Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. októbra 2021, 9:30
Čas čítania 14:14
Dominik Vetrák

Sacha Cohen stvoril Ali G-ho a Borata, pri niektorých filmoch nosil nepriestrelnú vestu. Toto mu manželka pašovala v nohavičkách

Sacha Cohen stvoril Ali G-ho a Borata, pri niektorých filmoch nosil nepriestrelnú vestu. Toto mu manželka pašovala v nohavičkách
Zdroj: Amazon Prime Video/Universal/volně k užití
FILMY A SERIÁLY SACHA BARON COHEN
Uložiť Uložené

Sacha Baron Cohen oslavuje 50. narodeniny. Pre svoje žarty a parodovanie bol neraz v ohrození života a zdravia.

Sacha Baron Cohen sa narodil 13. októbra 1971 v Londýne dvom židovským občanom (asi už chápeš, prečo si tak rád uťahuje z antisemitov). Sacha pochádza z umeleckej a akademickej rodiny. Jeho brat mu napríklad robí hudbu do filmov.

Má rád svoje súkromie, no kvôli filmu a zábave urobí čokoľvek. Svoje by o tom vedela povedať aj jeho manželka Isla Fisher, ktorá mu musela prepašovať v nohavičkách fúzy Ali G-ho, aby mohol prekvapiť producentov Oscarov. 

Britský génius humoru je komik, producent, scenárista a herec. Radí sa medzi najlepších komikov na svete, čo môže dokázať bohatou zbierkou originálnych fiktívnych charakterov a niekoľkými komédiami. A práve v súvislosti s tými komédiami bol niekoľkokrát v ohrození zdravia a života. Pri natáčaní Borata 2 si jedného dňa uvedomil, že mu nepomôže ani nepriestrelná vesta, keďže pred autom mávali ľudia poloautomatickými zbraňami.

Odporúčané
Čo pozerať na Netflixe a v kinách? Toto je 10 najočakávanejších filmov do konca roka Čo pozerať na Netflixe a v kinách? Toto je 10 najočakávanejších filmov do konca roka 8. októbra 2021, 12:30

Ako študent sa venoval dramatickému krúžku a vyštudoval históriu antisemitizmu, čo v jeho kariére hralo významnú rolu. Jeho vzorom bol Peter Sellers, ktorý často využíval kostýmy a prestrojenie kvôli znásobeniu humorných scén. Cohen začínal v televízii v množstve projektov – či už ako moderátor, alebo ako člen hereckého zoskupenia.

Na jeden z kastingov poslal video, v ktorom hral fiktívnu verziu albánskeho reportéra Krista, z ktorého neskôr vzišiel Borat. A to upútalo producentov stanice Channel 4, kde sa okamžite preslávil.

Ali G, booyakasha!

Úplne prvou postavou, ktorú Cohen vymyslel, bol Ali G. Slovenský divák sa s ním prvýkrát stretol až v celovečernom filme Ali G Indahouse z roku 2002. Postava sa však v britskej televízii vyskytovala už štyri roky predtým. V roku 1998 vytvoril Cohen Ali G-ho aj Bruna – homosexuálneho rakúskeho módneho reportéra. K nemu sa však ešte dostaneme. Bol to totiž práve Ali G, vďaka komu Cohen vystrelil ku hviezdam. 

Ali G je v skratke opisovaný ako „wannabe rapper“, teda niekto, kto sa hrá na rapera. Pracuje aj s parodizujúcimi prvkami osobnostných čŕt raperov, ako napríklad prehnaná gestikulácia, „gangsterský“ slovník a prízvuk, no a, samozrejme, vždy je výstredne oblečený.

Dalo by sa povedať, že nie je práve najbystrejší, z čoho pramení množstvo vtipných situácií, obzvlášť keď sa o svojej pravde snaží presvedčiť vzdelaných ľudí. Ali G je paródiou na bohatých, privilegovaných mladých ľudí, ktorí si myslia, že je cool napodobňovať černochov. 

Odporúčané
Toto si o Boratovi (možno) nevedel. Polícia prišla na natáčanie 37-krát a kvôli filmu sa rozviedla aj Pamela Anderson Toto si o Boratovi (možno) nevedel. Polícia prišla na natáčanie 37-krát a kvôli filmu sa rozviedla aj Pamela Anderson 22. októbra 2020, 14:45

Objavil sa vo viacerých televíznych programoch a dokonca aj na HBO. S postavou Ali G-ho natočil aj celovečerný film, ktorý zožal pomerne veľký úspech. A okrem toho nám dal Martina Freemana, ktorého môžeš poznať ako hobita Bilba či Sherlockovho priateľa Watsona zo seriálu s Benedictom Cumberbatchom. Ali G bol jeho prvou poriadnou filmovou rolou.

