Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. októbra 2021, 16:30
Čas čítania 5:12
Kamila Šebestová

Sex je jeden z najsilnejších spúšťačov spojenia, ktoré všetci tak potrebujeme a chceme, hovorí astrologička Vivian Altair

Sex je jeden z najsilnejších spúšťačov spojenia, ktoré všetci tak potrebujeme a chceme, hovorí astrologička Vivian Altair
Zdroj: Unsplash/James Lee/volně k užití
REFRESHER DUŠEVNÉ ZDRAVIE HOROSKOPY
Uložiť Uložené

S tromi odborníkmi sme sa rozprávali o astrológii a vzťahovej kompatibilite na základe znamení zverokruhu.

Ak si Rak, si citlivý, rodinne založený a necháš sa ovládať emóciami. Si Škorpión? Tak to si veľmi nevyhral – určite si konfliktný (a dobrý v sexe). Podobné opisy znamení nájdeš na tisíckach webov. Instagramové účty so „zodiac signs“ dnes sledujú milióny ľudí. Astrológovia nestíhajú prijímať ďalších klientov. 

Prečo je dnes astrológia taká vyhľadávaná a prečo ľudia túžia vedieť viac o svojich znameniach? O popularite znamení sme sa bavili so psychológmi aj s astrologičkou. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo ľudia veria znameniam zverokruhu.
  • Ako sa vytvára horoskop.
  • Čo majú spoločné horoskopy v časopisoch so skutočnou astrológiou. 
  • Čo je sebanaplňujúce proroctvo a či sa ti môže naozaj naplniť.
  • Ako znamenia určujú vzťahovú a sexuálnu kompatibilitu.

Prečo dnes ľudia veria znameniam 

Instagramové účty ako glossy_zodiac alebo astrhology dnes sledujú milióny ľudí. Otázka je, koľko z nich berie horoskopy a typológiu osobností na základe znamení naozaj vážne. Podľa psychologičky Veroniky Ragan je jednoduchšie veriť niečomu, čo prichádza „zvonku“. Preto hľadajú ľudia istotu v horoskopoch.

Odporúčané
Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku 10. apríla 2024, 12:30

„Sme naučení žiť v direktívnej spoločnosti, odmala nám učitelia aj rodičia hovoria, akí by sme mali byť. To v nás vytvára pocit neistoty a máme následne strach veriť svojim vlastným pocitom a úsudku,“ hovorí pre Refresher Veronika Ragan. 

Horoskopy v časopisoch často poskytujú jednoduché a jasné odpovede na otázky. Ľuďom tak môžu pomôcť pri životných rozhodnutiach. 

„Práve vtedy, keď začne život byť nezrozumiteľný, majú ľudia tendenciu hľadať niečo, čo je jasné,“ vysvetľuje psychológ Radomír Masaryk z Fakulty sociálnych a ekonomických vied. 

Časť spoločnosti podľa neho vždy tiahla k iracionálnym a tajomným fenoménom. Astrológia zažíva opätovný boom najmä v posledných rokoch. Otázkou je, či k tomu neprispievajú aj médiá a sociálne siete, na ktorých sa uverejňujú horoskopy. Majú však horoskopy z časopisov niečo spoločné s tým, čomu sa venujú profesionálni astrológovia? 

Jeden z príkladov stručných horoskopov, ktoré kolujú na internete.
Jeden z príkladov stručných horoskopov, ktoré kolujú na internete. Zdroj: Instagram/znamenia_zverokruhuu

„Bohužiaľ, skoro vôbec. Máloktorý časopis totiž zamestnáva profesionálneho astrológa,“ hovorí Vivian Altair, ktorá vyštudovala astrológiu vo Veľkej Británii. Informácie v bežných horoskopoch sú podľa nej často výplodmi redaktorov a nedajú sa nazývať „astrologickými faktmi“. 

Odporúčané
Šikana vo vzťahu alebo Kanye West po slovensky: Partner mi zakazoval nosiť piercingy a tepláky, povolené som mala iba legíny Šikana vo vzťahu alebo Kanye West po slovensky: Partner mi zakazoval nosiť piercingy a tepláky, povolené som mala iba legíny 31. marca 2024, 12:30

Astrológovia vnímajú horoskopy inak než verejnosť. Znamenia sú podľa astrologičky len mizivé percento z astrologickej praxe. „Existuje totiž veľa typov horoskopov aj možností, ako s nimi narábať,“ dodáva. 

Vysvetľuje nám, že astrológia je čoraz viac populárna aj preto, že ľudia sa viac zaujímajú „o svoju dušu“. Ľudia sa podľa nej vždy zaoberali svojím osudom, dnes je to však iné. 

„Dnes lepšie chápeme, že môžeme vedome tvoriť svoj život, a myslím si, že sa nám to páči. Mať možnosť veci ovplyvniť, zmeniť ich a posúvať ďalej,“ hovorí Vivian Altair. Pomocou astrológie sa tak ľudia snažia spoznať sami seba. 

Sebanaplňujúce proroctvo alebo keď horoskop záhadne sedí

Máš pocit, že osobnostný opis tvojho znamenia na teba úplne sedí? Zisťovali sme, ako je to možné. Niektorí vedci tvrdia, že ide o sociopsychologický jav s názvom sebanaplňujúce proroctvo

„Čítame si horoskop a vidíme napríklad, že niekto, kto sa nám páči, je Vodnár. Píše sa tam, že to nevyjde, lebo Vodnári majú určité vlastnosti. Začneme sa následne správať tak, aby sme si to potvrdili,“ vysvetľuje psychologička Veronika Ragan. „Ide o takzvaný Pygmalion efekt.“

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 104600 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo ľudia veria znameniam.
  • Ako sa vytvára horoskop.
  • Čo majú spoločné horoskopy v časopisoch so skutočnou astrológiou.
  • Čo je sebanaplňujúce proroctvo a či sa ti môže naozaj naplniť.
  • Ako znamenia určujú vzťahovú a sexuálnu kompatibilitu.
Domov
Zdieľať
Diskusia