hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Rozhovory

Ind dováža na Slovensko exotické potraviny: Mango zo supermarketu by som mangom ani nenazval (Rozhovor)

Prišiel na Slovensko, aby pomohol rozbehnúť reštauráciu s indickou kuchyňou. Za pár rokov vybudoval biznis s dovozom exotických potravín do troch krajín, zásobuje desiatky reštaurácií a minulý rok sa stal majiteľom svojej vlastnej.

Martina Havranová
5. 10. 2021 14:29 Čas čítania: 5:12
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Rozhovory
0
Martina Havranová
5. 10. 2021 14:29
Čas čítania: 5:12

Ind dováža na Slovensko exotické potraviny: Mango zo supermarketu by som mangom ani nenazval (Rozhovor)

Prišiel na Slovensko, aby pomohol rozbehnúť reštauráciu s indickou kuchyňou. Za pár rokov vybudoval biznis s dovozom exotických potravín do troch krajín, zásobuje desiatky reštaurácií a minulý rok sa stal majiteľom svojej vlastnej.

Martina Havranová
5. október 2021, 14:29
Čas čítania: 5:12
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn

Exotickej kuchyni sa na Slovensku darí čoraz viac. Dať si na obed dhal, poké alebo sushi už nie je ničím nezvyčajným. Dokonalý gastronomický zážitok však stojí a padá na kvalitných a čerstvých surovinách, ktoré treba často doviezť z opačnej strany zemegule.

 

O dovoze exotických potravín a tradíciách indickej gastronómie sme sa rozprávali s Avinashom Vijayakumarom, majiteľom siete exotických potravín Kerala a rovnomennej reštaurácie.

 

Indovia milujú pikantné jedlá
Indovia milujú pikantné jedlá Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

Patríte k najväčším dodávateľom exotických potravín na Slovensku. Aké boli začiatky?

S bývalou majiteľkou reštaurácie Kerala som sa spoznal v Indii. Pracoval som v najslávnejšom ajurvédskom rezorte Somatheeram na juhu krajiny. Spolu so svojou mamou k nám pravidelne vodila skupiny ľudí, ktorí zo Slovenska prichádzali na ozdravné pobyty.

 

Chceli otvoriť niečo, čo by sa svojím konceptom podobalo tomu, kde som pracoval. Pred trinástimi rokmi navyše nebola indická kuchyňa v Bratislave taká rozšírená ako teraz. Bola tu asi jedna reštaurácia, dnes ich je zhruba tridsať. Spolu so mnou sem prišlo aj ďalších šesť indických kuchárov a s majiteľkou sme rozbehli reštauráciu a jedno ajurvédske centrum.

Práca v reštaurácii vás priviedla k záujmu o import exotických surovín na Slovensko? 

Momentálne som na Slovensku už trinásty rok. Osem rokov som pracoval v tejto reštaurácii. Zo začiatku ako čašník, neskôr som ju pomáhal manažovať. Veľkým posunom pre mňa bolo, keď som začal pracovať na indickej ambasáde. Dostal som sa tam ku kontaktom dôležitým na rozbehnutie biznisu s importom exotického ovocia. 

 

Syr s tradičnou indickou receptúrou nechává vyrábať na slovenskej farme
Syr s tradičnou indickou receptúrou nechává vyrábať na slovenskej farme Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

Momentálne sa staráte o dovoz do Rakúska, na Slovensko a do Maďarska. Ktorý trh bol prvý?

Začal som s dovozom indických potravín do Rakúska. Je tam veľká indická komunita, čiže viac potenciálnych zákazníkov. V Bratislave boli v tom čase len jedny indické potraviny.

Mali však príliš vysoké ceny na to, aby si ich mohli ľudia kupovať bežne. Chcel som vybudovať sieť exotických potravín, ktoré budú mať dostupné ceny a zároveň sa v nich bude predávať jedlo najvyššej kvality. Vďaka dobrej sieti dodávateľov sa to podarilo.

 

Je náročné vytvoriť dobrú logistiku, aby všetko prišlo vždy včas a v dostatočnej kvalite?

Pri importe exotických potravín je všetko o dobrej logistike. Niektoré potraviny sa dodávajú priamo z Indie. Je to však vždy tá najkomplikovanejšia cesta. Veľmi zdĺhavá, plná byrokracie a nikdy nič nepríde včas. V Británii alebo v Nemecku existujú veľké centrálne sklady, ktoré majú zmluvy s indickými dodávateľmi. Tovar posielajú ďalej na Slovensko alebo do Rakúska. Je to omnoho spoľahlivejšia cesta.

 

 Avinash pred príchodom na Slovensko pracoval v luxusnom ajurvédskom rezorte
Avinash pred príchodom na Slovensko pracoval v luxusnom ajurvédskom rezorte Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

Vo svojom portfóliu máte aj čerstvé ovocie a zeleninu, ktoré človek v supermarketoch európskych obchodov bežne nenájde. To sem cestuje priamo z Indie?

Zelenina a ovocie sa dovážajú letecky. Najrýchlejšie sa k nám dostanú priamou linkou z Bombaja do Viedne. Pre Indiu je Nemecko alebo Rakúsko veľmi zaujímavý trh, keďže je tam veľký dopyt po exotickom ovocí alebo zelenine.

 

Túto skutočnosť si všimli už aj farmári v teplejších európskych pásmach a napríklad takú okru, ktorá je typickou zeleninou pre Indiu, zoženiete vo výbornej kvalite aj v Taliansku. V jarnom a letnom období sa snažíme dodávať čerstvé suroviny najmä odtiaľ. Je to rýchlejšie a, samozrejme, aj lacnejšie. V zime sa vraciame k indickým dodávateľom, čo okamžite dvíha cenu surovín na trhu.

 

Aký je rozdiel medzi exotickým ovocím zo supermarketov a tým, ktoré sem v rámci svojej logistickej siete dopravíte vy?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
PRIDAJ SA K PREDPLATITEĽOM UŽ MÁM PREDPLATNÉ: PRIHLÁSIŤ SA
alebo Odomkni článok cez SMS
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 104213 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Odkiaľ sa k nám dováža najkvalitnejšie exotické ovocie.
  • Aký je rozdiel medzi dovozom exotického ovocia počas leta a zimy.
  • Ako ovplyvnila import exotických potravín pandémia.

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Refresher/Ľubo Baran
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Rozhovory
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac