tridsiatku. 

Keď nefajčiar za večer dokončí celú elektronickú cigaretu

Pre fajčiara hľadajúceho lepšiu alternatívu bez spaľovania tabaku a hromady dechtu v pľúcach Salt Switch na prvý pohľad dáva zmysel.

Nesmrdí, práve naopak, príjemne vonia podľa konkrétnej príchute, decentne dymí a najmä ide o jednorazové zariadenie s automatickou batériou, ktoré môžeš po používaní pokojne vyhodiť do koša určeného na zber batérií. 

Na sociálnych sieťach sa dokonca šírili príbehy o tom, ako študenti bratislavských stredných škôl Salt Switch veselo fajčia priamo v triede či na vyučovaní, pretože po potiahnutí vedia dym vydýchnuť napríklad do mikiny či oblečenia tak, aby pred nimi nezostal kúdol a učitelia si nič nevšimli. Nie je to také jednoduché, ale Switch sa s trochou snahy dá fajčiť aj nenápadne.

Výrobca udáva, že vďaka technológii ti bude cigareta postačovať na 450 potiahnutí, čo je údajne ekvivalent 45 vyfajčených cigariet. Nám sa v realite nepodarilo dosiahnuť 450 potiahnutí, aj keď viac ako dve stovky intenzívneho ťahania cigarety zvládne s prehľadom.

Salt
Zdroj: Refresher

Z výdrže som zostal sklamaný, aj keď chuť nebola zlá ani na konciAk som si podľa propagačných materiálov myslel, že s cenou 6,79 eura dokážem teoreticky poľahky nahradiť 45 vyfajčených cigariet, tak som sa sklamal. Na cigarete po dvoch stovkách potiahnutí cítiť rozdiel v intenzite tvorenej pary, a tak už príchuť nie je dostatočne výrazná.

Odporúčané
Napichať pery si môžeš dať už aj v kozmetickom salóne. Na aké riziká treba myslieť? Napichať pery si môžeš dať už aj v kozmetickom salóne. Na aké riziká treba myslieť? 5. apríla 2024, 9:30

Mne ako nefajčiarovi to až tak neprekážalo, ale moji priatelia, ktorí fajčia pravidelne, mali postupne pocit, že dofajčiť cigaretu nedáva zmysel. Ja som svoj Switch s príchuťou jahody a liči vyfajčil takmer celý za jeden večer, aj keď mi hlavou behali myšlienky, či som to neprehnal a náhlym prísunom nikotínu nepripravil svoje telo na budúcu túžbu po tejto látke. 

Napokon som sa zaprisahal, že vyfajčenie jednej elektronickej cigarety bude na potreby recenzie postačovať, a tak som sa zostatkov v cigarete na druhý deň ani nedotkol. Ako nefajčiar som ani nemal nutkanie po nej siahnuť, potiahnuť si a prijať do tela nikotín. Keby som však Switch začal fajčiť pravidelne, závislosť by sa s najväčšou pravdepodobnosťou vytvorila skôr, ako by som si to uvedomil.

Nikotínová soľ, ktorá ti vraj naplno nahradí zážitok z cigaretyNajväčším ťahákom Salt Switch nie je plejáda príchutí, medzi ktorými si vyberie aj ten najväčší fajnšmeker. Podľa výrobcu, predajcov aj recenzií celý koncept stojí na použití nikotínovej soli namiesto voľného nikotínu, ktorý sa väčšinou používa v náplniach do vape zariadení.

Voľný nikotín sa do organizmu po užití nevstrebáva tak efektívne ako nikotín, ktorý sa do tela vyplavuje, keď človek fajčí bežnú cigaretu, a tak sa ľuďom prechádzajúcim z tabakových výrobkov na elektronické cigarety často stáva, že musia počas dňa vapovať oveľa intenzívnejšie, aby hlad organizmu po nikotíne utíšili.

Odporúčané
Prečo ejakulujeme zo snov? Väčšina mladých mužov sa za polúciu hanbí a je pre nich tabu, tvrdí odborník Prečo ejakulujeme zo snov? Väčšina mladých mužov sa za polúciu hanbí a je pre nich tabu, tvrdí odborník 1. apríla 2024, 14:30

„E-cigareta je používateľsky veľmi prívetivá. Nemusíte nič nastavovať, nabíjať, plniť či dokonca ani zapínať. E-cigareta sa vďaka automatickému spínaniu aktivuje len priložením k ústam a potiahnutím. O aktivácii vás bude informovať LED indikačná dióda, ktorá bude počas poťahovania svietiť. Keď začne dióda blikať, kapacita batérie sa blíži ku koncu,“ vysvetľuje jeden z predajcov princíp fungovania cigarety na svojom webe.

Salt
Zdroj: Refresher

Dlhoročný fajčiar nebol priveľmi spokojný
V tomto bode prichádza do hry práve nikotínová soľ v náplni Salt Switch. Elektronická cigareta obsahuje batériu s kapacitou 350 mAh, s ktorou sa pri manipulácii ani nestretneš, pretože je vopred nabitá a opakovane ju svojpomocne nabiť nemôžeš. Cigareta má v sebe uloženú náplň s 2 mililitrami vape liquidu, ktorý dohromady obsahuje 20 mg nikotínu. 

Štúdia analyzujúca cigarety v Indii zistila, že v škatuľkách značiek ako Marlboro či Winston obsahuje každá cigareta od 7 až do 28 mg nikotínu. Či sa ti 20 mg v elektronickej cigarete zdá ako postačujúce, alebo bude tvoj organizmus vyžadovať väčší prídel, pretože je po rokoch fajčenia závislý od príjmu nikotínu, to už je zrejme individuálne.

Môj priateľ a dlhoročný fajčiar, ktorému som Salt Switch ukázal, bol myšlienkou spočiatku nadšený. Vyskúšal si hneď viacero príchutí, po odskúšaní prvej cigarety odo mňa si nakúpil do zásoby viacero kusov, lenže po testovacej fáze sa nakoniec aj tak vrátil k bežným cigaretám. 

Odporúčané
Farmaceutka Lucia: Môj osobný názor na homeopatiu je, že ide o placebo efekt Farmaceutka Lucia: Môj osobný názor na homeopatiu je, že ide o placebo efekt 30. marca 2024, 9:30

Switch možno nezapácha, avšak napriek lákavo znejúcim tvrdeniam o tom, ako nahradí stovky cigariet, podľa všetkého stále neposkytuje ten autentický pocit, ktorý fajčiarovi dokáže privodiť len cigareta. Škrabanie v hrdle po potiahnutí, držanie filtra v ruke, dym charakteristicky stúpajúci k oblohe. Cigaretový zápach je možno nepríjemný, ale fajčiari sa bez neho tak ľahko nezaobídu.

Chytrý, ale nebezpečný marketing na mladých, má v tom jasno odborník

Jednorazové elektronické cigarety Salt Switch spôsobili medzi slovenskými tínedžermi ošiaľ, a tak nás zaujímalo, aké veľké riziko môže zariadenie s pestrofarebnými príchuťami predstavovať pre mladých ľudí, ktorí s cigaretami nemajú veľa skúseností. 

Oslovili sme preto riaditeľa Centra pre liečbu drogových závislostí MUDr. Ľubomíra Okruhlicu, od ktorého sme chceli vedieť, čo si myslí o marketingu týchto jednorazových cigariet, ale aj či podľa jeho odborných skúseností môžu elektronické cigarety s lákavými príchuťami a vôňami viesť k fajčeniu, aj keď od tohto neduhu oficiálne chcú odhovárať.

„V podstate ide o marketing s cieľom vytvoriť najmä u mladých závislosť od nikotínu,“ zhodnotil doktor Okruhlica spôsob, akým Salt propaguje svoj výrobok. Hlavnou myšlienkou je jednoduché používanie, ktoré by mohlo viesť ku skoncovaniu s fajčením cigariet a k prechodu na elektronickú alternatívu.

Opak však môže byť pravdou v prípade tínedžerov. „Prirodzeným pokračovaním je neskôr fajčenie tabakových cigariet. Pre mladých je to stále ‚cool‘. Keďže ide o vysoko adiktívne produkty, zo zdravotného hľadiska sú jednoznačne škodlivé. Závislosť od nikotínu je duševnou poruchou,“ zhodnotil Okruhlica následky, ktoré by mohlo mať užívanie nikotínu vo forme elektronickej cigarety na ľudský organizmus.

Salt
Zdroj: Refresher

Keď Switch končí skôr v rukách tínedžerov, ako pomáha odvykať

Dať hodnotiť nefajčiarovi inovatívnu elektronickú cigaretu má svoje silné aj slabé stránky. Ja som sa na Salt Switch nenamotal, pretože som s fajčením tejto cigarety začal s vedomím, že si závislosť od nikotínu rozhodne vybudovať nepotrebujem, a tak som sa nechal unášať príjemne voňavým dymom v prvý večer, ale odvtedy som po cigarete nesiahol.

Odporúčané
Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene 23. marca 2024, 12:30

Veľa ľudí hovorí, že cigarety fajčia výlučne vtedy, keď sa opijú. V takýchto situáciách som sa sám ocitol mnohokrát, keď ľudia okolo mňa zúfalo hľadali niekoho, kto by im cigaretu dal, aby svoju túžbu zažehnali.

Práve v takomto momente si viem predstaviť, že Switch by mohol fungovať výborne, pretože hojne dymí, obsahuje nikotín a ešte aj príjemne vonia. Na druhej strane, ak niekto tvrdí, že k životu potrebuje cigarety len s pohárikom alkoholu v ruke, zrejme aj tak niečo nebude v poriadku. Socializácia by predsa v človeku nemala vyvolávať túžbu po nikotíne.

Môj záverečný pohľad na Salt Switch je rozpoltený, pretože z vlastných skúseností a najmä zo skúseností fajčiarov vo svojom okolí nemám pocit, že by naplno vedel nahradiť bežné cigarety. Práve naopak, zrejme by mohol prispievať k tomu, že v mladých ľuďoch vytvorí túžbu experimentovať aj s bežnými cigaretami, čo povedie k závislosti od nikotínu.

Momentálne si skôr myslím, že vplyvom pestrofarebného marketingu Switch končí najmä v rukách tínedžerov, ktorí začínajú experimentovať s fajčením, a len zlomku používateľov pomáha zabudnúť na cigarety a nájsť vhodnejšiu alternatívu. Áno, Switch existuje aj v príchutiach bez nikotínu, avšak existuje množstvo prívetivejších zlozvykov ako sa ponárať do ochuteného dymu.

Domov
Zdieľať
Diskusia