hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Podnikanie

Opustil dobre platenú pozíciu a založil online investovanie. Finax má za tri roky viac ako 25-tisíc klientov

Zakladatelia Finaxu Juraj Hrbatý a Radoslav Kasík chceli vytvoriť spoločnosť, kde je klient na prvom mieste.

Martina Havranová
16. 10. 2021 16:30 Čas čítania: 7:07
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Podnikanie
1
Martina Havranová
16. 10. 2021 16:30
Čas čítania: 7:07

Opustil dobre platenú pozíciu a založil online investovanie. Finax má za tri roky viac ako 25-tisíc klientov

Zakladatelia Finaxu Juraj Hrbatý a Radoslav Kasík chceli vytvoriť spoločnosť, kde je klient na prvom mieste.

Martina Havranová
16. október 2021, 16:30
Čas čítania: 7:07
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn

Juraj Hrbatý a Radoslav Kasík, spoluzakladatelia startupu Finax, pracovali roky vo finančných inštitúciách. Na náš finančný trh priniesli službu, ktorá má podľa ich slov proklientské smerovanie a v jednoduchej forme približuje ľuďom investovanie.

 

Mnoho ľudí má stále názor, že investovanie je len pre bohatých. Pravdou však je, že solventným ľuďom sa darí, lebo investujú. Na to, ako sa dá v súčasnosti najvýhodnejšie obchodovať s akciami na trhu a ako nadobudnúť finančnú stabilitu, sme sa opýtali práve zakladateľov Finaxu.

 

Obaja ste mali pred založením Finaxu rozbehnutú kariéru v investičných spoločnostiach. Pamätáte si na impulz, keď ste si povedali, že idete rozbehnúť vlastný biznis?

Juraj Hrbatý: Pracoval som vo finančnej inštitúcii, kde klient nebol na prvom mieste. Jeho zisk a zisk firmy boli v úplnom protiklade. Čím viac si firmy účtujú na poplatkoch, tým menej zarábajú klienti. Ja som sa rozhodol vybudovať vlastný biznis s veľmi férovým a transparentným vzťahom ku klientovi.

 

Chcem poskytovať kvalitný a dobrý produkt, aby naši klienti mohli zarábať a zároveň mali nízky poplatok. Vedel som, že ak bude môj produkt obľúbený, budem spravovať taký veľký majetok, že sa mi to v konečnom dôsledku oplatí.

To bol jeden impulz. Za zmenou nastavenia bol aj fakt, že som mal zdravotné problémy. Chcel som robiť na niečom, na čo keď sa spätne pozriem, budem so sebou spokojný. A práca mi nebude prinášať stres, ale potešenie.

 

Zakladatelia Finaxu Juraj Hrbatý a Radoslav Kasík.
Zakladatelia Finaxu Juraj Hrbatý a Radoslav Kasík. Zdroj: Finax

Radoslav Kasík: Kým Juraj prešiel v podstate plynulo z jedného biznisu do druhého, u mňa to bolo trošku inak. U svojho predchádzajúceho zamestnávateľa som skončil plus-mínus z rovnakých dôvodov ako on.

 

Aj keď moja predchádzajúca firma nebola tým typom spoločnosti, ktorý tzv. vypoplatkoval klientov. Cítil som sa demotivovaný a v mnohom sa rozchádzali aj naše názory na biznis. V čase, keď som skončil, netušil som ani o Jurajovi a ani o budúcej existencii Finaxu.

 

Dal som si 10-mesačný oddych, a keď ma na jar 2017 skontaktoval Juraj, naše názory sa stretli v tom, že obaja chceme vytvoriť spoločnosť, kde bude klient na prvom mieste. Znie to ako klišé, ale je to naozaj tak. Stále obdivujem Juraja, že bol pri zakladaní Finaxu ochotný takto zariskovať a opustiť dobre platenú pozíciu.

 

V dnešnej dobe vytvoriť na zelenej lúke finančnú inštitúciu za svoje ťažko vydreté peniaze je obrovské riziko. Celý život ma učili, že Slováci sú pasívni, finančne negramotní a konzervatívni. Pravdepodobnosť, že z Finaxu bude to, čím je dnes, bola nízka. Ale ako sa hovorí, risk je zisk – a oplatilo sa. 

 

Dôležité je najmä neupúšťať od hodnôt. Mnoho firiem ich zo začiatku má, ale pri prvej príležitosti väčšieho zárobku ich ohne.

 

 

Vedeli by ste konkrétne vymenovať, ktoré veci ste chceli robiť inak ako ostatné firmy na trhu?Radoslav Kasík: Chceli sme byť proklientskí a transparentní – to sa kedysi vôbec nenosilo –, vytvoriť službu, akú by som ja sám chcel využívať, a byť féroví. Chceli sme ľudí naučiť, že investovať a odkladať si peniaze je dôležité a prakticky nie je žiadny argument proti.

Juraj Hrbatý: Dôležité je najmä neupúšťať od hodnôt. Mnoho firiem ich zo začiatku má, ale pri prvej príležitosti väčšieho zárobku ich ohne. Tiež sa nám naskytli nejaké možnosti a dostali sme rôzne ponuky, vďaka ktorým by sme možno zarábali viac, ale museli by sme ukrojiť z toho, čomu veríme. Ja už som raz bol pri tom pomyselnom koryte a zarábal som. Finax som vybudoval na svojom presvedčení a svoje hodnoty jednoducho nebudem ohýbať.

 

Finax má aktuálne zhruba 26 500 klientov.
Finax má aktuálne zhruba 26 500 klientov. Zdroj: Finax

Za pár rokov existencie Finaxu sa vám rýchlo podarilo získať množstvo klientov. Môžete prezradiť, koľko ich je aktuálne? 

 

Juraj Hrbatý: Prečo nie. Aktuálne sa posúvame na hranicu 26 500 klientov.

 
Netajíte sa tým, že plánujete priniesť na trh aplikáciu, ktorá by čerpala dáta priamo z bankových účtov klientov. Samozrejme, s ich súhlasom. V akom štádiu je jej príprava?

Juraj Hrbatý: Betaverziu aplikácie už máme nasadenú v Poľsku. Na Slovensku sme mali problém s prepojením bánk, ale o niekoľko dní by sme betaverziu chceli nasadiť aj u nás. Aplikácia by mala byť v testovacom režime zhruba 5 až 6 týždňov. 

 

Čo by malo byť úlohou aplikácie?Juraj Hrbatý: Chceme, aby aplikácia dokázala spárovať všetky účty v domácnosti a vytvoriť prehľad o výdavkoch, ktoré roztriedi do kategórií ako energie alebo potraviny. Klienti získajú prehľad o svojich financiách.

 

Keď budú vidieť, kde míňajú, nájdu si aj spôsob, ako si odložiť peniaze. Niekto si nedokáže odložiť z výplaty ani 50 eur. Ďalšou vlastnosťou aplikácie je možnosť porovnania sa s hospodárením iných, napríklad s podobnými rodinami na opačnej strane krajiny.

 

Budem si môcť pozrieť napríklad to, ako si mesačne rozložia výdavky klienti s rovnakým príjmom, aký mám ja? 

Juraj Hrbatý: V podstate áno, ale bude to možné len na základe nejakých veľkých dát, ako sú lokácia, príjem, vzdelanie. Pochopiteľne, nie konkrétne. Ale možnosť porovnania tam určite bude.

 

Finax chce zlepšovať finančnú gramotnosť.
Finax chce zlepšovať finančnú gramotnosť. Zdroj: Finax

Ako reaguje bankový sektor? 

Juraj Hrbatý: Banky nám to v tom napojení na dáta vôbec neuľahčili. Každá banka má prístup k dátam klientov riešený inak, aj keď existujú nejaké všeobecné regulácie. Boja sa, že sa stanú len poštármi a realizátormi platieb. Ak by sme si neskôr doplnili licenciu, klienti by mohli realizovať platby aj cez našu aplikáciu a stali by sa naozaj len akýmsi peňažným úložiskom. 

 

Radoslav Kasík: Priamu reakciu ako takú ešte nemáme.

