Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. novembra 2021, 19:11
Čas čítania 1:00
Ema Stanovská

Juhoafrická lekárka opisuje príznaky omikronu. Príznaky sú podľa nej veľmi mierne

NEWS KORONAVÍRUS OMIKRON
Uložiť Uložené

Nový variant je zaradený medzi „znepokojivé“ mutácie koronavírusu.

Doktorka Angelique Coetzeeová, juhoafrická lekárka, ktorá ako prvá spozorovala nový variant koronavírusu omikron, pre portál BBC vysvetlila, aký vážny priebeh ochorenia môže spôsobiť. Na základe stavu svojich pacientov usúdila, že variant sa zatiaľ vyznačuje „veľmi, veľmi miernymi príznakmi“.

Variant prvýkrát zaznamenala na „dovtedy veľmi zdravom“ 30-ročnom pacientovi. „Bol extrémne unavený, mal bolesti tela a hlavy a trochu ho škriabalo hrdlo. Nemal však kašeľ ani stratu chuti či čuchu,“ povedala lekárka. „Aby sme však zistili, ako na variant reagujú zraniteľnejšie skupiny, musí ešte uplynúť nejaký čas.“

Coetzeeová neskôr otestovala aj rodinných príslušníkov omikronového „pacienta nula“ a zistila, že majú tiež pozitívny test – vykazovali však veľmi mierne symptómy ochorenia. Rovnaký scenár sa zopakoval aj s ďalšími ľuďmi, ktorí navštívili jej ordináciu. 

Keď si lekárka všimla, že symptómy sa zdajú odlišné od variantu delta, ktorý bol doteraz celosvetovo najrozšírenejšou formou koronavírusu, upozornila na to tamojší vakcinačný výbor. O niekoľko dní neskôr ohlásili objav nového variantu.

Ani jeden vážny prípad

Juhoafrická lekárka navyše poznamenala, že v južnej Afrike, epicentre omikronu, nebol dosiaľ zaznamenaný ani jeden vážny prípad tohto nového variantu. „Ani jeden z pacientov zatiaľ nemusel ísť do nemocnice. Moji kolegovia hovoria to isté,“ povedala Coetzeeová, no s varovaním, že sa to môže v najbližšom čase zmeniť. 

Nový variant B.1.1.529 sa objavil vo viacerých regiónoch južnej Afriky. WHO ho zaradila medzi „znepokojivé“ mutácie, a to najmä pre vysokú infekčnosť. Prvý prípad v sobotu hlásilo Česko, podozrenia hlási aj Nemecko. Michal Šipoš dnes v relácii Na telo naznačil, že vláda bude možno pre omikron zvažovať aj zatvorenie hraníc. 

Odporúčané
Je možné, že vzhľadom na omikron zatvoríme hranice, tvrdí Šipoš z OĽaNO. Erik Tomáš z Hlasu-SD súhlasí Je možné, že vzhľadom na omikron zatvoríme hranice, tvrdí Šipoš z OĽaNO. Erik Tomáš z Hlasu-SD súhlasí 28. novembra 2021, 15:07
Späť
Zdieľať
Diskusia