Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. novembra 2021, 18:27
Čas čítania 0:52
Eduard Starkbauer

Slovom roka 2021 sa stalo NFT

Slovom roka 2021 sa stalo NFT
Zdroj: Flickr/Marco Verch/volně k užití
NEWS
Uložiť Uložené

Jazykovedci z vydavateľstva slovníkov Collins si minulý rok vybrali slovíčko „lockdown“.

Pre mnohých ešte stále nezrozumiteľná skratka označuje v angličtine tzv. non-fungible tokens. Zjednodušene ide o typ elektronického podpisu vo forme jedinečného digitálneho certifikátu, ktorý slúži ako dôkaz vlastníctva nemateriálneho vizuálneho diela, obrázka či umenia. Podľa zistení The Guardian je medziročný nárast výskytu tejto skratky astronomických 11 000 %.

Medzi kandidátmi na víťaza figurovali aj iné nezvyčajné a často aj celkom nové slovíčka a slovné spojenia ako „krypto“, „klimatická úzkosť“, „metaverzum“ či „hybridné zamestnanie“.

Dielo od umelca Beepla.
Dielo od umelca Beepla. Zdroj: LinkedIn/Beeple

Britský vydavateľ slovníkov Collins vyberá anglické slovo roka každoročne. Minulý rok sa priklonil k ešte aj dnes mimoriadne skloňovanému slovíčku „lockdown“. NFT si tento rok jazykovedci podľa vlastných slov vybrali, keďže reprezentuje „unikátnu žiarivú kolíziu umenia, technológie a biznisu, ktorá dokázala prehlušiť aj covid“. 

O NFT sa prvýkrát začalo intenzívne hovoriť v marci. Tvorca digitálneho umenia Mike Winklemann, tvoriaci pod prezývkou Beeple, vtedy vydražil svoju digitálnu kolekciu Everydays: The First 5000 days za rekordných 69 miliónov dolárov.

Odporúčané
Prvá NFT charita na Slovensku? Majk Spirit a platforma WEXO spojili sily pre dobrú vec Prvá NFT charita na Slovensku? Majk Spirit a platforma WEXO spojili sily pre dobrú vec 8. októbra 2021, 18:30

Podľa výkonného riaditeľa Collinsovho slovníka je NFT úplne všade, „od umeleckých a finančných periodík cez galérie a aukčné siene až po sociálne siete, avšak to, či bude mať NFT dlhodobý vplyv, ukáže až čas“.

CNN pripomína, že iný britský vydavateľ, Oxford, ocenil pred mesiacom titulom slovo roka výraz „vax“. Skrátená forma môže označovať buď vakcináciu, alebo vakcínu. V anglickej tlači a médiách sa v porovnaní s minulým rokom výraz objavil 72-krát častejšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia