Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
6. novembra 2021, 17:30
Čas čítania 3:00

„Bla-bla-bla“ svet nezachráni. Zhodujú sa Greta Thunbergová a Boris Johnson

Kategória:
História
Uložiť Uložené
„Bla-bla-bla“ svet nezachráni. Zhodujú sa Greta Thunbergová a Boris Johnson
Zdroj: Getty Images/David McNew

Britský premiér Boris Johnson parafrázoval Gretu Thunbergovú, potom odletel súkromným lietadlom a nechal diplomatov robiť si svoju prácu. Pozrite sa s Refresherom na stručnú a zdanlivo nudnú históriu klimatických samitov.

Britský premiér Boris Johnson sa pri vystúpení na glasgowskom samite COP26 rozhodol parafrázovať Gretu Thunbergovú. Trefné, poviete si. Osemnásťročná švédska aktivistka odštartovala medzinárodné hnutie Fridays for Future a už tretí rok vášnivo kritizuje dlhodobú nečinnosť politických lídrov v otázke vyrovnania sa s klimatickou zmenou. Stala sa jednou z najvplyvnejších verejne pôsobiacich osobností sveta aktivizmu. 

 

Z často emocionálnych a inšpiratívnych vystúpení mladej Švédky si však Johnson, verný svojmu štýlu, vybral citoslovce „bla-bla-bla“, ktoré Thunbergová vo viacerých variáciách použila začiatkom októbra na milánskej konferencii Youth4Climate.

Dva zdanlivé protipóly v podobe vrcholného predstaviteľa politického života a autentickej ikony nahnevanej generácie Z zaujali verejnosť výrokom, ktorý v skutočnosti o ničom nevypovedá.

Počas stretnutí štátnych predstaviteľov s cieľom zosúladiť národné politiky sme pod označením COP (Conference of the Parties) každoročne svedkami stretu dvoch paralelných svetov.

Zdĺhavá administratívna časť, pri ktorej rokujú delegáti, prebieha za zatvorenými dverami a je často zrkadlovým obrazom sprievodných podujatí a manifestácií, pri ktorých bijú na poplach neziskové organizácie a aktivisti. Tí vlastnými a často odvážnymi návrhmi riešení vytvárajú tlak na politikov.

2. novembra 2021, 19:26 Čas čítania 1:17 Svet výrazne obmedzí emisie metánu. Na klimatickom samite sa politici dohodli na dôležitom kroku Svet výrazne obmedzí emisie metánu. Na klimatickom samite sa politici dohodli na dôležitom kroku

25 zastávok na ceste do Škótska

Číslo 26 v názve klimatickej konferencie v Glasgowe označuje jej poradie. Ak máš chaos v histórii klimatických konferencií, nezúfaj. Môže to byť aj tým, že mnohé z nich prebiehajú v relatívnej tichosti a netešia sa mediálnej pozornosti.

Ich cieľom totiž väčšinou nie je ponúkať záväzné rámcové dokumenty. Zaoberajú sa predovšetkým technickými podrobnosťami a často len pripravujú pôdu na jednu z veľkých konferencií. A práve za takú mnohí pozorovatelia označujú aj tú v Glasgowe.

Späť
Zdieľať
Diskusia