Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. októbra 2021, 12:30
Čas čítania 16:35
Viktor Kniš

Monika Beňová: Keď zlyhajú jednotlivci, nech ich bolo aj päťdesiat, stále nemôžeme hovoriť o zlyhaní systému (Rozhovor)

Monika Beňová: Keď zlyhajú jednotlivci, nech ich bolo aj päťdesiat, stále nemôžeme hovoriť o zlyhaní systému (Rozhovor)
Zdroj: Refresher/Palo Chuchola
REFRESHER MONIKA BEŇOVÁ
Uložiť Uložené

S europoslankyňou a zakladajúcou členkou strany Smer-SD sme sa rozprávali o protestoch proti vláde, kauzách nominantov Ficovej strany aj interrupčnom zákone, na ktorý nemá EÚ žiadny dosah.

Europoslankyňa a zakladajúca členka strany Smer-SD vysvetlila svoj nedávny výrok o tom, že by dala ruku do ohňa za Roberta Kaliňáka. Tvrdí, že by dala ruku do ohňa za to, že keď bývalý minister vnútra tvrdí, že si stretnutie s Norbertom Bödörom nepamätá, tak je to pravda. „Nemôžem dať ruku do ohňa za konkrétne rozhodnutia za nikoho, iba za seba,“ povedala Refresheru. 

S protestmi Smeru sa stotožňuje, myslí si však, že by sa na nich mali dodržiavať opatrenia. Zároveň nevidí problém v tom, keď opozícia nepomáha vláde motivovať ľudí, aby sa dali zaočkovať proti koronavírusu. „Nemyslím si, že by opozícia mala v čomkoľvek pomáhať tejto koalícii,“ hovorí Beňová. 

Očakáva, že konzervatívna poslankyňa Anna Záborská príde aj s radikálnejšími novelami zákona o umelom prerušení tehotenstva, ak sa jej nepodarí presadiť aktuálne diskutovaný návrh. Monika Beňová sa spolieha na to, že prezidentka by potenciálny prísny potratový zákon nepodpísala, a priznáva, že Európska únia nemá na túto agendu žiadny dosah. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo by sa už nevrátila do slovenskej politiky.
  • Prečo by nedala ruku do ohňa za nikoho zo Smeru, len za seba.
  • Prečo na ňu poslanec ĽSNS podal trestné oznámenie, pre ktoré bola vypovedať na NAKA.
  • Ako hodnotí protesty Smeru, na ktorých tisícky ľudí nenosia rúška.
  • Či by mal byť Robert Fico premiérom. 
  • Prečo je Hlas Petra Pellegriniho prezlečený Smer.

Viete si predstaviť, že by ste sa vrátili do slovenskej politiky?

Ešte pred pár rokmi som si to vedela predstaviť. Dnes však už nie, pretože slovenská politika sa príliš zvulgarizovala. Nebudem tvrdiť, že v Európskom parlamente niektorí poslanci nemajú plamenisté vystúpenia, ale platia tam veľmi prísne pravidlá. Ak niekto prekročí hranicu, parlamentný servis ho vyvedie von. Pre mňa je prostredie Národnej rady po príchode mnohých podivných osôb také zvulgarizované, že vôbec neviem, ako by som tam mohla efektívne pracovať. 

Dnes už v parlamente nesedí Igor Matovič, práve jeho v tejto súvislosti často kritizujete. 

On priniesol extrémny vulgarizmus do Národnej rady. Ja som do NR SR nastupovala ako opozičná poslankyňa v roku 2002 a aj vtedy sme viedli koalično-opozičné súboje, neprikyvovali sme si na všetko. Zažila som aj veľmi plamenisté vystúpenia, často aj kriky a hádky, ale vždy to malo štábnu kultúru. Či už viedol schôdzu Pavol Hrušovský alebo niekto z podpredsedov, vedeli si urobiť poriadok, ktorý tam patrí. Poslanci majú ísť spoločnosti príkladom. Ľudia ich správanie potom odsledujú. 

Potom prišiel pán Matovič.

Vtedy sa začali praktiky, ktoré tam dovtedy neboli, vrátane vulgarizmov. Som presvedčená o tom, že je tým, kto otvoril toto bojové pole. 

Monika Beňová
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula

Myslíte si, že extrémisti z ĽSNS a im blízki by sa inak správali slušnejšie? Igor Matovič pravdepodobne nemôže za ich spôsob vystupovania. 

Extrémisti by svojím spôsobom vystupovali tak, ako vystupujú. Bolo by to jednoduchšie, ak by sa to týkalo len tejto malej skupiny a zvyšok poslancov by im dal najavo, že toto nie je spôsob, akým sa diskutuje. Dnes vidíme, že aj poslanci iných klubov naskočili na matovičovskú formu politiky. Z môjho pohľadu je to veľká škoda. 

Patria tam aj poslanci Smeru. 

Ani Ľuboša Blahu, ktorý má občas emočné vystúpenia v Národnej rade, ešte stále nemôžem porovnávať s Matovičom. Emóciu Ľuboša Blahu pripisujem možno aj dlhšiemu tlaku, ktorý je na jeho osobu vytváraný od iných poslankýň a poslancov, ale aj zo strany médií. Čiastočne ho k tomu možno vyprovokovali a čiastočne sa možno cíti v tejto pozícii komfortne, lebo mu to získava množstvo fanúšikov. Aj o tom je politika. 

O vytváraní tlaku by vedel rozprávať aj Igor Matovič, dnes už minimálne traja spolupracujúci obvinení svedčia, že vrchní predstavitelia Smeru na neho pred voľbami v roku 2016 zháňali kompromateriály. Poďme ďalej. Vaša domovská strana momentálne organizuje protesty, stotožňujete sa s ich formou? 

Stotožňujem sa s tým, že v demokratickej spoločnosti sú protesty, demonštrácie a manifestácie bežnou súčasťou politického života. Práve opozičné strany sú tie, ktoré ich organizujú. 

Preto sa pýtam na formu. Aj regionálny úrad verejného zdravotníctva prešetruje toto zhromaždenie, tisícky ľudí nemali rúška. Mohla to byť napríklad podmienka vstupu. 

Neviem, ako je to na Slovensku z pohľadu RÚVZ, či je nejaká podmienka. 

Mali ich mať.

Ak takáto podmienka existuje, ľudia si ich mali dobrovoľne nasadiť. Určite áno, pretože je to pre ich vlastnú ochranu aj pre ochranu ich najbližších a ľudí, s ktorými sa stretávajú. Keď sa pozriem naprieč Európou, nie sme v tom výnimoční. Z dobrej myšlienky, že vakcinácia môže zastaviť rýchly nárast infikovaných, sa stala absolútne kontroverzná téma. 

Ľuboš Blaha priamo na proteste tvrdil, že Zuzana Čaputová je najväčší tyran na Slovensku a hovorkyňa americkej ambasády a slúžka amerických podnikateľov. Hovorí to ako podpredseda strany, ktorú ste zakladali, neprekáža vám to?

Dajú sa voliť aj iné slová. Jeho postoj k pani prezidentke je dlhodobo známy, známe je aj to, že sme mali iného kandidáta. Demonštrácie sú aj o emóciách, kolega Blaha je veľmi emotívny. Ja by som to tak určite neformulovala. Myslím si, že v tejto dobe by bolo na mieste triezvo vyberať slová, ktoré ako politici používame. Mali by sme sa snažiť byť jasní v odkazoch voči vláde, ale zbytočne situáciu nešpičkovať. 

Sme v trochu patovej situácii: opoziční politici tvrdia, že vláda nezvláda pandémiu, ale zároveň podkopávajú efekt očkovania. 

Je úplne v poriadku, keď Smer tvrdí, že očkovanie má byť dobrovoľné. Vo frakcii sme mali diskusiu o tom, či vyzývať na povinné očkovanie, ale ani v Európskom parlamente nie je vôľa na to, aby sa prijalo akékoľvek čo i len odporúčacie stanovisko o povinnom očkovaní. 

Nenarážam na to, že očkovanie má byť povinné. Môže byť dobrovoľné, ale ak by ho aj opozícia odporučila zdravým ľuďom bez problémov s imunitou, možno by sme sa dnes mali lepšie. 

Toto nie je úlohou opozičných politických strán. Ja sa ani mojich vlastných ľudí v Európskom parlamente nemôžem opýtať, či sú zaočkovaní. 

Koalícia argumentuje tým, že sme ako krajina v rámci EÚ unikát v tom, ako opozícia podkopáva efekt očkovania a vytĺka politické body na antivaxerskej kampani. 

To, že opozícia podkopáva očkovanie, je veľmi vágny výklad. Od žiadneho môjho kolegu som nepočula, že by povedal, aby sa ľudia nedali očkovať. Nikto to takto nikdy nenaformuloval. Ak povedali „je to vaša voľba“, to je podľa mňa úplne v poriadku. Je to každého dobrovoľné rozhodnutie. Ak tu mala byť očkovacia kampaň, na to má prostriedky vláda. Mali to zabezpečiť a netvoriť zmätok, ako ho vidíme teraz. Kým bol ministrom zdravotníctva pán Krajčí, bola jedna kampaň, teraz je druhá, ale ľudia potrebujú aj informácie, ktoré tieto kampane neposkytujú. 

Archív Moniky Beňovej
Zdroj: archív Moniky Beňovej

Podprahové odkazy opozičných politikov o očkovaní sú vždy o tom, aby sa voliči postavili proti očkovaniu. Robert Fico napríklad hovorí, že vakcíny sú biznis farmafiriem. 

To nie je nepravda. Očkovacie vakcíny sú biznis farmafiriem. 

Ale kto iný má vakcíny vyrábať, predávať a profitovať z nich, ak nie farmafirmy?

Je pravdou, že farmafirmy vyrábajú aj lieky a zdravotníctvo ako také by sme potom mohli celé vnímať v kontexte biznisu farmafiriem. Možno by to bolo na samostatnú tému, veľakrát to je veľmi dobrý biznis. Ešte raz, v tomto prípade chýbala najmä vysvetľovacia kampaň zo strany ministerstva zdravotníctva alebo Národného centra zdravotníckych informácií. Veľká časť ľudí sa rozhodla nedať sa zaočkovať, lebo nemali informácie. 

Aby sme to uzavreli – myslíte si, že by opozícia nemala v tomto prípade pomôcť koalícii?

Nemyslím si, že by opozícia mala v čomkoľvek pomáhať tejto koalícii. 

Tu ide o verejné zdravie, životy ľudí. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 105108 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo je Monika Beňová skeptická, ak ide o sprísňovanie interrupcií na Slovensku aj z dlhodobého hľadiska.
  • Prečo sa v Európskom parlamente o Slovensku príliš nehovorí. 
  • Prečo si Monika Beňová nemyslí, že aj keď je obvinených viacero nominantov strany Smer, nie je to dôkaz zlyhania systému.
  • Ako vníma vojnu v polícii a komu verí.
  • Ako hodnotí odsúdenie bývalého známeho Mariana Kočnera, ktorý dostal za zmenky 19 rokov vo väzení.
Späť
Zdieľať
Diskusia