Avšak tu sa ukázalo, že v prípade scenáristického celovečerného diela táto postava nefunguje tak dobre ako v rámci skečov či reálnych životných situácií, respektíve rozhovorov. Cohenova improvizácia a pocit, že s postavou žije „v momente“, vytvárajú lepšiu atmosféru a moment prekvapenia ako umelo vytvorené scény.

Rozhovor s Donaldom Trumpom a zosmiešnenie vedcov a mnícha

Dôkazom toho je aj rozhovor s Donaldom Trumpom, ktorému Ali G predkladal svoj návrh, ako vylepšiť zmrzlinu. Bývalý prezident USA sa rozhodne nemá čím chváliť, keďže sa nechal prvotriedne nachytať. Na Twitteri síce tvrdil, že rozhovor prekukol, ale Cohen to vyvrátil a povedal, že bol v ich štúdiu vyše 7 minút. 

Ali G je legenda. Avšak ak nepoznáš jeho rozhovory z britskej televízie, prichádzaš o jeho najlepšie vtipy. Presvedč sa sám vo videu nižšie, kde, dá sa povedať, zneuctil mnícha žijúceho v celibáte. 

Pravdou je, že by bolo hriechom nepredstaviť ti aj rozhovor s Beckhamovcami z čias ich veľkej slávy. A k tomu si dáme aj bonus o vede, ktorý ťa dostane do kolien. Ak si aj z nejakého dôvodu nedokážeš užiť tento štýl humoru, musíš uznať, že Cohen je nesmierne talentovaný komik, ktorý dokáže byť vážny aj v takýchto absurdných situáciách.

Ali G chce mať sex s Victoriou Beckham

Ak ovládaš angličtinu, odporúčame ti pozrieť si hlavne druhé video s názvom Science, kde Cohen ukázal, že neporuší správanie svojej postavy za žiadnych okolností a nič ho nevyvedie z miery.

Sacha Baron Cohen vo svojej šou Da Ali G Show vytvoril aj ďalšie dve slávne postavy – spomínaného Bruna a, samozrejme, nezabudnuteľného Borata. Ťažko povedať, ktorá z týchto postáv vznikla ako prvá. Aj taký Borat vznikol ešte v roku 1997, akurát pod iným menom a s trochu odlišným správaním. Po úspechu s postavou Ali G-ho sa ho Cohen rozhodol oživiť, dal mu meno Borat, zasadil ho do kazašskej krajiny a ďalší hit bol na svete.

Zrodil sa Borat

Borat navštevoval hlavne americké zariadenia, inštitúcie na pomoc so vzdelaním či s informovaním o sociálno-kultúrnych zvykoch a tradíciách. Už vtedy stačilo málo, aby na kamere zachytil množstvo antisemitov, rasistov a celkovo nevzdelaných, nepríjemných ľudí. Niekedy však šlo iba o zábavu a snahu dostať ľudí do trápnych situácií, v čom sa Cohen absolútne vyžíva. 

Odporúčané
Scénka v Boratovi stála Pamelu Anderson manželstvo. Čo presne sa podľa Cohena vtedy stalo? Scénka v Boratovi stála Pamelu Anderson manželstvo. Čo presne sa podľa Cohena vtedy stalo? 31. mája 2019, 12:25

Z videí a zo skečov, ktoré sme videli, máme dojem, že Ali G funguje lepšie v rámci takéhoto formátu, zatiaľ čo Borat lepšie funguje vo filme. Cohen mal Boratov koncept zvládnutý už predtým, ale máme dojem, že jeho potenciál sa mu podarilo naplniť až v celovečernom mockumentary (dokument v štýle paródie) s názvom Borat! Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan

Borat robil rozhovory s ľuďmi, ktorí naozaj verili, že ide o novinára z ďalekej krajiny nepoznajúceho americké zvyky, zákony a žijúceho v úplne inej kultúre. Keď pred 15 rokmi film vyšiel, nikto nemohol uveriť, že ide o skutočné zábery. Samozrejme, Sacha Baron Cohen, ktorý Borata stvárnil, produkoval, napísal aj vymyslel, sa na niektorých kúskoch dohodol s ich aktérmi, ale inak šlo o autentický pohľad na obyvateľov USA.

Pamela Anderson sa pre Borata rozviedla a Cohena skoro zabili

Jedinými hercami boli Borat (Cohen), Azamat Bagatov (Ken Davitian), Pamela Anderson a pracovníčka v sexbiznise Luenell. Zvyšné rozhovory a scény vo filme sú skutočné. Mimochodom, Sacha Baron Cohen v podcaste pre The Daily Beast prezradil, že kontroverzná scéna spôsobila rozvod Pamely a speváka Kida Rocka. „Kid Rock videl film a ja som hneď písal Pamele Anderson a pýtal som sa, ako to šlo a čo si myslí,“ povedal Cohen. Ona mu povedala, že sa v dôsledku toho rozvádzajú.

