Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. novembra 2021, 16:30
Čas čítania 6:15
Daniel Mikolášik

Populárna slovenská učiteľka dostala výpoveď pre Tiktok: Vyčítali mi ešte aj videá o zväčšení pier (Rozhovor)

Populárna slovenská učiteľka dostala výpoveď pre Tiktok: Vyčítali mi ešte aj videá o zväčšení pier (Rozhovor)
Zdroj: se svolením Pavlíny Tkáč
REFRESHER INFLUENCERI INSTAGRAM ŠKOLSTVO SLOVENSKO TIKTOK
Uložiť Uložené

Ruštinárku vyhodili z košického gymnázia preto, že na sociálne siete vraj pridávala príliš osobné veci. Podľa nej je však vedenie školy prehnane konzervatívne.

Pavlína Tkáč ešte donedávna vyučovala ruský jazyk na Gymnáziu na Šrobárovej ulici 1 v Košiciach. Vedeniu školy sa však nepáčilo, že sa okrem učiteľstva vo svojom voľnom čase venuje aj zábavným videám na platforme Tiktok. Podľa slov riaditeľky v nich totiž prezentuje príliš osobné veci.

Keď sa populárna učiteľka dozvedela, že pre sociálne siete dostáva výpoveď, zostala v šoku. Ešte v ten deň zverejnila emotívne video, v ktorom po rusky ďakuje svojim študentom a so slzami v očiach im praje všetko dobré. Spätná väzba žiakov bola obrovská. 

„Písali mi podporujúce komentáre priamo pod to video. Dostala som od nich aj mnoho súkromných správ, že si ma obľúbili a že im za mnou bude smutno. Dokonca mi písali aj ich matky, ktoré mrzelo, že odchádzam. Mnohé z nich ma sledujú na Tiktoku a hovorili mi, že sa ich deti vyslovene tešili na spoločné hodiny,“ prezrádza v rozhovore Pavlína, ktorú na Tiktoku sleduje viac ako 155-tisíc fanúšikov.

V rozhovore s Pavlínou si prečítaš:
  • Aký problém mala riaditeľka školy s jej zväčšením pier.
  • Ako reagovala na nečakanú výpoveď.
  • Či niekedy natáčala videá aj v škole.
  • Ako pôsobia aj iné učiteľky na Tiktoku a či s tým majú problém.
  • Aké príjmy má zo sociálnych sietí.
  • Ktoré videá majú u jej fanúšikov najväčší úspech.
Pavlína Tkáčučiteľka
Zdroj: se svolením Pavlíny Tkáč

 
Ako ste reagovali, keď ste sa prvýkrát dozvedeli, že vaše pôsobenie na Tiktoku by mohlo byť pre školu problematické?

Mňa si riaditeľka predvolala asi po mesiaci, čo som na gymnáziu pracovala. Vraj sa k nej dostalo, že natáčam nejaké videá na Tiktok. Chcela ich preto vidieť, s čím som nemala problém a ukázala som jej ich. Následne povedala, že nie je úplne stotožnená s tým, čo tam pridávam, a vraj je z toho šokovaná. Čakala som, že sa budeme vedieť nejako dohodnúť a nájsť nejaký kompromis, ale ona sa o tom nechcela viac baviť. Niesla som to dosť ťažko.

Nepadol teda nijaký návrh, ako situáciu vyriešiť, aby boli obe strany spokojné? Jediné možné riešenie pre riaditeľku bola výpoveď?

Riaditeľka si ma zavolala na koberček asi týždeň predtým, ako mi dala výpoveď. Pýtala sa ma, či je pre mňa Tiktok priorita, na čo som jej odpovedala, že nie. Ale dodala som, že si nechcem vyberať medzi tvorbou na internete a učiteľstvom, pretože oboje mám rada a taktiež mám z oboch príjem. Riaditeľka povedala, že si to musí celé premyslieť, poradiť sa so psychologičkou a uvidíme, čo ďalej. Mám však pocit, že bola už dávno rozhodnutá, že musím skončiť. 

