Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. novembra 2021, 17:30
Čas čítania 4:48
Dominik Vetrák

RECENZIA: Arcane je najlepší seriál roka 2021

RECENZIA: Arcane je najlepší seriál roka 2021
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY ARCANE: LEAGUE OF LEGENDS
Uložiť Uložené

Netflix sa nečakane postaral o najlepší seriál roka.

Keď vyšiel prvý trailer na Arcane, milo nás prekvapil. Animovaný seriál mal vyrozprávať príbeh z videohry League of Legends (LoL), no tvorcovia sľubovali, že si ho užijú aj tí, ktorí o hry nikdy nezavadili. Svoj sľub aj splnili. O LoL-ku nevieme vôbec nič, no Arcane nás uchvátil už od prvej časti. 

Dej sa zameriava na rozdiely a napätie medzi krajinami Zaun a Piltover. Zaun je „podzemie“ so špinavými uličkami, s chudobnými ľuďmi a vlastnými zákonmi. Nad tým je Piltover, moderné, vedecky vyspelé mesto, ktoré nad Zaunom drží tesne zovretú ruku.

Odporúčané
Mads Mikkelsen sa pobil s režisérom hneď v prvý deň, natočil nezabudnuteľné filmy a neprestáva nás ohurovať svojím talentom Mads Mikkelsen sa pobil s režisérom hneď v prvý deň, natočil nezabudnuteľné filmy a neprestáva nás ohurovať svojím talentom 22. novembra 2021, 9:30

Napätie medzi ich obyvateľmi neustále narastá, čo vyústi do problémov, ktoré spôsobia podplatení policajti, po moci bažiaci členovia Rady v Piltoveri, ich ignorovanie problémov Zaunu a viacerí kriminálni bosovia.

Do toho všetkého sa zapoja sestry Powder a Vi, ktoré vychováva známy ich rodičov Vander. Ten je aj neoficiálnym vedúcim v Zaune. Snaží sa ochrániť svojich spoluobčanov a udržať mier medzi Zaunom a Piltoverom. Čoskoro sa však do konfliktu zapoja noví hráči. Tým najdôležitejším je Silco, dávny Vanderov spojenec, ktorý plánuje ovládnuť Zaun pomocou novej drogy. 

Hlavnými postavami ostávajú naprieč seriálom Powder/Jinx a Vi, ktoré spoznáme ako deti, následne tínedžerov a v závere ako mladé dospelé ženy (po 3. epizóde nastane časový skok o niekoľko rokov). K srdcu ti prirastú obe sestry, hoci sú diametrálne odlišné. To je niečo, čo platí pre všetky postavy seriálu. Každá z nich je niečím jedinečná.

Arcane
Zdroj: Netflix

Žiadna z postáv nehrá vedľajšie husle s cieľom vyplniť prostredie prázdnymi postavami. Každá z nich má svoju agendu, motivácie a osobnosť. Väčšina má hlbšie spracovaný charakter. Vďaka tomu pochopíš motivácie a činy každého zúčastneného.

Odporúčané
Arcane drví sledovanosť na Netflixe. Animovaný seriál ťa zanechá v nemom úžase Arcane drví sledovanosť na Netflixe. Animovaný seriál ťa zanechá v nemom úžase 17. novembra 2021, 19:04

Ani záporáci tu nie sú klasickými záporákmi, pretože majú svoje ambície a dôvody na to, čo robia. Seriál sa snaží vyrozprávať príbeh o komplikovaných ľuďoch v komplikovanej životnej situácii, čo sa mu darí nadmieru dobre. Takého Silca nedokážeš nenávidieť, a to aj napriek tomu, čo v seriáli spôsobí. Záverečná scéna v seriáli mu dovolí odhaliť svoju najväčšiu slabinu v emotívnej scéne s Powder/Jinx.

Seriál sa vyhýba príbehovým klišé a namiesto predvídavého smerovania príbehu s cieľom využívať megalomanskejšie akčné scény sa zameriava skôr na postavy. Ich vzťahy a pocity štiepia dej viac než revolučné technológie, a práve preto sú príbehy a postavy Arcane také úžasné.

Arcane
Zdroj: Netflix

Tvorcovia sa mohli zamerať na rozširovanie sveta navôkol a ukázať akčné scény s klišé hrdinskými a záporáckymi postavami. Namiesto toho sa zamerali na komplexné postavy obyvateľov oboch miest, ktoré sa nedajú jednoducho kategorizovať na kladné a záporné. Sleduješ v nich vnútorné konflikty, pre ktoré neustále stoja na hranici medzi dobrom a zlom a vidíš na nich, ako ich to trápi.

Obzvlášť úžasnú prácu odviedli s postavou Powder/Jinx, ktorá prejde najradikálnejším vývojom. Dve tretiny prvej série sledujeme jej charakterový vývoj ovplyvnený traumatizujúcim zážitkom, ktorý ju zlomil a obrátil celý jej svet hore nohami. Vôbec sme nečakali, že sa tretia epizóda skončí tak, ako sa skončila, a aj keď nám chýbajú isté postavy, atraktívnosti deja to nesmierne prospelo. 

Tvorcom sa podarilo zobraziť psychické problémy a spôsob, akým ich Powder/Jinx prekonáva, na viacerých úrovniach. Skvelo sa vyhrali s animáciou a náznakmi jej duševnej choroby zapríčinenej oným traumatizujúcim zážitkom.

