Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. decembra 2021, 9:28
Čas čítania 1:04
Tímea Krauszová

Vážila 50 kíl a bola 2,5 metra dlhá. Našli doteraz najväčšiu fosíliu mnohonôžky na svete

Vážila 50 kíl a bola 2,5 metra dlhá. Našli doteraz najväčšiu fosíliu mnohonôžky na svete
Zdroj: University of Bristol
ZAUJÍMAVOSTI ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Vedci jej fosíliu objavili náhodou.

Vedci našli na pláži v anglickom grófstve Northumberland doteraz najväčšiu skamenelinu mnohonôžky na svete úplnou náhodou. Podľa odhadov počas života vážila až 50 kíl a merala zhruba 2,5 metra. Ide o najväčšieho článkonožca, akého kedy objavili.

Žila pred 326 miliónmi rokov

Tzv. mnohonôžky sú článkonožce, ktoré majú na každom článku dva páry končatín. Táto konkrétna pochádza z rodu Arthropleura. Boli to najväčšie, zhruba dvojmetrové článkonožce, ktoré žili v prvohorách. 

Časť skameneliny našli už v roku 2018, keď obrovský kus pieskovca spadol na pláž. Podľa Neila Daviesa, odborníka z Cambridgeského oddelenia vied o Zemi, ho objavili len šťastnou náhodou.

Pieskovec pri páde nalomil fosíliu tak, že bola dokonale odhalená a všimol si ju okoloidúci doktorand, Daviesov bývalý študent. Odvtedy 75-centimetrovú fosíliu expert roky analyzoval.

Obrovská mnohonôžka žila pred 326 miliónmi rokov, v čase, keď mala severovýchodná časť Anglicka podstatne tropickejšie podnebie. Je celkom možné, že nejde o skamenelinu samotného článkonožca, ale len o exoskelet, teda vonkajšiu kostru, ktorú živočích zvliekol. Zatiaľ sa nenašla hlava, preto si vedci nemôžu byť úplne istí. Ide len o tretiu skamenelinu z rodu Arthropleura, no je podstatne staršia než prvé dve, ktoré objavili v Nemecku.

Odporúčané
Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) 16. marca 2024, 12:30

Mala zrejme 32, najviac 64 nôh a výdatnú stravu – vzhľadom na veľkosť, do akej narástla. Zrejme ju tvorili oriešky, semienka a malé živočíchy a obojživelníky. Budúci rok fosíliu vystavia v Cambridgei.

Domov
Zdieľať
Diskusia