Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. decembra 2021, 11:16
Čas čítania 1:52
Viktor Kniš Martin Adam Pavlík

Juraj Podmanický z festivalu Grape: Pohodu máme radi, nebudeme na ich útok reagovať

NEWS FESTIVAL GRAPE FESTIVAL POHODA
Uložiť Uložené

Organizátori festivalu Pohoda dnes vydali tvrdé stanovisko, organizátori festivalu Grape vraj porušili dohodu.

Ak by sa budúci rok mohli konať festivaly, Grape a Pohoda by sa delili o rovnaké miesto na letisku pri Trenčíne s približne mesačným odstupom. Organizátori Pohody, pre ktorých je Trenčín dlhoročným pôsobiskom, tvrdia, že zástupcovia festivalu Grape ich podviedli, lebo im sľúbili, že si na tomto mieste dočasné pôsobisko hľadať nebudú. 

Porušili dohodu

„Naša dohoda sa zakladala na debatách vedených od 6. novembra 2019, v rámci ktorých aj organizátori Grapu viackrát deklarovali, že toto riešenie je najhorším možným a môže oba festivaly poškodiť,“ hovorí v oficiálnom vyhlásení zakladateľ festivalu Pohoda Michal Kaščák. Túto dohodu podľa neho Ján Trstenský, Juraj Podmanický a Peter Slameň porušili.

Kaščák naznačuje, že Pohodu stálo veľa investícií a času, kým z letiska spravila miesto, na ktorom je možné organizovať kultúrne podujatia pre veľa ľudí. Zároveň si už nevie s Grapom predstaviť ďalšiu spoluprácu. 

„Trenčianske letisko je po štrnástich rokoch fungovania Pohody vybaveným miestom. Nebolo to tak od začiatku, do funkčnosti areálu investovala Pohoda veľa času, energie a peňazí. Nastavila sa spolupráca s okolitými obcami i mestom Trenčín. Keďže Grape si letisko vybavoval bez vedomia Pohody, respektíve s doslovným prísľubom, že do Trenčína nepôjde, neprišlo ani k žiadnym rozhovorom o tom, ako by mala spoločná prítomnosť vyzerať,“ tvrdí Kaščák.

Pohodu máme radi, nebudeme sa vyjadrovať

Grape vraj porušil základné princípy spolupráce medzi festivalmi, a preto sa bude Pohoda od spolupráce dištancovať. „My sme sa interne dohodli, že na tento ich útok nebudeme reagovať. Bolo by to od nás veľmi nepekné. My máme Pohoda festival stále veľmi radi a prajeme im, nech sa im darí a nech si všetci dávame pozor, kým príde leto 2022,“ vyjadril sa k celej situácii pre Refresher jeden z organizátorov festivalu Grape Juraj Podmanický.

Na otázku, či sa v lete festival Grape uskutoční, Podmanický, ktorý je tiež spevákom kapely Billy Barman, povedal: „Podľa toho, ako komunikujú všetky agentúry a ako sa správa celá Európa, ja si myslím, že už áno.“

Pohoda
Zdroj: Festival Pohoda

Cez Trenčín do Trnavy

Po desiatich ročníkoch na letisku v Piešťanoch bol ďalší osud festivalu Grape až doteraz nejasný. Organizátori bojovali nielen s nejasnými inštrukciami týkajúcimi sa pandémie a so slabou podporou kultúry, ale aj s problémom, kde festival organizovať. Letisko Piešťany totiž v roku 2019 festival hostilo poslednýkrát.

Odporúčané
Olia Zhurba: Je veľa druhov boršču, na juhozápade Ukrajiny sa varí vo vode z Dunaja Olia Zhurba: Je veľa druhov boršču, na juhozápade Ukrajiny sa varí vo vode z Dunaja 17. augusta 2023, 9:00

„Dva roky sme hľadali areál, kam by sme sa vedeli presťahovať. Najväčším problémom bola veľkosť a logistika festivalu, takáto akcia sa nedá postaviť len tak na poli. Rovnako
zohrávala rolu aj vzdialenosť od Bratislavy a od letiska Viedeň, kde nám pristávajú všetci
zahraniční umelci,“ objasnil vo štvrtok riaditeľ festivalu Ján Trstenský.

„Rozhodujúcu rolu nakoniec zohralo ministerstvo obrany, ktoré nám pôvodne chcelo dať k dispozícii letisko Sliač, ale to je momentálne v rekonštrukcii, a tak nám ponúklo letisko Trenčín, ktoré spadá taktiež do jeho pôsobnosti.“

Grape na letisku pri Trenčíne pravdepodobne pobudne nasledujúce dva ročníky. Následne by už mal byť pripravený na používanie nový areál pri Trnave.

Domov
Zdieľať
Diskusia