Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
21. septembra 2021, 20:28
Čas čítania 4:57
Dominik Vetrák

Sex Education: 5 najlepších vzťahov plných sexu a romantiky

Sex Education: 5 najlepších vzťahov plných sexu a romantiky
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY SEX EDUCATION
Uložiť Uložené

Zo Sex Education odvysielali tri série, počas ktorých nám predstavili viacero vzťahov. Ktoré nás zaujali najviac?

Tri série a 24 dielov Sex Education ukázali obrovské množstvo sexu, bozkávania sa a zamilovaných párikov. Viacerí študenti a dospeláci si užívali len nezáväzný sex, no ako postavám, tak celkovo seriálu sa najviac hodí, keď je v týchto vzťahoch prítomná aj láska či silné emócie a city.

Ten sex je len „bonusovým“ aspektom seriálu a v prvom rade je o vzťahoch, kamarátstve, vzájomnom porozumení, láske a objavovaní sexuality. Vybrali sme preto päť vzťahov a párikov, ktoré sa nám zatiaľ páčili najviac. 

Nasledujúce riadky obsahujú spoilery. 

Odporúčané
Recenzia: 3. séria Sex Education Recenzia: 3. séria Sex Education 20. septembra 2021, 20:30

Adam a Eric

Vzťah medzi týmito dvomi bol komplikovaný. Eric bol miestami až excentricky pôsobiaci homosexuál, ktorý sa rád obliekal do výstredných modelov a dával si mejkap na štýl drag queen. Stručne povedané, niektorým homofóbom liezol na nervy. Adama vychovával otec, ktorý homosexuálov neznášal. Adam odvtedy prešiel dlhú cestu, postavil sa otcovi a zmenil sa na jednu z najlepších postáv v seriáli.

Je dobrosrdečný a dobrý kamarát so správnymi hodnotami, ktorý sa však ešte nenašiel – jednak ako človek, jednak ako homosexuál. Postupne sa s Ericom zbližoval, čo nakoniec vyústilo do ich prvého sexu. Následne sa to už len stupňovalo a ku koncu 2. série už spolu chodili. Tretia séria ich vzťah povzniesla na novú úroveň a čo nás teší viac – vyvinuli sa aj ich charaktery.

Adam čoraz viac otvára svoje srdce a je schopnejší hovoriť o svojich pocitoch a myšlienkach, no a Eric má čoraz väčšie problémy skrývať svoju pravú identitu. Jeho výlet do Nigérie bol dejovo veľmi bohatý a pomohol Ericovi pochopiť, čo čaká a potrebuje od homosexuálneho vzťahu. Bohužiaľ, Adam mu to zatiaľ nedokázal dať. Ich vzťah bol doteraz zábavný, poučný, emotívny a autentický. 

Sex Education
Zdroj: Netflix

Otis a Ruby

Málokto čakal, že sexuálne hry Otisa s Ruby budú niečím viac než nezáväzným sexom. Tvorcovia nás však milo prekvapili a v 3. sérii ich dali dokopy celkom zmysluplným spôsobom. Z Ruby totiž spravili komplexnejšiu postavu, než akou bola doteraz. Vďaka tomu dokázala v niektorých scénach držať krok s Otisom a ich dialógy teda mali aj význam.

Nehovoriac o tom, že spolu boli zlatí a Ruby je proste hviezda. Vzniklo tak viacero úsmevných či vtipných scén, ale aj pár milých menších autentických momentov zo života a zo vzťahu, ktoré sa k Ruby nesmierne hodili. Ako sme však už spomínali v recenzii, je veľká škoda, že tvorcovia jej postavu v podstate len využili ako odrazový mostík pre Otisa a len čo sa rozišli, odsunuli ju stranou a vo zvyšku série sa objavila už len na niekoľko sekúnd. 

Odporúčané
RECENZIA: Prečo je 4. séria Sex Education najdôležitejším seriálom od Netflixu? RECENZIA: Prečo je 4. séria Sex Education najdôležitejším seriálom od Netflixu? 27. septembra 2023, 13:00

Ako však vravel Otis, ich sex bol božský a stál za akékoľvek prekážky v ich vzťahu. Niečo nám hovorí, že by mohol naozaj fungovať a Ruby by sa charakterovo viac začala meniť na osobu, s ktorou by Otis a spol. dokázali vydržať. To by ju však tvorcovia museli hlbšie zapracovať do príbehu a nezaobchádzať s ňou tak neférovo. Vzťah Ruby a Otisa mohol byť oveľa živší a dramatickejší ako ten s Maeve. 

Sex Education
Zdroj: Netflix

Maeve a Otis

Maeve a Otis ešte reálny vzťah nemajú. Obaja k sebe prechovávajú hlboké city, no nikdy im to nevyšlo, či už z časových dôvodov, alebo preto, že jeden z nich bol vždy zadaný. V prvých dvoch sériách bola ich dynamika fakt skvelá a ich scény boli nabité spoločnou chémiou a sexuálnym napätím.

Skvele si rozumeli a dopĺňali sa ako kamaráti a obaja sa od toho druhého mali čo učiť, aj keď pochádzali z úplne iných pomerov a nachádzali sa v dramaticky odlišných životných situáciách. Práve to z ich vzťahu robilo predmet zaujímavých diskusií a predstáv o tom, ako by im to mohlo fungovať. Je jasné, že tvorcovia ich raz dajú skutočne dokopy, no po 3. sérii na to, úprimne, ani veľmi nie sme zvedaví.

Oveľa zaujímavejšie a dejovo logickejšie by bolo, keby Maeve ostala s Isaacom a Otis zase s Ruby (tá sa s ním však musela rozísť a tvorcovia na to vybrali ozaj úboho smiešny dôvod). Bohužiaľ, nestalo sa to a my sa bojíme, že ich potenciálny vzťah by mohol byť nudnejší ako tie, ktoré by mali so svojimi predošlými partnermi.

Odporúčané
4. séria Sex Education sa začala výborne. Vďaka seriálu sa od Netflixu nebudeš vedieť odtrhnúť 4. séria Sex Education sa začala výborne. Vďaka seriálu sa od Netflixu nebudeš vedieť odtrhnúť 23. septembra 2023, 13:00

Zrejme za to môže 3. séria, ktorá ich spoločné scény nevyužila práve najlepšie (až na výlet vo Francúzsku) a neurobila s nimi nič, čo by sme už nevideli v predošlých sériách, takže sa v podstate len točia dookola.

Sex Education
Zdroj: Netflix


Jean a Jakob

Jakob má niečo do seba. Utrápený muž s bolestivou minulosťou vtrhol do života Jean Millbourne celkom nečakane a zanechal tam poriadnu spúšť. Jeho dcéra chodila so synom Jean a spoločne zažili množstvo vypätých situácií. Jean je osoba, ktorá je vždy nad vecou a takmer stále sa dokáže kontrolovať. Na všetko mala odpoveď, až kým neprišiel Jakob a nepoplietol jej hlavu.

Jean sa zrazu nerozhoduje úplne logicky a miestami omladne duchom aj telom. Zakomponovanie Jakobovej postavy do seriálu bolo skvelým rozhodnutím. Ide o ďalšiu komplexnú, problematickú postavu, ktorej neduhy by štvali aj nejedného chlapa, nieto ešte usporiadanú ženu.

Jeho charizma, dobrosrdečné činy a herecký výkon jeho predstaviteľa (Mikael Persbrandt) však majú za následok, že ho aj napriek tomu zbožňujeme a baví nás sledovať, kam smeruje ich vzťah. Vzhľadom na koniec 3. série môžeme s určitosťou povedať, že sa môže stať hocičo a oboch čakajú náročné rozhodnutia. 

Sex Education
Zdroj: Netflix


Cal a Jackson

V 3. sérii nás z nových postáv najviac potešili Cal. Reč je o nebinárnej postave, ktorá sa neidentifikuje ako dievča či chlapec. Cal sú ešte stále v procese spoznávania vlastného tela, ale aj hodnôt, citov a toho, ako sa vnímajú vo vnútri, ale i na povrchu. Seriál sa tak konečne okrem homosexuálnych a bisexuálnych tínedžerov venoval ďalšej skupine z radov LGBTI. Cal však nie sú len odškrtnutou položkou na zozname angažovanosti LGBTI postáv. 

Odporúčané
Lesbickú scénu natáčali až 10 dní, režisér na herečky vyvíjal tlak. Ako zachraňuje erotické scény filmový koordinátor intimity? Lesbickú scénu natáčali až 10 dní, režisér na herečky vyvíjal tlak. Ako zachraňuje erotické scény filmový koordinátor intimity? 26. januára 2020, 9:33

Majú hlbší vzťah s Jacksonom, ktorého stále trápi úzkosť a stres, lebo zrazu nepozná smerovanie svojho života. Cal ho upokojujú ako nikto iný a spoločne zažívajú viaceré úsmevné a zábavné situácie. Postupne sa zbližujú a Cal otvárajú Jacksonovi oči v otázke hodnôt a pochopenia či vzájomnej empatie.

Keď sa Vivien odtrhne z reťaze a slepo začne poslúchať „tyranizujúcu“ riaditeľku, Jackson sa postaví za Cal a práva LGBTI žiakov, ktoré riaditeľka neúprosne ignoruje. Plusový bod získavajú tvorcovia za to, že Cal a Jacksona na konci série klišéovito nedali dokopy. Objavovanie sexuality je príliš komplexným problémom, ktorý si zaslúži viac priestoru, takže by ich vzťah pôsobil uponáhľane. Vďaka tomu rastie aj Jackson, čo nás teší, keďže ide o veľmi sympatickú postavu. 

Sex Education
Zdroj: Netflix

Bonus: Ola a Lily a ich príšerný vzťah

Po piatich skvelých vzťahoch môžeme jeden aj skritizovať. V prvom rade nechápeme, čo Ola vlastne na Lily vidí. Definuje ju jediná vec, a tou je záľuba vo všetkom, čo má čosi spoločné s mimozemšťanmi – vrátane písania erotických sci-fi poviedok. Nič iné nám táto postava počas troch sérií nepredviedla, takže nechápeme, čo ju a Olu vlastne spája.

Akoby tvorcovia chceli nasilu Olu spojiť s dievčaťom a inú lesbu či bisexuálku nemali poruke. Ich vzťah je totálne vyprahnutý, nezaujímavý a nič sa v ňom počas celej 3. série – až na jednu nezmyselnú hádku – nedeje. Nehovoriac o tom, že Ola sa po 2. sérii zmenila. Nezdá sa nám, že Ola z 2. série by robila také detinské a nepríjemné veci ako tie, ktoré Ola robila Otisovi v 3. sérii. 

Sex Education
Zdroj: Netflix


P. S. Zaujímavý bol aj vzťah Jacksonových matiek. Pri ňom sme dúfali, že sa ešte nejako prehĺbi. Bohužiaľ, v 3. sérii sa až na Sofiu Marchetti (Hannah Waddingham) vôbec neukážu. Waddingham musela natáčať seriál Ted Lasso (pred pár dňami získala za rolu cenu Emmy), kde je hlavnou postavou, takže zrejme na Sex Education nemala čas, čo je nesmierna škoda.

Domov
Zdieľať
Diskusia