Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. januára 2022, 9:30
Čas čítania 6:07
Dominik Vetrák

Z Halo Infinite tvorcovia vyhodili 2/3 obsahu. Toto je cesta od hernej katastrofy roka až k jednej z najlepších hier roka

TECH HALO INFINITE
Uložiť Uložené

V lete 2020 odhalili Xbox a 343 Industries Halo Infinite. Vlajkový titul Xbox Series X/S však bol na smiech. Ako sa tvorcom podarilo spraviť z toho vynikajúcu hru, ktorú chváli celý svet a z ktorej hráči ostali v nemom úžase?

Na Halo Infinite sa veľa hráčov netešilo už pred jeho odhalením. Vývoj trval extrémne dlho a fakt, že predošlé dve hry od štúdia 343 Industries boli sklamaním, tiež nepomáhal. Halo 4 a Halo 5: Guardians mali množstvo chýb a mnohí už sériu zatracovali.

Štúdio dostalo množstvo času a prostriedkov na to, aby vytvorilo svoje najlepšie Halo, ktoré malo byť vlajkovým titulom pri vydaní novej generácie konzol Xbox Series X/S. Nakoniec však vývojári vydanie konzoly nestihli a vydali ho vyše roka po plánovanom dátume. Dôvod?

Odporúčané
10 najočakávanejších hier roka 2022 10 najočakávanejších hier roka 2022 2. januára 2022, 16:30

23. júl 2020 a konferencia Xboxu na najväčšej hernej výstave E3, kde prezentovali budúcnosť hier na svojej platforme. Štúdio 343 Industries odhalilo Halo Infinite, no namiesto potlesku si vyslúžilo posmešky. Osemminútové video lákalo na zaujímavo vyzerajúcu novinku v hrateľnosti – grappling hook.

Ide o priťahovací hák, ktorým hlavná postava Master Chief dokázala k sebe pritiahnuť zbrane, vybuchujúce nádrže a najmä sa rýchlo dostať z bodu A do bodu B. Hák do hry pridali až v polovici vývoja a značne tým skomplikovali výrobu hry. Stálo to však za to. Čím viac ho vývojári testovali, tým viac sa im páčil. Okrem toho však hráčov nezaujalo na novinke asi nič. 

Najväčším problémom bola vizuálna stránka, kvalita textúr, nedotiahnuté animácie, nízka úroveň detailov, priemerné nasvietenie a nekvalitne vyzerajúce prostredie, obzvlášť v diaľke. Vrcholom bol Craig. Išlo o náhodného nepriateľa, ktorého bezduchý výraz tváre počas zomierania pobavil hráčov a stalo sa z neho slávne meme. 

Ako väčšina nepriateľov v hre, aj tento typ nepriateľa z radu Brute nemal žiadnu animáciu tváre a mimiku. V čase, keď sa herné štúdiá pretekajú v tom, kto spraví realistickejšie vyzerajúce postavy, to bolo veľké sklamanie a dôvod na uštipačné komentáre. 

Vývojári a celý tím Xboxu kritiku prijali a hráčov chválili za originalitu pri spracovaní rôznych memes. Zároveň však sľúbili, že na animáciách popracujú. 

Starý vs nový Craig

Halo Infinite
Zdroj: 343 Industries/Xbox

Kvalitu prezentovaného dema komentoval aj šéf Xbox divízie Phil Spencer. „Mali sme si to uvedomiť sami a byť k sebe úprimní. Neurobili sme to preto, že sme hráčov chceli sklamať. Dúfali sme, že to vypáli dobre. Spätne si myslím, že nádej nie je dobrá stratégia na vývoj hry.“

Demo podrobili kritike aj talentovaní členovia servera Digital Foundry, ktorí rozoberajú technickú stránku hier. Štúdio 343 Industries odpovedalo, že s mnohými ich komentármi súhlasia a uvedomujú si, že majú s hrou ešte veľa práce. Xbox a 343 Industries si však rýchlo uvedomili, že ju do novembra, teda za 4 mesiace, nestihnú dokončiť.

