Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. novembra 2021, 12:30
Čas čítania 5:28
Kamila Šebestová

5 potravín, ktoré prežili komunizmus. Chutili našim starým rodičom, rodičom a chutia aj nám

5 potravín, ktoré prežili komunizmus. Chutili našim starým rodičom, rodičom a chutia aj nám
Zdroj: Facebook/MOCCA
REFRESHER CHRUMKY CUKRÍKY LIPO GASTROPRIEMYSEL HORALKY KOFOLA KOMUNIZMUS NEŽNÁ REVOLÚCIA TRESKA
Uložiť Uložené

Niektoré slovenské lovebrandy majú za sebou búrlivú históriu. Viac o tom, ako ich ovplyvnila druhá svetová vojna či zmena režimu, sa dozvieš v tomto článku.

Na výročie nežnej revolúcie si pripomíname stratu moci komunistickej strany a pád totalitného režimu. Pred revolúciou sa vo vtedajšom Československu popierali základné ľudské práva, ľudia nemohli slobodne voliť, cestovať, chodiť do kostola, nedbalo sa vôbec na životné prostredie a hospodársky sme výrazne zaostávali za zvyškom slobodnej Európy.

Áno, niektorým privilegovaným skupinám občanov bolo naozaj lepšie (najmä vedúcim predstaviteľom komunistickej strany a ich rodinám či vojakom z povolania), niektorým sa žilo jednoduchšie a dodnes ich, pokiaľ ide o minulý režim, premáha spomienkový optimizmus. Iní však museli pred totalitným režimom zo zúfalstva ujsť do zahraničia, aby žili v slobodnejšej krajine.

Z tohto obdobia nám však nezostalo len to zlé. Jednou z tých lepších vecí sú napríklad československé pochúťky, ktoré nám chutia rovnako, ako chutili našim rodičom či starým rodičom. Medzi ne patria napríklad Horalky, Kofola či cukríky Lipo.

Aj tieto obľúbené potraviny vznikli pred nežnou revolúciou a my sme sa bližšie pozreli, aké príbehy sa spájajú s ich vznikom.

Zemiaková brigáda v roku 1972.
Zemiaková brigáda v roku 1972. Zdroj: TASR/Andrej Haščák

1. Kofola

Nápoj, bez ktorého si mnohí z nás nevedia predstaviť život. Alebo párty na chate, kde ju používame ako užitočnú „brzdu“ za alkoholom. Niektorí fajnšmekri si ju dokonca miešajú s červeným vínom a robia si s ňou strek. Dodnes ju nájdeš v takmer každej krčme.

Odporúčané
Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) 15. apríla 2024, 14:30

Príbeh Kofoly sa začal písať ešte v roku 1881, keď Gustav Hell začal ako prvý využívať extrakty z kolovníka. O pár desaťročí neskôr, konkrétne v päťdesiatych rokoch 20. storočia, zakladajú v ČSR národný podnik Galena Opava.

Štát zadáva Spojeným farmaceutickým závodom úlohu vytvoriť nápoj, ktorý bude konkurovať západnej Coca-Cole. Zdeněk Blažek so svojím tímom dva roky pracuje na vývoji Kofoly. Údajne spájajú štrnásť bylinných a ovocných látok doplnených o kofeín, z čoho vzniká sirup Kofo. Doc. RNDr. PfMr. Zdeněk Blažek, CSc., je tak mužom, ktorý je zodpovedný za zrod Kofoly. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 106104 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktoré pochúťky sa vyrábali ešte pred nežnou revolúciou.
  • Aký príbeh mali a ako ich ovplyvnili pád komunizmu.
  • Čo sa skrýva v Kofole či v Horalke.
Domov
Zdieľať
Diskusia