Sacha Baron Cohen sa počas natáčania hneď niekoľkokrát ocitol v ohrození zdravia či života, nehovoriac o nekončiacom sa návale žalôb, ktorým musel vzhľadom na film čeliť. Množstvo ľudí totiž vyobrazil v nelichotivom svetle, za čo sa chceli súdiť (nikto však proti producentom nevyhral). Príkladom, keď šlo na natáčaní jednotky do tuhého, je sekvencia na rodeu.

Borat vtedy vyhlásil, že Kazachstan podporuje americkú vojnu teroru a aj to, že prezident George Bush už čoskoro vypije krv všetkých mužov, žien a detí z Iraku. Samozrejme, amerických divákov to nadchlo. Hneď nato im však padla sánka. Borat totiž zneuctil americkú hymnu, nemiestne vtipkoval a nakoniec sa postaral o to, aby ho obecenstvo nenávidelo. 

Štáb a herec museli z miesta utekať, keďže dav bol naozaj nahnevaný a človek stojaci za rodeom vyhlásil, že keby okamžite neodišli, došlo by k násiliu. Súhlasí s ním aj jeden z tvorcov. V rozhovore s Rolling Stone sme sa dozvedeli, že do finálneho strihu sa nedostalo množstvo scén – natočili až 400 hodín materiálu a ďalších 50 hodín zákulisných záberov.

Vtipná bola aj scéna, v ktorej sa Borat bije s Azamatom nahý. Pôvodne si mal Borat sadnúť na Azamatovu tvár, ale režisér navrhol, aby to bolo naopak. Cohen len požiadal maskérov, aby Azamatovi kompletne vyčistili konečník a aby mu na nos a ústa vytvorili špeciálnu masku. Samozrejme, maska sa stratila a neskôr ju objavili na bruchu herca Kena Davitiana (Azamat).

Produkčný tím mal pripravený scenár a osnovu toho, s kým chcú urobiť rozhovor a ako má približne prebiehať. Sacha Baron Cohen však väčšinou aj tak improvizoval. Rozhovory a situácie s ľuďmi sa vždy zvrtli iným smerom, a tak sa Cohen nemohol spoliehať na scenár.

Tvorcovia napísali asi 1 500 strán vtipov, ktoré mohol Borat využiť v rôznych situáciách. Nielenže vymysleli vtipy, oni ešte vymýšľali vtipné odpovede na potenciálne reakcie a odpovede ľudí, z ktorých si uťahovali. 

Britský komik v rozhovore pre Rolling Stone opisuje, že nikdy nebolo cieľom zosmiešniť Kazachstan. Údajne si túto krajinu vybrali, lebo ju na Západe veľa ľudí nepozná. Ak si film pamätáš, dobre vieš, že tvorcovia sa často pohybovali na hrane zákona. Pred každou scénou diskutovali so skupinou právnikov, ktorí im vysvetlili, kam až môžu zájsť bez toho, aby porušili federálny či iný zákon. 

Cohen odmietol prestať hrať Borata, aj keď mu išlo o život 

Cohen ostal vo svojej role, aj keď sa skončilo natáčanie. Ako herec sa s režisérom snímky Larrym Charlesom hádal a diskutoval o filme nie ako Sacha Baron Cohen, ale ako Borat Sagdiyev. Režiséra veľmi prekvapilo, keď Cohen ostal v úlohe aj po tom, ako ich pred Bielym domom zastavila tajná služba Spojených štátov amerických.

Bozkával amerických štamgastov a nespočetne veľakrát utekal pred policajtmi. Mnoho z týchto príbehov sa do finálnej verzie filmu nikdy nedostalo. Tvorcovia spomínajú aj na to, ako chceli byť autentickí. Borat by nemal dva obleky, takže Cohen sa počas celého natáčania filmu, čo trvalo približne rok, obliekal do tej istej spodnej bielizne a obleku. Neskutočne smrdel. Viac zaujímavostí o filme sa dozvieš tu.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 104546 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo má Cohen spoločné s českými turistami a prečo s nimi šiel na pivo.
  • Ako vlastne Borat vznikol.
  • Ako pri natáčaní Bruna riskoval život pred 1 500 naštvanými občanmi Arkansasu, keď začal robiť homosexuálne akty v klietke na boxerské súboje.
  • Ako spovedal údajného teroristu a vysmial ich vodcu.
  • Ako pobúril celý svet svojím projektom Who is America?, pre ktorý rezignovali viacerí politici, ktorých Cohen neuveriteľne znemožnil.
  • Pri ktorej scéne z Borata 2 pochopil, že ho nezachráni ani nepriestrelná vesta, ktorú má na sebe.
  • Čo na udeľovanie Oscarov prepašovala jeho manželka v nohavičkách.
Domov
Zdieľať
Diskusia