 

Juraj Hrbatý: Reakciu podľa mňa uvidíme, keď začneme. Už teraz sme videli pozitívnu reakciu, keď sme začali ponúkať lacné a efektívne investovanie. Veľa podielových a konkurenčných fondov zlacnilo svoje služby. 

 

Radoslav Kasík: Na tom vidíme naše zásluhy. Jedným z našich cieľov bolo zlepšiť trh investičných produktov. 

 

Poskytovať údaje o bankových operáciách je celkom citlivé. Ako na to reagujú klienti?

Radoslav Kasík: Myslím si, že mladá generácia s tým nemá problémy. Celý život dávajú na sociálne siete a s mobilom, aplikáciami sú prepojení. Bude to možno chcieť čas, kým si na to ľudia zvyknú. Kedysi mali ľudia problém aj s internetbankingom a dnes je banalitou. 

Juraj Hrbatý: Povedal by som, že naša cieľová skupina je v priemere vo veku 25 až 50 rokov. Pri aplikácii sa horná hranica pravdepodobne zníži na 40 rokov. 

 

Zakladatelia chceli vytvoriť spoločnosť, kde je klient na prvom mieste.
Zakladatelia chceli vytvoriť spoločnosť, kde je klient na prvom mieste. Zdroj: Finax

Bude aplikácia aj jedným z nástrojov, ako ukázať, že investovanie nie je len pre ľudí s obrovským majetkom?

Radoslav Kasík: Tú myšlienku komunikujeme už teraz. Náš najmenší investičný vklad mesačne je na úrovni 20 eur, vďaka ktorým si človek vie vybudovať dobrú finančnú rezervu alebo investovať do dôchodku.

 

Cieľom je investície maximalizovať, aby sa človek mal v budúcnosti lepšie. Viete, aj bohatí ľudia sú bohatí vďaka tomu, že investujú. Nie je to naopak, že investujú len preto, lebo sú bohatí.

 

Klientom chceme ukázať, ako získať kontrolu nad vlastnými peniazmi, naučiť sa plánovať a najmä dostať sa z toho začarovaného kruhu života od výplaty k výplate. 

 

Nie je asi ničím výnimočným, že ľudia si aj pri 20 eurách mesačne povedia, že si ich nevedia odložiť. 

Juraj Hrbatý: Presne preto vytvárame aj našu aplikáciu. My sme doteraz oslovili tých zákazníkov, ktorí mali záujem o kvalitné online investovanie a nechceli nechať svoje peniaze na účtoch požierať infláciou.

Aplikáciou sa chceme posunúť ďalej a osloviť aj ľudí, ktorí nepremýšľajú nad investovaním, nemajú finančnú rezervu a necítia sa v spravovaní financií až tak doma. Chceme im ukázať, ako získať kontrolu nad vlastnými peniazmi, naučiť sa plánovať a najmä dostať sa z toho začarovaného kruhu života od výplaty k výplate.

 

Možno začnú na 20 eurách mesačne, časom sa posunú na 50 a potom prejdú aj na 100. Pre človeka, ktorý kedysi míňal všetko alebo míňal viac, ako zarobil, je to obrovský posun vpred. Chceme ponúknuť riešenia aj ľuďom, ktorí sa potrebujú dostať z finančných problémov. 

 

Najčastejšou chybou pri financiách je míňanie celej výplaty.
Najčastejšou chybou pri financiách je míňanie celej výplaty. Zdroj: Finax

Osobné financie konzultujete s množstvom ľudí. Aké sú najčastejšie chyby, s ktorými sa ľudia dostanú do bodu, že si nedokážu odložiť ani pár desiatok eur? 

Radoslav Kasík: Je to taká prirodzená ľudská vlastnosť a spotreba je pre nás príjemná. Navyše sme dnes masírovaní tým, že musíme mať všetko. Základným problémom je, že ľudia míňajú celú výplatu, a ešte horšie je, ak míňajú viac, ako zarobia.

