Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. januára 2022, 12:30
Čas čítania 11:08
Dominik Vetrák

Grimasy Jima Carreyho šetrili štúdiám milióny dolárov na počítačových trikoch. V Hollywoode sa mu nijaký komik nevyrovnal

FILMY A SERIÁLY JIM CARREY
Uložiť Uložené

Ako sa z tínedžera žijúceho v stane stal svetoznámy hollywoodsky herec a legenda mnohých filmov?

Komediálny žáner sa v roku 1994 navždy zmenil. Vtedy vyšli s 32-ročným Jimom Carreym, známym predovšetkým z menej obľúbených televíznych filmov, v priebehu jedného roka tri nezabudnuteľné filmy – Maska, Ace Ventura: Zvierací detektív a Blbý a blbší. Takéto tri kultové komédie sa nepodaria drvivej väčšine hercov za celý ich život.

Jim Carrey sa narodil 17. januára 1962 v kanadskom Toronte. Už keď mal 8 rokov, objavil v sebe talent na napodobňovanie a robenie rôznych grimás pred zrkadlom. Carrey a jeho rodina na tom boli v jeho tínedžerskom veku mizerne. So svojím bratom Johnom žil v stane, zatiaľ čo zvyšok rodiny v aute. Jeho otcovi sa našťastie podarilo zamestnať v továrni na pneumatiky a Jim s Johnom tam začali pracovať ako údržbári. 

V Refresheri vnímame kariéry a životy veľkých hollywoodskych osobností ako zdroje úžasných príbehov. Ak nás podporíš a staneš sa členom Refresher klubu, budeme môcť tvoriť ešte viac takýchto článkov.

Odporúčané
KOMENTÁR: Oplatí sa pozerať marvelovské seriály a skončí sa príbeh MCU skôr, ako všetci zomrieme? KOMENTÁR: Oplatí sa pozerať marvelovské seriály a skončí sa príbeh MCU skôr, ako všetci zomrieme? 7. januára 2022, 17:30

V 16 rokoch začal svoju kariéru, skončil školu a žil v stane

Keď mal Jim 16, začal sa venovať komédii, naďalej pracoval po nociach a opustil školu. Jeho prvé vystúpenie bolo neúspešné a 16-ročný Jim sa obával, či má táto kariéra vôbec význam. Rodičia ho v nej pritom pre zlú finančnú situáciu podporovať nemohli. Vtedy si určite nepredstavoval, že sa stane prvým hercom, ktorému sa podarí zarobiť za jeden film 20 miliónov dolárov.

Jim Carrey mal talent od malička. Bol jednoducho vtipný. Jeho sestra Rita hovorí, že mu nikdy nešlo o pútanie pozornosti. „Humor mal v sebe prirodzene, asi tak ako je noc tmavá,“ povedala. Bola by škoda nevyužiť to. Jim sa na pódium vrátil o 3 roky neskôr a diváci si ho obľúbili. Carrey pokračoval v stand-upových vystúpeniach, z ktorých mu niektoré vyšli a z iných ho dokonca nespokojné obecenstvo vyhnalo preč.

V roku 1983 sa ako 21-ročný presťahoval do Hollywoodu, kde si ho všimli rôzni producenti. Získal menšie roly vo viacerých priemerných komédiách a drámach. V roku 1988 si však zahral vo filme Stávka na smrť spoločne s Clintom Eastwoodom, ktorého ako malý chlapec imitoval. 

Začiatok slávy a prvé dôležité filmy

Slávny začal byť až v roku 1990, keď sa prvýkrát objavil v seriáli In Living Colors. Imitoval tam rôznych hercov, parodoval slávne vystúpenia a vytváral skvelé krátke skeče.

Počas štyroch rokov sa predstavil publiku ako vtipný a originálny herec, čo mu zaistilo jeho prvé tri dôležité filmové roly. V roku 1994 šli do kín tri obrovské hity a kultové komédie, v ktorých využil grotesku.  

Prelomový rok 1994, v ktorom svojimi peckami zmenil Hollywood

Vo februári vyšiel Ace Ventura: Zvierací detektív. Carrey stvárnil v komédii detektíva, ktorý rozumie reči zvierat. Stal sa z nej hit a herec sa stal miláčikom publika. Šlo o podarený film, v ktorom sa naplno prejavil Carreyho komediálny talent.

Jim Carrey navždy zmenil komediálny žáner. Aj v deň svojich 60. narodenín žiari ako jedna z najjagavejších hviezd Hollywoodu

Svoj talent ďalej ukázal vo filme Maska. Pôvodne mal byť o čosi temnejší, no tvorcovia zistili, že vyvážiť komediálne a hororové prvky je problematické. Keď nastúpil do hlavnej úlohy Jim Carrey, stala sa z filmu čistá komédia.

Jim Carrey a Cameron Diaz vo filme The Mask (1994).
Jim Carrey a Cameron Diaz vo filme The Mask (1994). Zdroj: New Line Cinema

Producenti a zástupcovia štúdia New Line Cinema z toho neboli nadšení a váhali aj pri obsadení Jima Carreyho. Film Ace Ventura vyšiel až v čase dokončovania Masky. Obsadenie Carreyho sa však ukázalo ako kľúčové. Veľmi dobre to vystihol režisér Chuck Russell. Film sa mu podarilo natočiť za 6 týždňov, počas ktorých Carrey improvizoval a vylepšoval všetko, na čo siahol.

Pamätáš si scénu, keď imitoval matadora, pištoľníka, ruského tanečníka a Elvisa Presleyho? Na natočenie Presleyho scény už nemali dostatok času, keďže si vyžadovala dodatočnú prípravu. Carrey však odmietol túto scénu vynechať, a tak sa o niekoľko minút neskôr vrátil na pľac s dokonalým kostýmom a s imitáciou, ktorá sa všetkým páčila. 

Keď sa ho režisér spýtal, ako dokáže tak rýchlo „prepínať“ medzi rôznymi postavami a imitáciami, Carrey mu vraj odpovedal: „Vieš čo, občas, ak si to aspoň dokážem predstaviť v hlave, jednoducho viem svoje telo prinútiť urobiť to.“

Vynikajúci imitátor, improvizátor a ksicht, ktorý svojimi grimasami šetril milióny

Ikonický žltý kostým Masky je odkazom na kostým, ktorý Jimova matka zvolila na jeho prvé, nepodarené stand-up comedy vystúpenie. 

Režisér Chuck Russell pre Chicago Tribune prezradil, že Jim Carrey im ušetril obrovské množstvo peňazí: „Chlapci z ILM (štúdio tvoriace vizuálne počítačové triky – pozn. red.) mi povedali, že Carrey nám ušetril asi milión dolárov.“

Bolo to vďaka Jimovej neuveriteľnej práci s mimikou. Maska bola nesmierne úspešná a prinútila zmeniť názor na Carreyho aj niektorých kritikov, ktorí ho po filme Ace Ventura nemali príliš v láske. Prečo teda nevznikla dvojka, keď bolo jasné, že by to bol megahit?

Improvizoval aj v tejto scéne, keď ako Maska vytiahol z vrecka použitý kondóm

Jim Carrey navždy zmenil komediálny žáner. Aj v deň svojich 60. narodenín žiari ako jedna z najjagavejších hviezd Hollywoodu

LA Times písali, že Carrey dokonca odmietol 10-miliónovú výplatu. Necítil, že ako Stanley Ipkis ešte má čo povedať, a nemyslel si, že pokračovanie by dávalo zmysel. Peniaze pre neho asi neboli všetkým.

Spoločnosť Morgan Creek Productions mu pritom ešte pred premiérou Masky ponúkla 5 miliónov dolárov, aby natočil pokračovanie filmu Ace Ventura. Bolo mu jasné, že by si mohol vypýtať poriadne mastnú sumu a štúdio by mu vyhovelo.

Blbý a blbší, no Carrey bol génius pred kamerou aj v zákulisí

Carrey sa namiesto toho pustil do iných projektov a hneď po Maske kývol na originálnu komédiu od nováčikov bratov Farrelyovcov. Tí Carreyho obsadili do hlavnej roly snímky Blbý a blbší po boku Jeffa Danielsa a opäť z toho bol hit. 

Film bol vo vývoji viac ako 10 rokov. Bratia Farrelyovci nedokázali žiadne štúdio donútiť prečítať si scenár s názvom Dumb and Dumber, a tak ho neskôr propagovali pod alternatívnymi názvami. Problém mali aj s hercami. Všetci potenciálni herci, ktorých si Farrelyovci vyhliadli, ich odmietali.

Dumb & Dumber (1994).
Dumb & Dumber (1994). Zdroj: New Line Cinema

Neskôr zistili, že sa k mnohým z nich ponuky asi ani nedostali a stopli to už ich agenti.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 108765 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako si Carrey dohodol zvýšenie honoráru zo 400-tisíc na 7 miliónov dolárov.
  • Prečo je jeho improvizačný talent taký dôležitý a ako oproti scenáru zmenil postavu Lloyda z filmu Blbý a blbší.
  • Ako navždy zmenil Hollywood.
  • Ako sa z komédie dostal k výhre dvoch Zlatých glóbusov dva roky po sebe.
  • Prečo odmietal propagovať vlastný film.
  • Prečo jeho kariéra v 21. storočí upadala.
  • Akými psychickými problémami trpel.
Domov
Zdieľať
Diskusia