@tkachixap

##stitch с @guilhermebatiista ... mne to nevyšlo 😞

♬ оригинальный звук - Павлина Ткач

 
Malo vedenie školy problém s nejakými konkrétnymi videami alebo celkovo s tým, že ste aktívna na Tiktoku?Bolo mi povedané, že tam pridávam veľmi osobné veci. Ako prvé začali riešiť nejaký botox, čomu som úplne nerozumela. Počas rozhovoru som pochopila, že tým myslí kyselinu hyalurónovú, ktorú som si aplikovala do pier na zväčšenie, čo je štandardná a v dnešnom svete už úplne bežná estetická úprava. 

Vedenie vám vyčítalo, že ste si dali zväčšiť pery?Ak som to dobre pochopila, tak riaditeľke prekážalo, že po zákroku som na Tiktok pridala video, ako manžel reaguje na moje zväčšenie pier. Bolo to podľa jej slov príliš osobné. Ja som pritom na tom videu ani nebola. A nechápala som, čo jej na tom prekáža. Je to bežná vec, rovnako ako keby som na svojich sociálnych sieťach ukázala, že som bola na nechtoch alebo obočí u kozmetičky.

Pavlína Tkáčučiteľka
Zdroj: se svolením Pavlíny Tkáč

Museli ste preto aj nejaké videá zmazať?Nie, to odo mňa nežiadala. Pochopila to po svojom; vraj sociálne siete sú pre mňa prvoradé. Určite by však bola najradšej, keby som si sociálne siete vymazala.
 
Natáčali ste niekedy aj na pôde školy?

Jedno video som mala z kabinetu. Ale bola som tam len ja. Žiakov by som si nikdy nedovolila natáčať a už vôbec nie bez ich vedomia. Keď mi dali podpísať výpoveď, tak mi riaditeľka na konci povedala, že ma žiada, aby som už na pôde školy nikdy nič nenatáčala. Vraj je to zakázané, hoci ja som si školský poriadok prechádzala niekoľkokrát a nič také som tam nevidela.


Ako na to reagovali ostatní učitelia v zbore?

Tie učiteľky, o ktorých som vedela, že ma sledujú na Tiktoku a rozprávala som sa s nimi o tom, nemali s mojou tvorbou žiadny problém. Práve naopak, podporovali ma a tvrdili, že majú moje videá rady. Boli veľmi prekvapené, keď sa dozvedeli, že som dostala výpoveď. Ale vzhľadom na to, že daná škola má veľa pedagogických zamestnancov, asi by bolo odvážne tvrdiť, že nik s tým nemal problém. Za ten čas som sa ani nestihla so všetkými zoznámiť a rozhodne si nie som istá, či s tým boli úplne všetci stotožnení.


Škola sa v oficiálnom stanovisku vyhýbala odpovedi, či dôvodom na výpoveď bol práve Tiktok, a zároveň uviedla, že učiteľom nezakazujú využívanie sociálnych sietí na komunikáciu. Ako si to teda vysvetľujete?

Ja som to čítala a chápem tento krok riaditeľky. Samozrejme, že ona v oficiálnom stanovisku neprizná, že to bolo pre Tiktok. Ale každému triezvo uvažujúcemu človeku dôjde, že keď si ma v jeden deň predvolala pre Tiktok a videá, ktoré sú podľa nej neprípustné, a potom pár dní nato mi dala bezdôvodne výpoveď, čo za tým asi môže byť. Za celý čas, čo som tam učila, si ma pre nič iné nepredvolali. Nikdy som s ničím nemala žiaden problém.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 105782 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké príjmy má zo sociálnych sietí.
  • Aké videá majú u jej fanúšikov najväčší úspech.
  • Prečo jej volala matka jej bývalej študentky.
  • Aké má ďalšie plány a prečo sa zatiaľ nechce vrátiť do školstva.
Domov
Zdieľať
Diskusia