hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Podnikanie

Opustil dobre platenú pozíciu a založil online investovanie. Finax má za tri roky viac ako 25-tisíc klientov

Zakladatelia Finaxu Juraj Hrbatý a Radoslav Kasík chceli vytvoriť spoločnosť, kde je klient na prvom mieste.

Martina Havranová
16. 10. 2021 16:30 Čas čítania: 7:07
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Podnikanie
1
Martina Havranová
16. 10. 2021 16:30
Čas čítania: 7:07

Opustil dobre platenú pozíciu a založil online investovanie. Finax má za tri roky viac ako 25-tisíc klientov

Zakladatelia Finaxu Juraj Hrbatý a Radoslav Kasík chceli vytvoriť spoločnosť, kde je klient na prvom mieste.

Martina Havranová
16. október 2021, 16:30
Čas čítania: 7:07
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn

Juraj Hrbatý a Radoslav Kasík, spoluzakladatelia startupu Finax, pracovali roky vo finančných inštitúciách. Na náš finančný trh priniesli službu, ktorá má podľa ich slov proklientské smerovanie a v jednoduchej forme približuje ľuďom investovanie.

 

Mnoho ľudí má stále názor, že investovanie je len pre bohatých. Pravdou však je, že solventným ľuďom sa darí, lebo investujú. Na to, ako sa dá v súčasnosti najvýhodnejšie obchodovať s akciami na trhu a ako nadobudnúť finančnú stabilitu, sme sa opýtali práve zakladateľov Finaxu.

 

Obaja ste mali pred založením Finaxu rozbehnutú kariéru v investičných spoločnostiach. Pamätáte si na impulz, keď ste si povedali, že idete rozbehnúť vlastný biznis?

Juraj Hrbatý: Pracoval som vo finančnej inštitúcii, kde klient nebol na prvom mieste. Jeho zisk a zisk firmy boli v úplnom protiklade. Čím viac si firmy účtujú na poplatkoch, tým menej zarábajú klienti. Ja som sa rozhodol vybudovať vlastný biznis s veľmi férovým a transparentným vzťahom ku klientovi.

 

Chcem poskytovať kvalitný a dobrý produkt, aby naši klienti mohli zarábať a zároveň mali nízky poplatok. Vedel som, že ak bude môj produkt obľúbený, budem spravovať taký veľký majetok, že sa mi to v konečnom dôsledku oplatí.

To bol jeden impulz. Za zmenou nastavenia bol aj fakt, že som mal zdravotné problémy. Chcel som robiť na niečom, na čo keď sa spätne pozriem, budem so sebou spokojný. A práca mi nebude prinášať stres, ale potešenie.

 

Zakladatelia Finaxu Juraj Hrbatý a Radoslav Kasík.
Zakladatelia Finaxu Juraj Hrbatý a Radoslav Kasík. Zdroj: Finax

Radoslav Kasík: Kým Juraj prešiel v podstate plynulo z jedného biznisu do druhého, u mňa to bolo trošku inak. U svojho predchádzajúceho zamestnávateľa som skončil plus-mínus z rovnakých dôvodov ako on.

 

Aj keď moja predchádzajúca firma nebola tým typom spoločnosti, ktorý tzv. vypoplatkoval klientov. Cítil som sa demotivovaný a v mnohom sa rozchádzali aj naše názory na biznis. V čase, keď som skončil, netušil som ani o Jurajovi a ani o budúcej existencii Finaxu.

 

Dal som si 10-mesačný oddych, a keď ma na jar 2017 skontaktoval Juraj, naše názory sa stretli v tom, že obaja chceme vytvoriť spoločnosť, kde bude klient na prvom mieste. Znie to ako klišé, ale je to naozaj tak. Stále obdivujem Juraja, že bol pri zakladaní Finaxu ochotný takto zariskovať a opustiť dobre platenú pozíciu.

 

V dnešnej dobe vytvoriť na zelenej lúke finančnú inštitúciu za svoje ťažko vydreté peniaze je obrovské riziko. Celý život ma učili, že Slováci sú pasívni, finančne negramotní a konzervatívni. Pravdepodobnosť, že z Finaxu bude to, čím je dnes, bola nízka. Ale ako sa hovorí, risk je zisk – a oplatilo sa. 

 

Dôležité je najmä neupúšťať od hodnôt. Mnoho firiem ich zo začiatku má, ale pri prvej príležitosti väčšieho zárobku ich ohne.

 

 

Vedeli by ste konkrétne vymenovať, ktoré veci ste chceli robiť inak ako ostatné firmy na trhu?Radoslav Kasík: Chceli sme byť proklientskí a transparentní – to sa kedysi vôbec nenosilo –, vytvoriť službu, akú by som ja sám chcel využívať, a byť féroví. Chceli sme ľudí naučiť, že investovať a odkladať si peniaze je dôležité a prakticky nie je žiadny argument proti.

Juraj Hrbatý: Dôležité je najmä neupúšťať od hodnôt. Mnoho firiem ich zo začiatku má, ale pri prvej príležitosti väčšieho zárobku ich ohne. Tiež sa nám naskytli nejaké možnosti a dostali sme rôzne ponuky, vďaka ktorým by sme možno zarábali viac, ale museli by sme ukrojiť z toho, čomu veríme. Ja už som raz bol pri tom pomyselnom koryte a zarábal som. Finax som vybudoval na svojom presvedčení a svoje hodnoty jednoducho nebudem ohýbať.

 

Finax má aktuálne zhruba 26 500 klientov.
Finax má aktuálne zhruba 26 500 klientov. Zdroj: Finax

Za pár rokov existencie Finaxu sa vám rýchlo podarilo získať množstvo klientov. Môžete prezradiť, koľko ich je aktuálne? 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
PRIDAJ SA K PREDPLATITEĽOM UŽ MÁM PREDPLATNÉ: PRIHLÁSIŤ SA
alebo Odomkni článok cez SMS
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 104813 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké sú najhoršie finančné rozhodnutia.
  • Ako sa dá najlepšie zarobiť na pasívnom investovaní.
  • Do čoho by si mal investovať, ak chceš finančnú stabilitu. 

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Finax
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Podnikanie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Späť
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac