Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. septembra 2021, 14:56
Čas čítania 1:13
Viktor Kniš TASR

Majú v sebe už štyri dávky vakcíny. Týmto študentom v Česku neuznali očkovanie a museli ho absolvovať znovu

NEWS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Keďže k podaniu štyroch dávok neexistujú nijaké dáta, otázne sú i možné reakcie a nežiaduce účinky.

Niektorí zahraniční študenti sa v Česku dávajú opätovne očkovať proti koronavírusu, keďže ČR im vakcináciu z ich domovskej krajiny neuznáva, hoci ide o rovnakú očkovaciu látku. Informoval o tom v sobotu spravodajský portál Novinky.cz s odvolaním sa na rektorku Mendelovej univerzity v Brne Danušu Nerudovú.


Ako približuje Nerudová, s ťažkosťami sa stretávajú najmä študenti z afrických krajín, Číny či Gruzínska. Keďže im v Česku odmietajú uznať očkovanie, ktoré absolvovali, musia sa v prípade, že bývajú v internáte – čo je spojené so získaním štipendia –, na vlastné náklady pravidelne testovať. Pre mnohých z nich je takýto postup finančne náročný.


„Ak sa nebudú každý týždeň testovať, hrozí im vylúčenie z internátu a nám pokuta. Mnoho študentov túto absurdnú situáciu rieši tým, že sa dajú znova očkovať i v Česku, takže niektorí majú už napríklad štyri dávky od Pfizeru,“ povedala Nerudová.

pfizer vakcína očkování doktor
Zdroj: Getty Images/Ivan Romano


Podpredsedníčka Českej vakcinologickej spoločnosti Hana Cabrnochová varovala, že dať si po kompletnom zaočkovaní aplikovať v krátkom čase ďalšie dve dávky vakcíny od firiem Pfizer-Biontech alebo Moderna je neoverené a riskantné. „Ak je to človek, ktorý má oslabenú imunitu, tak mu to zlepšenie imunity neprináša,“ uviedla. Keďže k podaniu štyroch dávok neexistujú nijaké dáta, otázne sú i možné reakcie a nežiaduce účinky, upozornila.


Keďže zdravotníci v očkovacích centrách nemajú mechanizmy, ako získať zo zahraničia potrebné informácie o vakcinácii cudzincov, môže dôjsť k zamlčaniu predošlého očkovania.


Novinky.cz pripomínajú, že podobný problém sa objavil začiatkom leta i v súvislosti s cudzincami očkovanými v USA. Medzičasom začalo Česko už tieto certifikáty uznávať a dokáže aj overiť ich platnosť, ako je to i v prípade členských štátov EÚ a ďalších spriatelených krajín.

Odporúčané
Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? 26. marca 2023, 8:33

Rezort zdravotníctva okrem toho nadviazal spoluprácu s ďalšími 27 mimoeurópskymi štátmi v prípade vakcín schválených v EÚ. Dohody o uznávaní očkovania uzavrela ČR napríklad s Brazíliou, Britániou, Ukrajinou, so Srbskom, s Tureckom, Arménskom či so Severným Macedónskom, nie však s africkými krajinami.

Späť
Zdieľať
Diskusia