Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. septembra 2021, 12:30
Čas čítania 12:08
Jakub Paulík Viktor Kniš

Policajný exfunkcionár Chudý: V SIS je niekoľko toxických ľudí. Vyšetrovatelia vo väzbe sú čestní policajti, nedali by sa pokriviť

Policajný exfunkcionár Chudý: V SIS je niekoľko toxických ľudí. Vyšetrovatelia vo väzbe sú čestní policajti, nedali by sa pokriviť
Zdroj: archív Petra Chudého
REFRESHER NÁRODNÁ KRIMINÁLNA AGENTÚRA POLÍCIA SR PRÁCA POLICAJTA VOJNA V POLÍCII
Uložiť Uložené

Peter Chudý je bývalým policajným funkcionárom, vystriedal niekoľko vedúcich pozícií, v zbore odslúžil 30 rokov. Spolupracoval aj so zadržanými vyšetrovateľmi NAKA z tímu Očistec, považuje ich za čistých policajtov.

Vojnu v bezpečnostných zložkách síce máme, ale je to jednostranný boj, pretože vyšetrovatelia NAKA si len čestne robia svoju prácu – tvrdí to bývalý riaditeľ odboru západ na Úrade boja proti organizovanej kriminalite Peter Chudý, ktorý stál pri zrode Národnej kriminálnej agentúry. Na NAKA pracoval ako zástupca riaditeľa národnej protizločineckej jednotky.

„S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou sa dá predpokladať, že za vojnou v polícii a tým, čo sa tu deje, môže byť Slovenská informačná služba,“ konštatuje Peter Chudý, ktorý osobne pozná troch zo štyroch väzobne stíhaných vyšetrovateľov NAKA z tímu Očistec – Jána Čurillu, Pavla Ďurku a Štefana Mašina. Pozná ich vraj ako čestných policajtov, ktorí trávili na oddelení na úkor času stráveného s rodinou dlhé hodiny do noci, aj keď im nadčasy nikto neuhrádzal. 

„Pamätám si, ako som o deviatej večer odchádzal z prezídia a u nich sa ešte svietilo. Boli výborný kolektív. Niežeby chodili na pivo, ale v každej situácii si pomáhali,“ hovorí Chudý, ktorý z polície odišiel začiatkom roka 2019 po 30 odslúžených rokoch. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Či máme vojnu v polícii a prečo je jednostranná. 
  • Akú rolu v konflikte bezpečnostných zložiek zohráva Slovenská informačná služba a akí toxickí ľudia sa v nej údajne nachádzajú.
  • Ako do vojny v polícii zasahuje konflikt medzi Danielom Lipšicom a Marošom Žilinkom.
  • Čo vie Peter Chudý o vyšetrovateľoch NAKA, ktorých vzali do väzby, a prečo si myslí, že nepáchali trestnú činnosť ani nezneužívali svoju funkciu.
  • Ako vníma bývalý vysokopostavený funkcionár polície obsah obvinení proti policajtom a proti ich exšéfovi Petrovi Kovaříkovi, ktorý vzhľadom na vznesenie obvinenia odišiel z funkcie.
  • Prečo si Chudý myslí, že súčasný policajný prezident Štefan Hamran môže vyriešiť vojnu v polícii, a ako by to mal spraviť.
Peter Chudý.
Peter Chudý. Zdroj: archív Petra Chudého

Máme na Slovensku naozaj vojnu bezpečnostných zložiek alebo ide o prehnané tvrdenie?

Nemyslím si, že ide o prehnané tvrdenie. Asi pred mesiacom som reagoval v jednej diskusii, že ide o začiatok vojny v polícii. Ale povedal by som to tak, že ide o vojnu iba z jednej strany. Pretože tie úkony a procesné činnosti vykonávané vyšetrovateľmi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) nepovažujem za vyvolávanie nejakej vojny.

Čo teda považujete za vyvolávanie vojny a kedy sa začala?

V mojich očiach sa to začalo vtedy, keď vyšetrovateľom NAKA zaisťovali spisy. To bolo absolútne neštandardné. Tá situácia sa dala riešiť inak. Bola to prvá medializovaná informácia, o ktorej som sa dozvedel. Či bolo niečo predtým v zákulisí, to neviem.