 

Pôžičky a úvery sú navyše lacné. Aj keď existuje aj dobrý a zlý dlh. Dobrý je ten, za čo si kupujeme aktíva, a zlý je ten, za ktorý si kupujeme spotrebu. Človek vlastne prepláca spotrebu. Tie ďalšie chyby sú aj nevhodné finančné produkty alebo príliš veľké riziko. 

 

Juraj Hrbatý: Ďalším problémom je absencia finančného vzdelania. Naši rodičia nás to nenaučili, lebo ani ich to nikto nenaučil.

 

Radoslav Kasík: Myslím si, že chybou je aj to, že ľudia nepočúvajú skúsenejších. (smiech)

 

Netreba hľadať ihlu v kope sena, treba kúpiť všetko seno.


Na stránke ste zverejnili aj spravovanie financií vášho brata Dominika Hrbatého. Na svojich vkladoch za tri roky zarobil 38 %, čo je omnoho viac, ako ponúkajú iné finančné inštitúcie. Ako je to možné?

Radoslav Kasík: Ponúkame jednoduchý produkt. Výnosy zarobili trhy. Mnoho spoločností ponúka kvalitné produkty, ale sme priekopníci pasívneho investovania. Všeobecne panuje názor, že investiční manažéri vedia, čo bude kedy rásť a čo klesať.

Do budúcnosti však nik nevidí a nikto nevie s istotou povedať, čomu sa bude dariť alebo kedy príde pokles trhov. Pasívne investovanie nevyberá konkrétne akcie ani nečasuje nákupy a predaje, ale kupuje všetky akcie čo najväčšej časti trhu. Netreba hľadať ihlu v kope sena, treba kúpiť všetko seno. Takéto investovanie je v podstate to maximum, čo môžete dlhodobo zarobiť. 

 

Juraj Hrbatý: Dominik má aj transparentný účet, na ktorom sporí dcére po 50 eur mesačne. Tam každý môže vidieť, že počas troch rokov fungovania účtu mohol zarábať úplne rovnako.

 

Pri podnikaní je dôležité neohnúť hodnoty, ktoré ste si na začiatku stanovili.
Pri podnikaní je dôležité neohnúť hodnoty, ktoré ste si na začiatku stanovili. Zdroj: Finax

Je počas vysokej inflácie dôležitejšie, aby sme investovali a peniaze nám neležali na účte?Radoslav Kasík: Určite áno. Je to vždy dôležité. Ak držíte peniaze doma alebo na účte a postupne odrátavate hodnotu inflácie, tých 5 % je extrémne číslo. To znamená, že si teraz viete kúpiť za rovnakú sumu o 5 % menej ako pred rokom. Rokmi to, samozrejme, narastá. Investovanie nie je len o zväčšovaní majetku, ale aj o udržiavaní hodnoty toho, čo už máme.

 

Keby ste to mali zhodnotiť, čo by mali byť naše finančné ciele, aby sme boli zabezpečení?

Juraj Hrbatý: Najskôr by to malo byť vytvorenie dostatočnej finančnej rezervy, ktorá by mala byť troj- až šesťnásobkom našich mesačných výdavkov. Dobrú rezervu si viete vytvoriť aj za 3 alebo 5 rokov. Druhým základným cieľom je budovanie dôchodku.

Nemyslím si, že štát nám dokáže zabezpečiť nejaký vysoký dôchodok. Ak budete mať všetko najideálnejšie nastavené v 2. pilieri, mohli by ste sa dostať na polovicu svojho mesačného zárobku. Je to však výrazný pokles životného štandardu.

 

Hovorí sa, že by sme si mali odkladať na dôchodok okolo 15 %. Čím ste mladší, tým menej. Ak máte 20 rokov, stačí vám aj 10 %. Ak máte 50 rokov, ideálne aj 20 %. Ďalej je to len o vašich nastaveniach a cieľoch. 

 

Radoslav Kasík: Je to aj o plánovaní, že si viete naplánovať investície. Chcete ísť na dovolenku, nebudete si na to brať spotrebný úver, ale viete si peniaze medziročne odložiť. Niekto môže mať cieľ, že odíde skôr do dôchodku. 

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Finax
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Podnikanie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac