Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. januára 2022, 11:30
Čas čítania 2:00
Ivan Koribanič TASR

V Rakúsku a Nemecku zábavná pyrotechnika zabíjala, na Slovensku horeli aj balkóny či kontajnery

V Rakúsku a Nemecku zábavná pyrotechnika zabíjala, na Slovensku horeli aj balkóny či kontajnery
Zdroj: TASR/Roman Hanc, TASR/Pavol Zachar
NEWS NEMECKO NOVÝ ROK RAKÚSKO SLOVENSKO SMRŤ
Uložiť Uložené

Celkom dva životy si vyžiadala neodborná manipulácia so zábavnou pyrotechnikou. Okrem toho skončilo niekoľko ľudí s ťažkými zraneniami.

Neďaleko Viedne zahynul počas silvestrovskej oslavy iba 23-ročný muž. Ďalší, o 2 roky mladší, utrpel ťažké zranenia. Stalo sa tak po tom, čo sa viacerí ľudia zišli na lúke, aby tam odpálili pyrotechniku.

Tá nanešťastie nevybuchla okamžite. Štyri osoby sa k nej následne priblížil, aby overili jej stav. Vzápätí však došlo k explózii. S ľahkými zraneniami skončili zvyšní dvaja členovia partie. 

K ďalším, našťastie nie smrteľným úrazom spojeným s pyrotechnikou došlo aj vo viacerých častiach Rakúska, konkrétne v Tirolsku, Salzbursku, Korutánsku a Burgenlande.

Jednu smrť hlási aj Nemecko. V meste Hennef oslavovala 10-členná skupina nový rok. Krátko po polnoci sa dvojica mužov vo veku 37 a 39 od skupiny oddelila. Krátko nato bolo počuť podľa svedkov veľmi hlasný výbuch. Obaja muži zostali ležať na zemi s ťažkými zraneniami. 

Mladšiemu z nich sa aj napriek pokusom o záchranu už nepodarilo pomôcť a na mieste skonal. Druhého zraneného previezli so život ohrozujúcimi zraneniami do nemocnice. Podľa hovorcu miestnej polície šlo zrejme o podomácky vyrobené petardy. Prípad vyšetruje kriminálna polícia.

Silvester na Slovensku očami hasičov

Ani Slovensko sa nezaobišlo bez výjazdov záchranných zložiek. Hasiči na svojom Facebooku informujú, že počas Silvestra až do nasledujúceho rána (7.00 h) zasahovali celkom 126-krát. Technické udalosti znamenali 42 výjazdov, z toho šlo 14-krát o dopravnú nehodu. 

Z 84 prípadov, pri ktorých šlo o požiar, bolo až 39 zapríčinených zábavnou pyrotechnikou. 13-krát to bolo v Bratislavskom kraji a 7-krát v Trnavskom.

Čo sa požiarov týka, oproti minulému roku šlo o nárast o 45 prípadov. Celkový počet výjazdov vzrástol o 24. V prípade zábavnej pyrotechniky stúpli výjazdy o 12. Pyrotechnika spôsobila najmä požiare kontajnerov a balkónov. Žiaľ, v niekoľkých prípadoch museli hasiči zasahovať aj pri požiaroch motorových vozidiel a dokonca aj strechy rodinného domu.

Záchranári nezažili podobnú vyťaženosť už roky

Zdravotnícki záchranári absolvovali počas silvestrovskej noci najviac zásahov za posledné roky. Konkrétne 1 702, čo je o 239 viac ako počas predchádzajúcich osláv príchodu nového roka. Informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová.

„K najčastejším príčinám výjazdov patrili akútne bolesti brucha, sťažené dýchanie a zhoršený zdravotný stav u pacientov s kardiovaskulárnymi ochoreniami,“ priblížila. Vyšší bol aj počet volaní na tiesňovú linku 155, časť z nich operátori vyriešili konzultáciou.

Ako uviedla, zásahov pri úrazoch spôsobených neodbornou manipuláciou so zábavnou pyrotechnikou bolo 32, z toho deväť v Žilinskom kraji. „Najmladším pacientom bol 13-ročný chlapec z Prešovského kraja, ktorému vybuchla petarda v rukách, našťastie bez devastačných poranení. Nebol potrebný ani prevoz do nemocnice a tínedžer bol ošetrený na mieste,“ povedala.

Všetky prípady súvisiace s pyrotechnikou, ktoré riešila záchranná zdravotná služba, sa skončili ľahkými až stredne ťažkými zraneniami. Žiaden prípad sa neskončil fatálne. K častým silvestrovským príčinám zásahov patrí podľa jej slov aj ťažká otrava alkoholom. „V tejto súvislosti pomáhali záchranári v 51 prípadoch, z toho šiestim deťom. Smutné prvenstvo v tomto smere patrí Banskobystrickému kraju, kde pomáhali záchranári až 11 osobám s intoxikáciou alkoholom,“ podotkla.

Najmladším pacientom, ktorý sa opil tak, že upadol do bezvedomia, bol podľa jej slov 13-ročný chlapec z Banskobystrického kraja. „Vzhľadom na vážny zdravotný stav musel byť prevezený do nemocnice,“ dodala Krčová.

Späť
Zdieľať
Diskusia