Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. decembra 2021, 12:30
Čas čítania 8:35
Viktor Kniš

Lekár Visolajský: Časom pochopíme, že niet iného riešenia ako povinné očkovanie (Rozhovor)

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

S lekárom z Fakultnej nemocnice v Nitre sme sa porozprávali o aktuálnej situácii v nemocniciach, o chýbajúcich lekároch, lockdowne a očkovaní.

Lekár Peter Visolajský tvrdí, že slovenské nemocnice neboli na tretiu vlnu koronavírusu pripravené, práve naopak, minister Lengvarský podľa neho môže za úbytok lekárov. Mnohí z nich v lete odišli do dôchodku alebo do zahraničia, najčastejšie do Česka. 

„Jediné, čo robil pán minister Lengvarský, je, že chodil po nemocniciach a hovoril im, aké sú zbytočné, aby prešla jeho takzvaná reforma,“ hovorí lekár, ktorý sa v téme reformy pridal na stranu Borisa Kollára.

Visolajský potvrdil, že dnes anestéziológovia v nemocniciach stoja pred rozhodnutiami, koho ešte napojiť na pľúcnu ventiláciu a koho už nie, pretože kapacity sú ešte nižšie ako v druhej vlne. Zdravotníctvo podľa neho už kolabuje, dôkazom sú napríklad odvrátiteľné úmrtia. 

Nakoniec aj tak podľa neho všetci pochopia, že jediným východiskom je povinné očkovanie najohrozenejších skupín obyvateľstva. 

Lekár hovorí aj o znepokojujúcich informáciách o novej mutácii, ktoré zatiaľ lekári majú sprostredkovane a bez konkrétnych dát. Z Juhoafrickej republiky sa ozýva, že oveľa nákazlivejší omikron má za následok viac mladých na pľúcnej ventilácii. Na konkrétne závery odborníkov však ešte len čakajú. 

Vojsko musí vidieť, že veliteľ to myslí vážne, je zorientovaný a chápe situáciu. Musia cítiť, že za nimi stojí. (Visolajský) 

Visolajský
Zdroj: TASR

Desaťtisíc pozitívnych prípadov za jeden deň je ešte zásadná informácia?

Aj v krajinách, ktoré sú výborne zaočkované, ako Anglicko, Portugalsko alebo Škandinávia, môže počet pozitívnych narastať. V čase, keď je časť populácie chránená očkovaním, to nie je až taký problém. Hovorí to o tom, že vírus v populácii sa veľmi rýchlo šíri, ale viac nás zaujíma, koľko pacientov vyžaduje nemocničnú liečbu a koľko z nich je v ťažkom stave. Tieto vysoké čísla pozitívnych hovoria, ako sa vírus na Slovensku šíri. Keď príde omikron, bude to ešte horšie. 

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Stále platí, že približne 80 % pacientov je nezaočkovaných, a vieme aj, že úmrtia dobiehajú PCR testy po niekoľkých týždňoch. Keď dnes máme okolo stovky úmrtí za deň, môže ich byť násobne viac? 

Vyše sto obetí za jeden deň nebude ojedinelé číslo. Myslím si, že sa dostaneme k hodnotám z druhej vlny, teda aj niekoľko dní po sebe bude viac ako sto mŕtvych. Svedčí to aj o tom, že naše zdravotníctvo prečerpalo svoje kapacity.

Ako na vás vplývajú 24-hodinové služby s covidovými pacientmi? 

Dvadsaťštyrihodinové služby patrili k mojej práci aj pred covidom. Je pravdou, že je toho teraz viac, lekári ani sestry nestíhajú oddychovať. Máme aj veľa necovidových pacientov, ktorí znižujú kapacity nemocníc. Obrovský problém je, že máme menej personálu.

S akými pocitmi nastupujete do služieb? 

Všetci vedeli, že príde vojna. Vedeli sme, že nepriateľ zaútočí. Keď potom vojaci z prvej línie vidia, že ich nadriadení nič nerobia, nepočúvajú ich a nezabezpečia, aby bolo vojsko v lepšom stave, je to demoralizujúce. Hovorím o zdravotníkoch, o ktorých sa ministerstvo zdravotníctva nijako nepostaralo, aj keď sme všetci vedeli, že toto príde. Ťažko veriť veliteľovi, ktorý pred dvomi mesiacmi tvrdil, že sme lepšie pripravení, aj keď sme vedeli, že to nie je pravda. Sme pripravení horšie, nemocnice sú v horšom stave. Napriek tomu pán minister Lengvarský tvrdil opak. Zdravotníkom to nepomáha.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 107159 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo Visolajského veľmi znepokojuje nový variant koronavírusu.
  • Prečo by mali byť podľa neho otvorené niektoré školy.
  • Aký má názor na povinné očkovanie.
  • Aké chyby podľa neho spravil minister Lengvarský.
  • Či by pomohol ešte prísnejší lockdown a aké budú Vianoce.  
Späť
Zdieľať
Diskusia