Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. januára 2022, 14:30
Čas čítania 6:51
Tímea Krauszová

12 mladých princezien z Európy: ovládajú jazyky aj lietadlá, zvládajú pózovať na móle či umývať riad

12 mladých princezien z Európy: ovládajú jazyky aj lietadlá, zvládajú pózovať na móle či umývať riad
Zdroj: Getty Images For Louis Vuitton/Pascal Le Segretain
ZAUJÍMAVOSTI EURÓPA KRÁĽOVSKÉ RODINY
Uložiť Uložené

Niektoré z nich v budúcnosti zasadnú aj na trón a povedú svoju krajinu.

Kráľ Kristián IX. ešte v 19. storočí zaistil, že prakticky všetky kráľovské rodiny Európy sú nejakým spôsobom prepojené. Muž s prezývkou Svokor Európy vybavil, že všetkých šesť jeho detí sa priženilo alebo vydalo do najväčších európskych dynastií, a tak sa jeho rodokmeň rozšíril aj na dánske, grécke, belgické, nórske, luxemburské, španielske, rumunské či britské kráľovstvo. Jeho dedičstvo teda žije naďalej, a to aj v podobe mladých princezien, ktoré udávajú smer nielen svojim krajinám, ale často aj módnym trendom a miestnym médiám.

Ak ťa zaujímajú mladí aristokrati, napísali sme aj o mladých princoch z Európy. Niektorí z nich sa živia na vlastnú päsť, iní pracujú ako modeli a ďalší sa pripravujú na kráľovské povinnosti. Prečítaj si o nich viac. Ak chceš podporiť vznik podobných článkov, pridaj sa do klubu Refresher plus a získaj prístup k takmer 3 000 prémiovým článkom. 

Módna ikona s korunkou

Grécka a dánska princezná Maria-Olympia má zjavne ambície stať sa módnou ikonou Európy. Je jedinou dcérou korunného princa Pavlosa a korunnej princeznej Marie-Chantal a známa je predovšetkým tým, že je vždy perfektne oblečená. Móda je aj jej vášňou, na prvej prehliadke bola ešte ako 11-ročná, pripomína Hello Magazine. Sedela na kolenách svojho otca a s údivom pozorovala modelky. Na sebe mala oblečenie luxusnej detskej módnej značky, ktorú založila jej matka kráľovná.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Olympia of Greece (@olympiagreece)

„Milovala som sledovať moju mamu a starú mamu, keď sa vychystali. Bola som posadnutá oblečením a skúšala som si ich veci. Máme veľmi veľa fotiek, na ktorých som ako malé dievča obutá v matkiných opätkoch,“ povedala v rozhovore pre HM. Móde sa napokon venuje aj ako dospelá.

Odporúčané
BUCKET LIST: 5 miest v Európe, ktoré musíš vidieť pred tým, ako zomrieš BUCKET LIST: 5 miest v Európe, ktoré musíš vidieť pred tým, ako zomrieš 29. októbra 2023, 13:30

Na móle už predvádzala kúsky značky Dolce & Gabana, objavila sa aj v editoriáloch magazínov Teen Vogue, Tatler a W. Spoznáš ju aj v reklame na kabelku Capucines od značky Louis Vuitton, ktorú natočila v Paríži v roku 2021. Dnes 25-ročná princezná je aj úspešnou influencerkou. Medzi najznámejšie kampane patrí jej spolupráca s kozmetickou firmou The Organic Pharmacy, jej meno nájdeš na flakóne s hydratačným sérom.

Princezná Isabella z Dánska

Dánsko vo veľkom oslávilo narodenie princeznej Isabelly, ktorá je prvým dievčaťom v rodine od narodenia kráľovnej v roku 1946. Isabella sa pýši aj titulom grófky z Monpezatu a je dcérou dánskeho korunného princa Frederika a dánskej korunnej princeznej Mary. Štrnásťročná princezná je momentálne treťou dedičkou trónu v poradí (po jej otcovi a staršom bratovi Christianovi). 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by DET DANSKE KONGEHUS 🇩🇰 (@detdanskekongehus)

Svoju prvú kráľovskú úlohu dostala v ôsmich rokoch – pokrstila nový trajekt, ktorý je pomenovaný po nej. V oblasti vzdelávania sa odklonila od tradície a navštevovala štátnu základnú školu, no má záľubu v móde a spoločenských udalostiach rovnako ako mnohí členovia kráľovských rodín. Niekoľkokrát ju už odfotili so šperkmi jej matky, kráľovnej austrálskeho pôvodu, na ktorú sa výrazne podobá.

Princezná Ingrid Alexandra z Nórska

Miluje kickbox a rada surfuje. Navonok obyčajné dievča je v skutočnosti nórskou princeznou. Ingrid Alexandra je síce druhou v poradí na nórsky trón (je najstarším potomkom korunného princa Haakona a princeznej Mette-Marit), ale chodila „len“ na štátnu školu. Čoskoro 18-ročná princezná by v prípade, že zasadne na trón, bola len druhou nórskou kráľovnou v histórii (po kráľovnej Margaréte v 15. storočí). 

princezná Ingrid Alexandra
Zdroj: Nórsky kráľovský dvor/Julia Naglestad

Oslavu dospelosti, ktorú dosiahne v januári 2022, musela vzhľadom na pandémiu odložiť, informuje HM. V súčasnosti chodí na strednú školu v Osle a má už niekoľko skúseností s európskou šľachtou. Sprevádzala napríklad princa Williama a vojvodkyňu Kate počas prechádzky v parku pomenovanom na počesť princeznej Ingrid. Okrem toho bola kopilotkou bojového lietadla F-16 v rámci spoznávania nórskej armády a jej fungovania. Až zasadne na trón, bude jej veliteľkou.

Odporúčané
Toto sú najhoršie pláže v Európe podľa hodnotenia návštevníkov: cigarety a smeti zahrabané v piesku a podpriemerné služby Toto sú najhoršie pláže v Európe podľa hodnotenia návštevníkov: cigarety a smeti zahrabané v piesku a podpriemerné služby 6. augusta 2023, 11:00

Nemysli si však, že jej život je len plný prechádzok a princov. V roku 2021 jej rodičia zohnali prácu v Taliansku, kde umývala riad. Podľa nórskeho časopisu Se og Hør šlo o letnú brigádu v talianskej reštaurácii. Keďže bola príliš mladá na to, aby mohla nalievať alkohol, skončila v kuchyni a pomáhala s umývaním riadu.

Budúca španielska kráľovná

Najstaršia dcéra španielskeho kráľa Leonor má síce len 16 rokov, ale už teraz píše históriu. Až zasadne na trón, bude prvou španielskou vládnucou kráľovnou od roku 1868. Podľa El País momentálne študuje vo Walese na UWC Atlantic College, kam chodia viacerí členovia európskych kráľovských rodín, ako aj deti milionárov.

Po jej boku tam študuje napríklad aj holandská princezná Alexia, o ktorej sa dozvieš viac neskôr v článku. Školu médiá prezývajú aj Rokfort pre hipisákov.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 108529 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktoré princezné takmer určite zasadnú na trón vo svojej krajine.
  • Kde sa nachádza „Rokfort pre hipíkov“, prestížna škola, kam chodia takmer všetci dospievajúci princovia a princezné.
  • Ktorá princezná bežne nosí oblečenie značiek Stradivarius a Mango.
  • Prečo prišla vnučka Grace Kelly o nárok na britský trón.
  • Čoho v oblasti lásky sa obáva budúca holandská kráľovná.
Domov
Zdieľať
Diskusia