Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. januára 2022, 18:04
Čas čítania 0:36
Viktor Kniš

Rok 2021 bol piaty najhorúcejší v histórii. Nový európsky teplotný rekord je skoro 50 stupňov Celzia

Rok 2021 bol piaty najhorúcejší v histórii. Nový európsky teplotný rekord je skoro 50 stupňov Celzia
Zdroj: Michael Held/Unsplash/volně k užití
NEWS KLIMATICKÁ ZMENA POČASIE
Uložiť Uložené

V auguste 2021 namerali na Sicílii nový európsky teplotný rekord vo výške 48,8 stupňa Celzia.

Odborníci z agentúry Európskej únie pre klimatickú zmenu na základe štatistík a dát informujú, že rok 2021 bol piatym najhorúcejším v histórii meraní. Podľa portálu CBC upozorňujú aj na viacero rekordov počas obrovských vĺn horúčav v lete. Na Sicílii vlani namerali nový európsky teplotný rekord s hodnotou 48,8 stupňa Celzia.

Rekordy zaznamenávali aj v Turecku a Grécku. Vedci z agentúry Copernicus však upozornili aj na dlhotrvajúce požiare v Kalifornii či v iných častiach Severnej Ameriky, ktoré k aktuálnemu výsledku takisto prispeli. Nadpriemerné teploty namerali aj v Kanade. 

Alarmujúce sú aj ďalšie výsledky, ktoré analýza vedcov a meteorológov priniesla. Práve pre neutíchajúce požiare sa do atmosféry uvoľnilo rekordné množstvo skleníkových plynov, a tak sa rok 2021 zapíše do histórie ako ten, ktorý zatiaľ najviac zaťažil planétu a ešte viac priblížil environmentálnu katastrofu. Zvýšený výskyt  oxidu uhličitého a metánu v atmosfére spôsobila aj intenzívna ťažba ropy. 

Zatiaľ najhorúcejšími boli roky 2020 a 2016. 

Copernicus
Zdroj: Copernicus
Späť
Zdieľať
Diskusia