Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti TV Markíza
8. decembra 2021, 15:30
Čas čítania 2:32
Sponzorovaný obsah

Svoje obete údajne hádzal prasatám. Príbeh československého sériového vraha môžeš teraz sledovať v mrazivej krimisérii

FILMY A SERIÁLY IVAN ROUBAL PŘÍPAD ROUBAL
Uložiť Uložené

Ivan Roubal bol chladnokrvný vrah, ktorého mala polícia roky problém usvedčiť. Aká bola jeho motivácia vraždiť?

Svoje obete dával zožrať prasatám, zväzoval ich tak, aby sa udusili vlastnou váhou, alebo ich hádzal do septiku či jazera. Keď ho súd vypočúval, Ivan Roubal hovoril s arogantným úsmevom na tvári o svojej nevine. Tento muž je označovaný za najväčšieho československého sériového vraha a jeho prípad je spojený s mnohými doposiaľ nevysvetlenými udalosťami. Čo bola jeho motivácia a ako sa ho podarilo usvedčiť? 

Mrazivý príbeh československého sériového vraha Ivana Roubala je spracovaný aj v dokumentárnej minisérii Prípad Roubal z dielne VOYO. Iba tu si môžeš pozrieť prvý z troch dielov. 

pozeraj prípad roubal
Snímka z minisérie Prípad Roubal z dielne VOYO.
Snímka z minisérie Prípad Roubal z dielne VOYO. Zdroj: Prípad Roubal, VOYO

Kto bol Ivan Roubal?

Ivan Roubal sa narodil v roku 1951 a počas života vystriedal viacero rôznych zamestnaní, ako rušňovodič, vlakový sprievodca či drevorubač. V roku 1973 sa oženil a o rok nato sa mu narodil syn. Krátko pôsobil v spolku Jehovových svedkov, ktorý následne opustil a začal sa venovať okultizmu a mystike, neskôr sa prikláňal aj ku katolíckej cirkvi. 

Ivan Roubal
Ivan Roubal Zdroj: Policie ČR

Jeho pochybná minulosť sa začala s usadlosťou Pohádka 

V roku 1991 si Roubal prenajal majetok, ktorý mal už vtedy desivú minulosť opradenú rôznymi historkami – paradoxne je jej názov Pohádka (pôvodne Christelhof). Na tomto statku začal chovať rôzne zvieratá a medzi nimi aj prasatá.

Práve tu sa zrejme udiali jeho prvé vraždy. Po stretnutí Františka Heppnera a jeho snúbenice s Roubalom zmizli bez stopy. Roubal pri výsluchoch tvrdil, že odišli do Nemecka. Podozrivé však bolo, že rozpredával ich nábytok a jazdil na ich aute. Telá sa nikdy nenašli a Roubal sa údajne priznal svojmu synovi, že ich dal zožrať prasatám, čo sa však nikdy nedokázalo. 

Ďalšími obeťami Roubalovho vyčíňania bol v roku 1991 taxikár Vladimír Strnad, o rok nato predajca bižutérie Václav Horký, ďalší rok sa cez inzerát zoznámil s Josefom Suchánkom, ktorého tiež zavraždil a jeho telo hodil do rybníka. Roubal každú svoju obeť okradol, spočiatku vraždil v honbe za majetkom, neskôr sa však dostala do hry aj jeho pomstychtivosť. Ešte v tomto roku bol vo svojom byte nájdený mŕtvy Václav Dlouhý, samozrejme, jeho posledný kontakt bol Ivan Roubal.  

Snímky z minisérie Prípad Roubal.
Snímky z minisérie Prípad Roubal. Zdroj: VOYO Originál

Sedel vo väzení za krádež

Roubal bol spočiatku väznený za lúpežné prepadnutie, ktoré uskutočnil v autopožičovni ZAPAP. V roku 1994 v suteréne firmy spútal jej majiteľov Petra Kudrnu a Petra Magdolena a tretieho náhodného svedka Jiřího Semeráda. Majitelia firmy neprežili, no Jiřímu sa podarilo prežiť a neskôr sa stal dôležitým svedkom v prípade. Roubala však nedokázal z vraždy majiteľov usvedčiť, keďže mal na sebe parochňu, ktorú si neskôr dal dole. 

Ako aj v rozhovore pre TV Markíza potvrdil vyšetrovateľ prípadu Jan Stoček, celé im to komplikoval samotný Roubal, ktorý „nepriznával nič, k ničomu sa nevyjadroval a všetko sme mu museli krok po kroku prácne dokazovať“. 

Súd ho uznal za vinného až v roku 1999, a to z vraždy majiteľov požičovne, odsúdený bol na 22 rokov. Neskôr bol uznaný za vinného z vraždy Josefa Suchánka, Vladimíra Strnada a Václava Dlouhého a o rok nato bol odsúdený na doživotie. V roku 2015 Ivan Roubal zomrel vo väzení. Bol podozrivý z viacerých vrážd, no tie mu neboli dokázané.

Snímky z minisérie Prípad Roubal.
Snímky z minisérie Prípad Roubal. Zdroj: VOYO Originál

Viac o jeho prípade si môžeš prečítať aj v našom článku

Nahliadni do prípadu Ivana Roubala v mrazivej minisérii 

Ak si fanúšikom krimipríbehov inšpirovaných skutočnými udalosťami, potom by si nemal vynechať minisériu o tomto československom vrahovi, ktorú nájdeš na VOYO. Nie je len o vrahovi samotnom, ale aj o zložitej dileme, pred ktorou sa v seriáli ocitne Daniela (Kamila Trnková), koncipientka Roubalovho obhajcu.

Musí sa totiž rozhodnúť, či bude naďalej obhajovať klienta, o ktorého vine je sama presvedčená, alebo či poruší profesijné zásady, rozlúči sa s kariérou advokátky, no zároveň vydá orgánom činným v trestnom konaní dôkazy, ktoré usvedčujú jej klienta. 

Dej Prípadu Roubal sa v pozadí prípadu sériového vraha z Československa zaoberá aj bojom dobra a zla a ukazuje nám prostredie typické pre 90. roky s príbehmi, ktoré často presahujú až do dnešnej doby. 

Sleduj prípad roubal

Domov
Zdieľať
Diskusia