Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. októbra 2021, 14:32
Čas čítania 6:10
Viktor Kniš

Richard Sulík: Keď prepustíme 2 000 úradníkov, nájdu si osožnejšiu robotu. Pokojne zrušme aj moje ministerstvo (Rozhovor)

Richard Sulík: Keď prepustíme 2 000 úradníkov, nájdu si osožnejšiu robotu. Pokojne zrušme aj moje ministerstvo (Rozhovor)
Zdroj: TASR
REFRESHER RICHARD SULÍK
Uložiť Uložené

S Richardom Sulíkom sme sa rozprávali o výročí eurovalu, vojne v polícii, ultimátach Borisa Kollára, cenách energií aj nápadoch na prepúšťanie úradníkov.

Richard Sulík priznáva, že v deň pádu vlády Ivety Radičovej mohol sedieť s vyloženými nohami a fajčiť cigaru, ale situáciu vraj nezľahčoval. Trvá na tom, že SaS konala principiálne a strany, ktoré tak nekonali, sú dnes mimo parlamentu. Za úspech Roberta Fica po roku 2016 podľa neho môžu Bugár, Procházka a Danko.

Sulík si stojí aj za svojím tvrdením, že úrady práce nemajú plniť funkciu pracovných portálov a agentúr a približne dve tisícky z deväťtisíc úradníkov by si vraj mali nájsť osožnejšiu prácu.

Predsedu SaS a ministra hospodárstva sme sa pýtali aj na zdražovanie energií, rozpočet, spory s Kollárom či vojnu v polícii. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo Richard Sulík tvrdí, že pád vlády Ivety Radičovej strane SaS nepoškodil.
  • Kto je na vine, že Fico vládol osem rokov.
  • Čím si Fico vydobyl súčasný úspech.
  • Ako Sulík vníma vojnu v polícii.
  • Prečo trvá na vyjadrení, že nepotrebujeme úrady práce na sprostredkúvanie zamestnania.
  • Čo vraví na protinávrh, že treba zrušiť ministerstvo hospodárstva.
  • Ako reaguje na ultimáta Borisa Kollára.

Pred pár dňami bolo okrúhle desiate výročie pádu vlády Ivety Radičovej. Zaspomínala si naň aj Lucia Ďuriš Nicholsonová, podľa ktorej ste v ten deň „fajčili cigary s nohami na stole a tešili sa, ako porastú preferencie“. Je to pravda?

Nie je to pravda. Ale tešil som sa, že sme si zachovali principiálny postoj. Už vtedy sme mali viac-menej stabilné preferencie.

Späť k tomu, čo sa dialo v ten deň.

Ja som bol rád, že SaS pri prvej skúške ohňom zachovala principiálny postoj, to je dôležité. Dnes všetci vedia, že keď hovoríme nie, znamená to nie. To, že to dnes tak Lucia interpretuje, to je jej vec. 

Sulík
Zdroj: TASR

Nefajčili ste teda cigary s vyloženými nohami? 

Ale fajčil som, je to pokojne možné. Cigary fajčím bežne, nepamätám si, či som fajčil alebo nie. Dôležité je, že tá radosť bola z toho, že strana, ktorá bola mladá, neuhla, nenechala sa vydierať a neotočila v zásadnej veci. Kebyže vtedy cukneme, dnes je po nás. Skončíme ako Sieť, Za ľudí a neviem, kto všetko. 

Pre vás bolo principiálne dôležité povaliť vládu? Alebo ako tomu mám rozumieť?

Toto je nekorektná otázka. My sme vládu nepovalili, Iveta Radičová nezmyselne spojila hlasovania a postavila nás pred otázku hlasovať: Ste za pokračovanie vlády? Odpoveď – jednoznačne áno. Ste za posielanie peňazí do Grécka? Odpoveď – jednoznačne nie. Neviem na to jedným slovom odpovedať, tak sme si povedali, že sa vôbec nezúčastníme na hlasovaní. Vytiahli sme karty. 

Lucia Ďuriš Nicholsonová zjavne narážala na to, že ste zľahčovali situáciu v deň, keď vláda padla.

Myslím si, že je to nesprávna interpretácia. 

Beriete s odstupom času na seba to, čo sa dialo nasledujúcich osem rokov? Smer zostavil najprv jednofarebnú vládu, potom ešte jednu. Medzičasom má vo väzbe možno už desiatky nominantov. 

Osem rokov vonkoncom neberiem na seba, lebo ľuďom nič nebránilo v roku 2016 zvoliť strany, ktoré povedali, že nepôjdu so Smerom. Zvolili si napríklad Bélu Bugára, ktorý to síce hovoril, ale potom svojich voličov oklamal, za to ja nemôžem. 

A tie prvé štyri? 

Ešte dokončím tie druhé štyri. To, že od roku 2016 do roku 2020 vládol Smer, tomu je na vine Radoslav Procházka so stranou Sieť, Béla Bugár so stranou Most-Híd a Andrej Danko so stranou SNS. A dopadli presne tak, ako dopadnú zradcovia. Všetci traja sú mimo parlamentu, lebo nekonajú principiálne. Keď sa pozrieme na náš pôvodný spor okolo eurovalu, ako dopadli naši súperi? SDKÚ neexistuje, KDH je mimo parlamentu, Most zanikol akýmsi čudným zlúčením. Všetci, ktorí klamali voličov, sú mimo. Jediný, kto je v parlamente v celkom solídnej pozícii, je SaS. Čo mám ľutovať? 

A teraz späť k štyrom rokom jednofarebnej vlády Roberta Fica od roku 2012 do 2016. Tie beriete aj na seba? 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 104716 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo odmieta zobrať na seba spoluzodpovednosť za úspech Fica.
  • Prečo podľa Sulíka Robert Fico ožil.
  • Či je vylúčené, že sa s Matovičom pochytí pre peniaze v rozpočte. 
  • Prečo si majú niektorí úradníci na úrade práce radšej hľadať osožnejšiu prácu. 
  • Či vláda ignoruje ultimáta a výkriky Borisa Kollára o tom, ako odíde z vlády.
Späť
Zdieľať
Diskusia