Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. novembra 2021, 16:25
Čas čítania 0:39
Eduard Starkbauer TASR

Slovensko reaguje na šírenie nového variantu omikron. Zo 7 afrických krajín budú zakázané súkromné či biznis prílety

NEWS CESTOVANIE KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Naša krajina sa tak pridáva k európskej snahe o zatiahnutie ručnej brzdy.

Opatrenie sa dotýka Botswany, Eswatini, Lesotha, Mozambiku, Namíbie, Juhoafrickej republiky a Zimbabwe. Ministerstvo upresňuje, že zákaz sa nevzťahuje na leteckú nákladnú prepravu, lety na humanitárne účely ani na technické medzipristátia na neobchodné účely.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP

Ministerstvo dopravy a výstavby SR o nariadení informovalo na svojej facebookovej stránke. Zákaz začne platiť o polnoci medzi sobotou a nedeľou. Jeho cieľom je zamedziť šíreniu nového a podľa varovania WHO aj mimoriadne nebezpečného variantu koronavírusu omikron.

„Slovenská republika pristúpila k vyhláseniu zákazu na základe odporúčania Európskej komisie aj napriek tomu, že nemá priame pravidelné letecké spojenia s týmito krajinami. Zákaz sa tak bude týkať nepravidelných letov, ako sú biznis alebo súkromné lety.“

Tento krok je zosúladený s postupom zvyšku európskych krajín. Tie sa v prípade omikronu snažia zatiahnuť „ručnú brzdu“. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v piatok popoludní informovala o tom, že Brusel správy o novom variante B.1.1529 berie veľmi vážne.

Južná Afrika mieru obmedzení kritizuje a podľa DW opatrenia nazýva drakonickými, nevedeckými a v rozpore s odporúčaniami WHO.

Späť
Zdieľať
Diskusia