Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Wexo.
8. októbra 2021, 18:30
Čas čítania 2:33
Sponzorovaný obsah

Prvá NFT charita na Slovensku? Majk Spirit a platforma WEXO spojili sily pre dobrú vec

ZAUJÍMAVOSTI MAJK SPIRIT NFT
Uložiť Uložené

Chcú ľudí zoznámiť so svetom NFT a zároveň vyzbierať šesťcifernú sumu pre rodiny, ktoré potrebujú pomoc.

Majk Spirit, NFT a charita. Tri kľúčové slová, ktoré sú zdanlivo od seba vzdialené, no v posledných dňoch sa ukázalo, že je to nielen pre slovenského rapera téma dňa. Kryptomenová platforma WEXO oznámila 7. októbra na tlačovej konferencii novinku: vytvorili prvú digitálnu charitatívnu akciu, do ktorej sa môžeš zapojiť aj ty. Ako to celé funguje, čo s tým má spoločné Majk Spirit a ako môžeš prispieť aj ty? 

Investovanie do kryptomien je spojené s rizikom.

Chcú pomáhať a zároveň vzdelávať 

Kryptomenová platforma WEXO sa spojila so známym slovenským hudobníkom Majkom Spiritom s jasným cieľom: chcú pomáhať tým, ktorí to potrebujú. Neurobili to však tradičnou formou, ako napríklad prostredníctvom benefičných koncertov, ako by sme možno čakali.

Zľava Majk Spirit, Juraj Farkaš (obchodný riaditeľ platformy WEXO), Milan Božik (CVO platformy WEXO), Peter Mariš (CSO platformy WEXO), Miriam Juhanesovičová (riaditeľka občianskeho združenia APPA).
Zľava Majk Spirit, Juraj Farkaš (obchodný riaditeľ platformy WEXO), Milan Božik (CVO platformy WEXO), Peter Mariš (CSO platformy WEXO), Miriam Juhanesovičová (riaditeľka občianskeho združenia APPA). Zdroj: WEXO

Ich cieľom je predaj NFT Majka Spirita, pričom všetky vyzbierané prostriedky poputujú Asociácii pomoci postihnutým – APPA. Mnohí Slováci však stále nevedia, čo NFT je, a práve takouto formou ich chce WEXO zároveň vzdelávať. Ako jedni z mála sa rozhodli využiť NFT nie s cieľom obchodovania, ale charity. 

Čo je to NFT? 
Pojem NFT je možno aj pre teba rovnako abstraktný, ako boli kedysi kryptomeny. Skratka NFT znamená non-fungible tokens, čo sú v preklade nezameniteľné tokeny, ktoré využívajú technológiu kryptomien – blockchain. NFT ponúkajú jedinečné vlastníctvo časti alebo celého digitálneho diela. Prostredníctvom NFT umelci monetizujú svoje umelecké diela – grafiky, obrazy, gifká, videá – a môžu takto predávať akékoľvek digitálne diela. Ty si síce môžeš nejaký obrázok na internete stiahnuť, zatiaľ čo niekto si ho kúpi v prepočte od desiatok až po milióny eur, no vďaka NFT máš jedinečné vlastníctvo tohto diela. Je to ako vlastniť originál obrazu Mona Lisa od Leonarda da Vinci. 

Kúp si NFT Majka Spirita a pomôž dobrej veci 

Na tlačovej konferencii WEXO boli zverejnené prvé NFT Majka Spirita, ktoré chcú predávať s cieľom podporenia organizácie APPA. Digitálnych obrázkov bude 4 997 a kúpiť si ich budeš môcť za sumu 50 eur. Ďalšie tri – diamantový, zlatý a strieborný – budú uvedené do aukcie. Predaj bude spustený s aukciou prvých troch obrázkov 10. októbra na tomto webe

Prejsť na web

Nákup NFT bude jednoduchý, postavený na princípoch, ktoré bežne využívame pri nákupe v e-shopoch. Na pozadí zdanlivo jednoduchého procesu sa však ukrýva novodobá transparentnosť, ktorú ponúka blockchainová technológia. Prvé NFT Majka Spirita je registrované na blockchaine Cardano


„NFT je to, na čo som celý čas čakal. Je to spôsob, ktorým ľudia môžu zhmotniť a monetizovať dobré nápady. Povedal by som, že je to tretia digitálna revolúcia,“
povedal nadšený Majk Spirit na konferencii. 

Diamantová verzia.
Diamantová verzia. Zdroj: WEXO

Všetky tvoje peniaze poputujú na pomoc druhým 

Od 10. októbra si tak môžeš buď vydražiť diamantový, zlatý alebo strieborný obrázok, alebo si zakúpiť jedno dielo v hodnote 50 eur. Približne 10 percent z tejto sumy predstavujú poplatky za platobnú transakciu (PayPal) a mintovanie (prevod diela do digitálnej podoby) NFT na blockchaine Cardano.

Zlatá verzia.
Zlatá verzia. Zdroj: WEXO

Celý výťažok (zvyšné prostriedky získané z aukcie a predaja prvého NFT Majka Spirita) sa autori myšlienky rozhodli venovať Asociácii pomoci postihnutým APPA v Piešťanoch. APPA je odborné pracovisko, ktoré sa stará o telesne postihnutých ľudí a poskytuje im všestrannú pomoc na odbornej úrovni.  

Cieľom tejto digitálnej charitatívnej akcie je vyzbierať minimálne šesťcifernú sumu„Všetky prostriedky po odrátaní nutných poplatkov odovzdáme Asociácii pomoci postihnutým, sú určené pre ich pacientov a rodiny. Ich ľudské príbehy sú veľmi silné a našou snahou je pomôcť im a predstaviť ľuďom nový spôsob, ako vieme pomáhať,“ hovorí Peter Mariš, CSO WEXO.

Strieborná verzia.
Strieborná verzia. Zdroj: WEXO

Všetko bude transparentné

Vďaka využitiu NFT budú všetky transakcie transparentné, a ak si dielo kúpiš, budeš vidieť všetky pohyby prostriedkov, ktoré vložíš. Zároveň chce aj APPA po uskutočnení akcie komunikovať konkrétne príbehy rodín, ktorým finančné prostriedky pomohli. 

„Rodiny, v ktorých žije telesne znevýhodnené dieťa alebo dospelý, potrebujú mnoho vecí, o ktorých sa nám zdravým ani nesníva: pravidelné rehabilitačné pobyty, špeciálne terapie, zdravotné pomôcky, bezbariérové bývanie, špeciálne upravené automobily. Spoločne im pomôžeme prostredníctvom vyzbieraných financií zabezpečiť lepší, kvalitnejší, ale aj radostnejší život,“ vysvetlila Miriam Juhanesovičová, predsedníčka občianskeho združenia. 

Chcem prispieť
wexo, majk spirit, nft
Zdroj: WEXO
Späť
Zdieľať
Diskusia