Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Gemerka.
17. októbra 2021, 10:30
Čas čítania 2:12
Sponzorovaný obsah

Potrebuješ sa sústrediť, zlepšiť si pamäť a mať lepšiu náladu? Slovenskí vedci ti poradia, čím si ľahko pomôžeš

ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Nová slovenská štúdia odhalila, ako si jednoducho pomôcť.

Sychravá jeseň najčastejšie vyvoláva úzkosti a depresívne stavy aj u ľudí, ktorí nimi inak netrpia. Záťažou pre duševné zdravie sú taktiež stres na pracovisku či množstvo povinností mimo práce. Slovenský vedecký výskum v spolupráci s minerálnou vodou Gemerka potvrdil, že práve dostatočný príjem magnézia pomáha lepšie zvládať stresové situácie a potláčať úzkostné stavy.

Gemerka
Zdroj: Gemerka

Najprirodzenejším spôsobom, ako dostať magnézium do tela, je dostatočný príjem minerálnej vody. Potrebné je však, aby obsahovala optimálne množstvo magnézia v správnom pomere s ďalším minerálom – kalciom.  

Magnézium priamo do buniek

Biomedicínsky výskum AquaMin, ktorý realizovala spoločnosť MEDIREX, a. s., v spolupráci s Internou klinikou Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnou nemocnicou Bratislava, potvrdil, že magnézium prijaté v minerálnej vode Gemerka dokáže telo efektívne vstrebať a účinkuje priamo v bunkách. „Príjem magnézia v minerálnej vode Gemerka dostatočne zásobil organizmus týmto minerálom, pričom magnézium išlo priamo do buniek, teda presne tam, kde má pôsobiť,“ vysvetľujú autori výskumu prof. MUDr. Juraj Payer PhD., MPH, FRCP, a doc. MUDr. Peter Jackuliak, PhD., MPH.

Hlavné zistenia z výskumu – pozitívny vplyv na psychiku

Mgr. Petra Brandoburová, PhD., z riešiteľského tímu psy­chológov sumarizuje hlavné zistenia výskumu: „Účastníci štúdie zhodne vyhodnotili, že pravidelné pitie magnéziovej vody Gemerka pozitívne ovplyvnilo kvalitu ich spánku.“ Navyše u ľudí, ktorí boli vystavení nejakej forme záťaže, prispelo pitie minerálky k tomu, že sa im zlepšila pamäť, pozornosť a vedeli sa lepšie sústrediť. „Zaujímavé je tiež, že čím bola na začiatku štúdie u ľudí hladina magnézia nižšia, tým viac depresívnych a úzkostných prejavov v úvode výskumu udávali,“ vysvetľuje Petra Brandoburová.

 

AquaMin bol cielený výskum, v rámci ktorého bola účastníkom podávaná minerálna voda Gemerka alebo placebo (jemne sýtená pitná voda) v množstve 1,5 l denne po dobu 30 dní, aby sa zistili účinky minerálnej vody. Samotný výskum pritom pozostával z dvoch častí, medicínskej a psychologickej. Bol dvojito zaslepený, čo v praxi znamená, že účastníci nemali vedomosť o tom, ktorú z testovaných vôd pijú.

Do prieskumu sa zapojilo 80 účastníkov vo veku 30 – 65 rokov. Do dvoch skupín bolo rovnomerne rozdelených 26 mužov a 54 žien. Medzi pozorované sociodemografické údaje boli zaradené pohlavie, vek, najvyššie ukončené vzdelanie a rodinný stav. Na začiatku aj po ukončení boli všetkým účastníkom výskumu realizované laboratórne vyšetrenia z krvi a moču na vyhodnotenie sledovaných parametrov.

Minerálka je vhodnejšia ako výživové doplnky

Efektivitu vstrebávania mi­nerálov prostredníctvom pitia minerálnych vôd už však v mi­nulosti konštatovali aj iné štú­die a experti. Najefektív­nejší spôsob, akým môže na­še telo prijať potrebné hod­noty magnézia, je práve pitie minerálnych vôd. Telo dokáže vstrebať cez minerálku až 60 % minerálov, ale cez výživové do­plnky len 30 %,“ jedno­značne uvádza doc. Ing. Pavel Blažíček, viceprezi­dent Slovenskej spoločnos­ti klinickej biochémie.

Na správne vstrebanie magnézia do tela však potrebuješ ešte jeden prvok – vápnik, teda kalcium. Bez neho to jednoducho nejde. Ten sa v dostatočnom množstve nachádza v minerálnej vode Gemerka, aby zabezpečil, že sa magnézium obsiahnuté v pohári minerálky dostane na správne miesto. Vďaka tejto kombinácii tak budeš ľahšie odolávať stresu a lepšie zvládať náročné životné situácie, dokazuje prieskum.

Gemerka
Zdroj: Gemerka

Prečo by si mal piť Gemerku?

  • Magnézium prijaté v Gemerke dokáže telo efektívne vstrebať a účinkuje priamo v bunkách.
  • Účinky a benefity tejto minerálnej vody sú vedecky potvrdené ako pri jedinej minerálnej vode na Slovensku.
  • Gemerka pomáha lepšie odolávať stresu.
  • Vplýva pozitívne na kvalitu spánku.
  • Prispieva k zlepšeniu pamäti, sústredenia, pozornosti a rýchlejším reakciám.
  • Gemerka pomáha znižovať aj mieru depresií a úzkostí.
Späť
Zdieľať
Diskusia