hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Ekonomika a financie

Tatra banka začala spolupracovať s burzou Nasdaq. Platforma prepája investorov s emitentmi zelených dlhopisov po celom svete

Tatra banka v apríli vydala prvé zelené dlhopisy v hodnote 300 miliónov eur a koncom novembra nadviazala spoluprácu s burzovou spoločnosťou Nasdaq, ktorej súčasťou je aj divízia udržateľných dlhopisov.

Martina Havranová
17. 12. 2021 9:30 Čas čítania: 4:02
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Ekonomika a financie
0
Martina Havranová
17. 12. 2021 9:30
Čas čítania: 4:02

Tatra banka začala spolupracovať s burzou Nasdaq. Platforma prepája investorov s emitentmi zelených dlhopisov po celom svete

Tatra banka v apríli vydala prvé zelené dlhopisy v hodnote 300 miliónov eur a koncom novembra nadviazala spoluprácu s burzovou spoločnosťou Nasdaq, ktorej súčasťou je aj divízia udržateľných dlhopisov.

Martina Havranová
17. december 2021, 9:30
Čas čítania: 4:02
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn

Finančný sektor zohráva v boji s klimatickou krízou dôležitú úlohu. Banky vystupujú ako veritelia aj investori a ich rozhodnutie podporovať ekologické projekty a firmy môže byť kľúčové pri naplnení cieľov Parížskej dohody o zmene klímy. Investície do zelených projektov už nie sú len znakom filantropie, ale aj dobrým investičným rozhodnutím. Podľa slov Tomáša Kvašňovského už teraz časť investorov zásadne preferuje investovanie do projektov, ktoré sú udržateľné.

 

Reakciou na boj proti klimatickej kríze je aj zelené bankovníctvo, ktoré je prioritou aj pre Tatra banku. Vydaním 300-miliónového zeleného dlhopisu sa zaviazala, že získanými prostriedkami prispeje k podpore zelených projektov.

 

Sustainability manažér Tatra banky Tomáš Kvašňovský.
Sustainability manažér Tatra banky Tomáš Kvašňovský. Zdroj: Tatra banka

 

Pojem zelené bankovníctvo sa skloňuje čoraz častejšie. Čo sa za ním vlastne skrýva?

Finančný sektor zohráva v hospodárstve kľúčovú úlohu. Banky sú v role veriteľa, investora alebo správcu aktív. Nachádzame sa v momente, keď je potreba udržateľnosti naozaj akútna. Všetko toto vytvára mozaiku, prečo sa banky zameriavajú na udržateľnosť. 

 

Banky dokážu napríklad presmerovať investície do zelených projektov, preto je prístup finančných inštitúcií k téme udržateľnosti taký kľúčový – či už ide o vnútornú filozofiu bánk, alebo o konkrétne riešenia, akými sú produkty, ktoré ponúkajú klientom. Pre nás sú dôležité ESG zásady s ohľadom na dlhodobé projekty a pozitívne efekty zodpovedného bankovníctva. 

 

Záujem investorov o zelené dlhopisy na trhu rastie. Mnohí z nich vnímajú klimatické riziká a zohľadňujú ich vo svojich investičných rozhodnutiach.

 

Berieme do úvahy nielen ekologické, ale aj sociálne aspekty spojené s našimi produktmi a službami. Príkladmi takýchto produktov sú Hypotéka pre modrú planétuTB, spomínané zelené dlhopisy, investičné aktivity alebo Fondy pre modrú planétuTB, prípadne zvýhodnený lízing na elektromobily. 

Aký je rozdiel medzi klasickou hypotékou a spoločensky zodpovednou hypotékou?Klientom sme ponúkali Hypotéku pre modrú planétuTB so zvýhodneným úrokom vo výške mínus 0,1%. Podmienkou bol certifikát energetickej triedy A1 a A0 financovanej nehnuteľnosti. To sú štandardy, ktoré má mať od roku 2016 každá budova. K tomu sme pridali aj rok vedenia účtu zadarmo a tiež zvýhodnenú sadzbu úveru v prípade, že hypotéka nestačila a bolo potrebné dofinancovanie spotrebným úverom. To je konkrétny príklad, ako môže banka podporiť udržateľnosť. 

 

V apríli tohto roka ste vydali aj prvé zelené dlhopisy na Slovensku. Aké záväzky z nich robia udržateľné? 

Ako emitent sa investorom zaväzujeme, že všetky prostriedky, ktoré od nich získame ich nákupom, použijeme výhradne na financovanie environmentálne zodpovedných projektov. 

Máme k tomu spísaný aj tzv. Green Bond Framework, ktorý je oficiálnym dokumentom hovoriacim o tom, akým spôsobom sa projekty hodnotia a čo je kritériom, aby spadali do zelených kategórií. 

 

Išlo o prvý zelený dlhopis na Slovensku a tiež v rámci bánk v skupine Raiffeisen Bank International. Podľa agentúry Bloomberg sme tento dlhopis vydali ako prví v regióne strednej a východnej Európy. Podarilo sa nám nadviazať aj spoluprácu s burzou Nasdaq. 

 

Koncom novembra ste nadviazali spomínanú spoluprácu so spoločnosťou Nasdaq. Akú úlohu zohráva pri vydaní zeleného dlhopisu? 