Arcane
Zdroj: Netflix

Citlivo pristúpili aj k samotnej charakterovej premene a zlovestným činom, ktoré sa postupne stupňujú. Vizuálne nápovede v animácii sú dokonalým detailom, ktorý divákovi pomáha lepšie pochopiť, čo Powder prežíva a prečo isté veci vidí tak, ako vidí.

Už dlhšie sme nevideli tak skvelo napísanú postavu, ktorej charakter sa kompletne zmenil z „kladného“ na „záporný“ bez toho, aby zmenu motivovali klišé scény a dialógy, ktoré daná postava len zle pochopila. Arcane sa úspešne pokúsil nazrieť do duše a srdca takéhoto človeka a vykresliť ho v detailnej a komplexnej podobe. 

Powder/Jinx pritom nie je jedinou hlavnou postavou. V seriáli ich je hneď niekoľko a zaujmú všetky do jednej, či už ide o neuveriteľne sympatického Vandera, spomínaného Silca, Jaycea, Viktora, Medardu, Caitlyn a mnohé ďalšie.

Arcane sa pýši takým veľkým množstvom úžasných postáv, že žiadna dejová línia nedokáže byť nudná alebo hluchá. Na každom fronte sa deje niečo zaujímavé a podstatné pre široký dej dotýkajúci sa všetkých obyvateľov alebo len hlavných postáv. 

Arcane
Zdroj: Netflix

Seriál dokáže prekvapiť svojimi zvratmi, ale aj prepracovanými dialógmi. Tu veľmi pomáha, že si tvorcovia vybrali nesmierne veľa talentovaných hercov. Vďaka nim animované postavy ožívajú pred tvojimi očami a s každou ďalšou epizódou tvoj mozog odmieta veriť, že nejde o skutočných hercov. Jednak za to môže špičková práca s hlasom, jednak perfektná animácia. 

Obraz je v „pohybe“, aj keď sa postavy nehýbu. Tvorcovia očividne nešetrili a chceli, aby ich svet vyzeral živo, farebne a aby postavy pôsobili vierohodne. Svet je dokonalým výsledkom kombinácie steampunku a fantasy. Prostredia tak pôsobia očarujúco, ale aj depresívne a chladno. Svet nám občas pripomínal vizuál z hry Dishonored, čo je veľkým plusom. 

Samotná animácia vynikala ako v akčných scénach, tak obyčajných dialógoch. Mimika tváre, gestikulácia a celkové pohyby postáv hrajú ruka v ruke s tým, čo hovoria, takže všetko pôsobí autenticky. Akčné scény sú už len čerešničkou na torte, pričom tvorcovia sa nebáli vyskúšať aj niečo netradičné a občas zvolili štylizovaný postup s úplne iným typom animácie. Dokonalým príkladom je súboj istej postavy s Powder/Jinx na moste na konci 8. epizódy.

Ide o jednu z najlepších scén celého seriálu, ktorá fantasticky kombinuje strih, réžiu scény, vizuálne odkazy na psychické rozpoloženie postáv, emócie a bolesť zachytené v ich očiach, zvukový dizajn a hudbu, animáciu akčnej scény a celkovú nápaditosť. Arcane neprestáva udivovať ani na konci. Od začiatku až do konca je to jedna úžasná a nápaditá epizóda za druhou. 

Niektorí diváci sú nespokojní s tým, že seriál využíva skladby od Imagine Dragons. Nám osobne táto kapela nijako neprekáža a myslíme, že znie dobre. Skladieb je v seriáli len niekoľko a podľa nás sa skvelo hodia do štýlu animáka a zapadajú aj príbehovo a tempom. Hudbu, vrátane originálneho zvuku a jeho dizajnu, môžeme pochváliť celkovo. 

Jediná vec, ktorú by sme seriálu vytkli, je mierne uponáhľaný tretí akt, ktorý občas pôsobí tak, že nedal dostatočne dýchať všetkým postavám a ich motiváciám pre činy, ktoré spôsobili. Veľmi radi by sme v treťom akte videli o jednu epizódu navyše, ale nevieme odhadnúť, ako by to uškodilo tempu a či by to deju ozaj pomohlo. 

Arcane
Zdroj: Netflix

Neuveriteľné je, že celý seriál „natočila“ trojica režisérov, pre ktorých išlo v podstate o režijné debuty. Pascal Charrue, Jérôme Combe a Arnaud Delord sú francúzski filmári, ktorí už možno v živote nenatočia nič lepšie, ale to by bolo úplne v poriadku. Arcane je totiž takmer dokonalý, a tak od nás dostáva desať z desiatich bodov.

Arcane je bezpodmienečne najlepší seriál tohto roka a obrovské prekvapenie. Ignoruj nejaké herné pozadie a nechaj sa opantať lákavým, aj keď nebezpečným svetom. Tvorcovia už, mimochodom, oznámili aj druhú sériu, a aj keď sa jej nevieme dočkať, dúfame, že ju neuponáhľajú.

Prvá séria totiž vznikala 6 rokov (Riot, Fortiche a Netflix však ako produkčné spoločnosti budovali animátorský a scenáristický tím úplne od nuly, takže sa neboj, že toľko potrvá aj výroba druhej série) a je jasné, že všetci chceli v prvom rade doručiť nezabudnuteľný produkt. Ak na 2. sériu máme čakať ďalšie 2 či 3 roky, radi si počkáme.

P. S.: Jayce asi začal brať steroidy, pretože jeho telo je zrejme jediná vec, ktorá v sci-fi seriáli vyzerá neautenticky.

Update: 2. séria dorazí najskôr v roku 2023. Produkčne ju zastreší opäť francúzske štúdio Fortiche.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Späť
Zdieľať
Diskusia