Vtedajší šéf štúdia Chris Lee oznámil, že hru odkladajú na rok 2021. Xbox Series X/S preto vyšlo bez akejkoľvek veľkej exkluzívnej hry. Za odklad boli vďační aj samotní vývojári. Tí potvrdili, že rok navyše im umožnil dostať nepriateľov, ich animácie a správanie na úroveň, s ktorou boli spokojní. Vďačiť za to môžu pravdepodobne aj vtipom s Craigom, ktoré tento problém dostali až na stôl riaditeľov v Xboxe. 

Halo Infinite
Zdroj: 343 Industries/Xbox

Singleplayerovú kampaň hry neukázali ďalší takmer rok a pol. Znovuodhalenie kampane hráči uvideli až 6 týždňov pred jej vydaním, čo spôsobovalo nemalé obavy, či je všetko v poriadku, keď tvorcovia svoju hru takmer vôbec neukazujú. 

Čo sa teda udialo s Halo Infinite v rámci vývoja a následného ročného odkladu, že sa z neho nakoniec stal jeden z najlepších titulov roka 2021?

Oponu pre nás odkryl uznávaný herný novinár a reportér Jason Schreier, ktorý vyspovedal viacerých bývalých aj súčasných vývojárov zo štúdia 343 Industries a z Xboxu. Jeho článok pre Bloomberg odhaľuje niekoľko šokujúcich informácií o tom, aký chaos panoval v štúdiu a ako sa z katastrofy stal masívny hit a obľúbenec kritikov.

V prvom rade si zavolali na pomoc Josepha Statena, ktorý sériu Halo viedol až do roku 2009. Následne pracoval pre Microsoft na iných hrách, no Halo ho potrebovalo a on sa vrátil ako kreatívny režisér hry. Nahradil tak Chrisa Leeho, ktorý bol na tejto pozícii len rok, keď nahrádzal Tima Longa. V priebehu dvoch rokov sa teda pri hre vystriedali až traja kreatívni režiséri.


Staten vraj ako prvé svojmu demoralizovanému tímu pripomenul, že sa im už niečo podobné stalo. Hneď prvé Halo: Combat Evolved malo katastrofickú prezentáciu. Všetko sa však skončilo dobre a zo série Halo sa už predalo vyše 81 miliónov kópií.

Halo Infinite
Zdroj: 343 Industries/Xbox

A aj keď Staten presvedčil Microsoft, aby dali tímu toľko času, koľko budú potrebovať, problémy neboli zažehnané. Vývojárov totiž brzdil herný engine, teda systém nástrojov, pomocou ktorých vývojári hru vytvárajú. Bol zastaraný a niektoré časti jeho kódu boli až z roku 2000. Išlo o pokračovanie herného enginu od štúdia Bungie, ktoré pracovalo na prvých piatich Halo hrách a v roku 2007 opustilo Microsoft.

343 Industries z neho spravili nový herný engine s názvom Slipsspace, no napriek tomu nebol dokonalý. Šéfka štúdia to v rozhovore pre CNET opísala tak, že vývoj hry a enginu zároveň bolo ako cestovať v lietadle, ktoré nie je dokončené. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 108585 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako pandémia ovplyvnila vývoj.
  • Ako mnoho vývojárov vzhľadom na Halo Infinite nadobro skončilo vo videohernom priemysle.
  • Prečo mal tím občas pocit, že robia na piatich rôznych hrách naraz.
  • Ako sa Xbox a Microsoft vzdali plánu vydať hru zároveň s novými konzolami, len aby potešili hráčov.
  • Ako neuveriteľne vyzerá porovnanie grafiky z roku 2020 a tej z roku 2021.
Späť
Zdieľať
Diskusia