Nasdaq je vnímaný ako burza a jedna z jej divízií sa zaoberá práve trvalou udržateľnosťou. Ich súčasťou je aj platforma pre udržateľné dlhopisy Nasdaq Sustainable Bond Network, ktorá prepája emitentov zelených dlhopisov s investormi. Jednoducho spájajú ponuku s dopytom. Sieť zároveň disponuje informáciami o dlhopisoch, ktoré majú možnosť aktualizovať samotní emitenti. K spolupráci prišlo tak, že si všimli našu 300-miliónovú emisiu zelených dlhopisov.

 

Tatra banka nadviazala spoluprácu so spoločnosťou Nasdaq.
Tatra banka nadviazala spoluprácu so spoločnosťou Nasdaq. Zdroj: Tatra banka

 

Môžu byť zelené dlhopisy pre investorov ekonomicky zaujímavejšie? 

Záujem investorov o zelené dlhopisy na trhu rastie. Mnohí z nich vnímajú klimatické riziká a zohľadňujú ich vo svojich investičných rozhodnutiach. Logicky očakávajú, že spoločnosti správajúce sa zodpovedne budú aj lepšie pripravené jednak na klimatické zmeny a jednak na zmeny v reguláciách, prípadne zmeny v rozhodnutiach klientov. 

Výsledkom môžu byť stabilnejšie zisky takýchto spoločností, čo je dobrým znamením pre investorov. Na trhu existujú investori a fondy, ktoré investujú už len do zelených dlhopisov. Ide aj o vnímanie problematiky alebo investičnú stratégiu. Vydaním zelených dlhopisov máme možnosť osloviť väčšie množstvo investorov, ako keby boli vydané ako nezelené.

 

Máte napríklad zmerané, ako konkrétne sa zlepšuje ekologická stopa bánk, ktoré prešli na zelené fungovanie? 

Tatra banka patrí do finančnej skupiny RBI a tá je oficiálne signatárom zásad OSN pre trvalo udržateľné bankovníctvo. Má šesť zásad, ako sa má bankový sektor správať, ktoré sú naviazané na Parížsku klimatickú dohodu. Túto dohodu podpísalo celosvetovo vyše 250 bánk, čo prezentuje asi 40 % svetových bankových aktív. My ako banka si tiež robíme analýzu našich dosahov. 

 

Spoločnosti správajúce sa neudržateľne budú čím ďalej, tým väčším rizikom pre banky.

 

Jedným z našich produktov sú napríklad aj Fondy pre modrú planétuTB. Okrem dosahovania výnosov záleží aj na spôsobe, ako sa zisky dosiahnu. Fondy prispievajú vysokou mierou k spoločenskému rozvoju, transparentnosti a etike. Podporujú investovanie do spoločností, ktoré dodržiavajú ľudské práva a spĺňajú prísne environmentálne kritériá. Čo je dôležité, na základe interných prieskumov máme zistené, že takéto firmy produkujú v porovnaní s trhom až o 40 % emisií menej a vytvárajú o 80 % menej odpadu a okrem toho majú o 74 % nižšiu spotrebu vody. 

 

Podľa sustainability manažéra Tatra banky Tomáša Kvašňovského už teraz niektorí investori uprednostňujú investíciu do spoločensky zodpovedných projektov.
Podľa sustainability manažéra Tatra banky Tomáša Kvašňovského už teraz niektorí investori uprednostňujú investíciu do spoločensky zodpovedných projektov. Zdroj: Tatra banka

 

Určujete si aj ďalšie ciele v rámci ekologického bankovníctva? 

Aktuálne riešime aj výpočet uhlíkovej stopy v banke. Riešime konkrétne zaťaženia vyjadrené v tonách CO2 voči planéte a to následne chceme ako Tatra banka redukovať. Sú to plány na desaťročia, lebo ako som spomínal, udržateľnosť je beh na dlhé trate. 

 

Máte predpoklad, že postupne sa aj zvyšok bánk pridá k zelenému bankovníctvu? 

Keď si zapneme správy a odmyslíme koronakrízu, veľká časť tém je zameraná na ekológiu a klimatickú zmenu. Tejto skutočnosti sa musí prispôsobiť celá spoločnosť, nielen banky. Od tohto sa odvíja aj podnikanie. Už sa nepozeráme len na to, kto je daná firma, ale na to, čo robí a ako to robí. Príkladom je banský sektor, ktorý prechádza transformáciou, keďže postupne sa odkláňame od fosílnych palív. 

Spoločnosti správajúce sa neudržateľne budú čím ďalej, tým väčším rizikom pre banky. Majú svoje záväzky voči bankám. Na základe reštrikcií voči klimatickej zmene budú musieť svoje podnikanie upraviť alebo akokoľvek limitovať. Hrozí teda, že ich záväzky zostanú nesplatené. Sú to kreditné a reputačné riziká pre banku. Laicky by som to zhrnul asi tak, že sú len dva typy bánk: tie, ktoré sa témou udržateľnosti už zaoberajú, a tie, ktoré sa ňou zaoberať ešte len začnú. Čím ďalej, tým viac bude táto téma rezonovať – a nielen vo finančnom svete. Naša planéta totiž nemá povolené prečerpanie.

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Foto: Tatra bankaNáhľadový obrázok: Tatra Banka
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Ekonomika a financie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac