Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Garden Gourmet
18. januára 2022, 17:30
Čas čítania 2:26
Sponzorovaný obsah

Výzva: 30 dní iba na rastlinnej strave. Čo ti to prinesie a ako pomôžeš planéte?

Výzva: 30 dní iba na rastlinnej strave. Čo ti to prinesie a ako pomôžeš planéte?
Zdroj: Unsplash/Ralph (Ravi) Kayden
ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Skús na mesiac vyradiť živočíšne produkty z jedálneho lístka. Vďaka výzve Garden Gourmet urobíš niečo pre zdravie aj životné prostredie.

Pozitívne účinky rastlinnej stravy na zdravie sú pomerne známe. Možno si už aj ty premýšľal o obmedzení živočíšnych potravín vo svojom jedálnom lístku. Lenže potom ti napadlo, že budeš často bojovať s chuťou na mäsové výrobky a nezvládneš ich dobre nahradiť. Prechodu na rastlinné stravovanie sa však nemusíš báť. Garden Gourmet má tridsaťdňovú výzvu, vďaka ktorej to bude hračka. Navyše sme pre teba pripravili niekoľko tipov, ktoré ti pomôžu výzvu bez problémov zvládnuť.

chcem vedieť viac

Základom je vyvážený jedálny lístok

Pozitívne účinky rastlinného jedálneho lístka na ľudské zdravie už dokázalo množstvo najrôznejších štúdií. Úspech však netkvie iba v tom, jesť výhradne rastlinnú stravu. Skladba jedla musí byť vyvážená. Správne nastavený rastlinný jedálny lístok ti zaručí dostatočný príjem potrebných antioxidantov, draslíka, horčíka aj vlákniny, ktorá zaisťuje dobré trávenie a hladké vyprázdňovanie. Obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, ktoré udržujú nízku hladinu cholesterolu v krvi a pomáha predchádzať vzniku chorôb, ako sú cukrovka alebo kardiovaskulárne ochorenia.

Strach nemusíš mať ani z nedostatku bielkovín, pretože mäso nie je ich jediným zdrojom. „To, že rastlinná strava obsahuje málo bielkovín, nemusí byť pravdou, keď sú v jedálnom lístku vhodne nakombinované obilniny so strukovinami alebo obilniny s orechmi,“ upresňuje nutričná terapeutka Gabriela Mádrová.

Nestlé, vegan
Zdroj: Nestlé/Garden Gourmet

A čo teda jesť?

Mnohí ľudia si nedokážu predstaviť, čo budú vlastne jesť, keď vynechajú mäso. Dobrá správa pre všetkých jeho milovníkov je, že sa jedálny lístok príliš zmeniť nemusí. Existujú náhrady mäsa, pri ktorých sotva pocítiš, že ide o rastlinnú verziu. Značka Garden Gourmet napríklad vyrába vegetariánsky burger, nuggetky, guľôčky, grilované filety, klobásy aj mleté mäso. Nielenže tieto produkty ako mäso vyzerajú, dokonca veľmi podobne chutia a rovnaká je aj príprava.

Rastlinný jedálny lístok obsahuje veľa zeleniny, strukovín a obilnín. Pripraviť si môžeš pokrmy z tofu alebo tempehu a ako prílohu použiť ryžu, cestoviny, šošovicu, bulgur alebo kuskus. Jedlá sa dajú spestriť rôznymi semienkami a orechmi. Z jedálneho lístka, naopak, vyraď mäso, vajcia, syry, jogurty aj živočíšne mlieko.

Vplyv na životné prostredie

To, že má spôsob, akým sa stravujeme, vplyv aj na životné prostredie, si už určite počul. Tu je pre predstavu niekoľko faktov, ktoré vykresľujú, ako veľmi živočíšna výroba zaťažuje planétu:

  • Približne polovica obývateľnej plochy na svete sa využíva na poľnohospodárstvo, prevažná väčšina potom na výrobu živočíšnych produktov.
  • Podľa Medzivládneho panelu pre zmenu klímy (IPCC) je súčasný systém stravovania zodpovedný až za tretinu celosvetových emisií skleníkových plynov.
  • Organizácia ProVeg International uvádza, že na výrobu 150-gramového hovädzieho burgera sa spotrebuje viac ako dvetisíc litrov vody, zatiaľ čo pri sójovom burgeri je to okolo 158 litrov.
  • Väčšina zvierat určených na konzumáciu nežije v priaznivých podmienkach.

Práve prechodom na rastlinnú stravu môžeš pomôcť aspoň čiastočne zmierniť tieto dosahy.

Prijímaš výzvu?

Páčia sa ti princípy rastlinného stravovania, ale máš strach, že to sám nezvládneš? Zapoj sa do tridsaťdňovej výzvy Veggie Challenge s Garden Gourmet a ProVeg Česko. „Veggie Challenge je tridsaťdňová výzva, ktorá spotrebiteľom a spotrebiteľkám pomôže znížiť spotrebu živočíšnych výrobkov a účinne im pomáha prekonať najčastejšie bariéry, ktoré im bránia stravovať sa viac rastlinne, napríklad zoznámením sa s najnovšími rastlinnými produktmi i odporúčaním overených receptov,“ predstavuje výzvu manažérka kampane Tereza Trávníčková.

garden gourmet
Zdroj: Nestlé/Garden Gourmet

Výzvu si môžeš prispôsobiť a rozhodnúť sa, či budeš jesť vegánsky, vegetariánsky alebo len obmedzíš mäso na niekoľko dní v týždni. Na webe si môžeš stiahnuť sprievodcu veggie výzvou, ktorý ti pomôže v ceste za lepším životným štýlom. Poradia ti, čím zaplniť skôr chladničku, a odporučia ti zaujímavé recepty.

Vďaka výzve sa prepojíš s ďalšími účastníkmi. Môžete si vzájomne vymieňať rady, tipy, skúsenosti a recepty. Ak by ťa vo veci rastlinného stravovania čokoľvek zaujímalo, môžeš sa obrátiť na osobného kouča, ktorý ti rád poradí. Tvoje súčasné vedomosti o rastlinnom stravovaní ti pomôže overiť nasledujúci kvíz. Tak čo, ideš do toho?

zapojiť sa do výzvy
Kvíz
KVÍZ: Čo (ne)vieš o rastlinnej strave?
15
Koľko zvierat môžeš za mesiac na rastlinnej strave zachrániť?
Tri
Žiadne
Osem
25
Živočíšne poľnohospodárstvo vyprodukuje:
5 % celkových emisií
14,5 % celkových emisií
50 % celkových emisií
35
Počas tridsiatich dní na rastlinnej strave ušetríš až:
10 000 litrov vody
500 litrov vody
39 000 litrov vody
45
Čo znamená, keď je niekto flexitarián?
Je mäso iba výnimočne a zaujíma sa o jeho pôvod. Dá si iba mäso z ekologických chovov alebo voľnej prírody. V jedálnom lístku dbá na etiku a ekológiu.
Je iba ovocie, orechy, semená a podobné plody. Ide o prísnu formu vegánstva.
Neje mäso ani ryby, ale môže jesť iné živočíšne výrobky (mlieko, vajcia...).
55
Koľko percent svetového poľnohospodárstva tvorí živočíšna výroba?
10 %
80 %
50 %
Vyhodnotiť kvíz
Domov
Zdieľať
Diskusia