Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. októbra 2021, 13:01
Čas čítania 0:59
Viktor Kniš

Ivermektín na Slovensku schválili, ale nie na covid, liečia ním črevné infekcie a svrab, varuje stránka Očami farmácie

ZDRAVIE IVERMEKTÍN
Uložiť Uložené

Antivaxeri, konšpirátori a šíritelia hoaxov opäť zavádzajú, a tak prichádzajú na rad odborníci, aby všetko podrobne vysvetlili.

Konšpirátori šíria nepravdivé informácie o tom, že na Slovensku schválili liek ivermektín na použitie v súvislosti s ochorením covid-19. Aj keď je informácia o registrácii tohto lieku na Slovensku pravdivá, v príbalovom letáku nie je o koronavíruse ani slovo, upozorňujú odborníci z Očami farmácie. V skutočnosti ho schválili na liečbu črevných infekcií spôsobených háďatkom črevným, pri infekciách vlasovcom miazgovým a pri svrabe.

Aj primár interného oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Považskej Bystrici Milan Kulkovský upozorňuje na facebookovom profile, že čoraz viac pacientov si začína ivermektín pýtať. 

„Aby sme predišli nedorozumeniam, keďže sa nás už pacienti a ich príbuzní opäť začínajú pýtať na ivermektín. Áno, je pravda, že tento liek bol nedávno na Slovensku registrovaný a je dostupný na lekársky predpis. Nie je však pravda to, čo prezentujú niektoré konšpiračné weby, a to, že bol schválený na liečbu ochorenia covid-19,“ upozornil. 

To, že ivermektín nie je výrazne účinný proti covidu-19, ukázala aj štúdia. Nepomohol dokonca ani pacientom mimo nemocníc.

Podľa pracovníka univerzity v Oxforde Lukáša Neumanna výskum ukázal, že ivermektín nie je dostatočne účinný proti ochoreniu covid-19 a nepotláča efektívne príznaky. Podľa štúdie publikovanej v časopise Jamanetwork robili výskum na 400 pacientoch. „Pri prvých príznakoch bralo doma 200 pacientov 5-dňovú liečbu ivermektínom a 200 bralo 5 dní placebo – samozrejme, lekári ani pacienti nevedia, či berú liek alebo placebo,“ špecifikuje Neumann priebeh skúmania. 

Odporúčané
Je Ivermektín zázračný zabijak Covidu-19? Slovensko doviezlo nové lieky, ktoré užíval Matovič, ale aj ľudia vo Wu-chane Je Ivermektín zázračný zabijak Covidu-19? Slovensko doviezlo nové lieky, ktoré užíval Matovič, ale aj ľudia vo Wu-chane 23. februára 2021, 14:30

Ešte v lete sa ukázalo, že jedna z najväčších štúdií, ktorá podporovala liek ivermektín ako účinný proti koronavírusu, pracovala pravdepodobne s chybnými dátami. Upozornil na to denník The Guardian.

Späť
Zdieľať
Diskusia