Odporúčané
Bývalý člen NAKA: Vyhrážali sa nám, že skončíme zakopaní v Karpatoch. Brali sme to však ako súčasť našej práce (Rozhovor) Bývalý člen NAKA: Vyhrážali sa nám, že skončíme zakopaní v Karpatoch. Brali sme to však ako súčasť našej práce (Rozhovor) 16. marca 2024, 9:30

Ak sa však pozrieme do minulosti, konflikty medzi dvoma útvarmi riešil spoločný nadriadený. V prípade inšpekcie a NAKA tu máme ministra vnútra. Okrem toho tu však je aj zložka prokuratúry. Ak policajti nemali medzi sebou dôveru, krajská prokuratúra mohla osloviť Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a adresovať im podozrenia. Lebo tým, že sa podozrievajú policajti, krajská prokuratúra podozrievala aj prokurátorov ÚŠP.

Tvrdíte teda, že pôvodný konflikt je medzi NAKA a inšpekciou. Akú rolu v tom však zohráva Slovenská informačná služba (SIS)?

Neviem, akú rolu v tom hrá SIS, ale čudoval som sa, keď sa objavila správa o zasadnutí 10 predstaviteľov rôznych štátnych orgánov, kde mala byť prednášaná nejaká utajovaná správa. Čudoval som sa aj preto, že nikto zo súčasných predstaviteľov tejto koalície – ako napríklad minister vnútra – na to nijak nereagoval.

Poviem príklad. Andrej Danko mal v roku 2017 problém pre istú kriminálnu informáciu. A vtedajší minister vnútra povedal niečo v zmysle, že kriminálna informácia je niečo, ako keď babka povie čosi na ulici a policajt to prepíše na papier. Takže aj tá kriminálna informácia, ktorú napísal pracovník SIS, bola z nejakého zdroja z vonkajšieho prostredia. A to je tak 50 : 50, či je zdroj pravdivý alebo zavádza s istým zámerom.

Daniel Lipšic tvrdí, že za všetkým, čo tu dnes máme, je SIS. Za čím podľa vás stojí v súčasnosti?

S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou sa dá predpokladať, že za vojnou v polícii a tým, čo sa tu deje, môže byť SIS. Ak nie celá, tak možno niektorí jednotlivci. Poviem to takto. Ešte keď som pôsobil na Úrade boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK, úrad zlúčili do NAKA v roku 2012 – pozn. red.), už vtedy sa spomínala osoba Petra Košča s prepojením na SIS a tých najsilnejších politikov v tomto štáte.

Peter Košč Vplyvný podnikateľ s prepojením na SIS, momentálne je na úteku. Obžalovali ho z podplácania Dušana Kováčika, podľa informácií NAKA viedol tím ľudí na inšpekcii ministerstva vnútra, ktorý hľadal kompromitujúce materiály na vyšetrovateľov NAKA Jána Čurillu a spol. 

Na SIS poznám niektorých mojich bývalých kolegov aj niektorých bývalých podriadených, ktorí mali na sebe známku „krivých policajtov“. Poznám tam policajta, ktorého sme chceli kedysi trestne stíhať. A nebolo od toho veľa, ale nakoniec sa z toho vyvliekol.

Odporúčané
Boli sme s policajtmi na hraniciach: Vodiči sa zdržaniu netešia, ale úkony rešpektujú (Reportáž) Boli sme s policajtmi na hraniciach: Vodiči sa zdržaniu netešia, ale úkony rešpektujú (Reportáž) 7. októbra 2023, 12:30

Poznám policajta, ktorého meno sa objavilo v jednej výpovedi istého predstaviteľa silnej bratislavskej zločineckej skupiny, kde im tento policajt dal alebo predal svoju policajnú uniformu. Myslím si, že je stále v SIS alebo ešte pred dvoma rokmi v nej bol, keď som odchádzal z NAKA. A keď sme túto výpoveď čítali na NAKA, bolo to pre nás niečo strašné. V tom čase to bol pritom ešte vysokopostavený funkcionár. A nič sa nestalo. S kolegami sme si vtedy hovorili, že keby to niekto povedal o mne, tak na fleku by som bol v civile.

Vyplýva z toho, že v SIS sú toxickí ľudia?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 103625 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či sa policajti z inšpekcie snažili predbehnúť vyšetrovateľov NAKA, lebo videli, že vyšetrovatelia NAKA na nich niečo majú.
  • Či by sa vyšetrovateľom NAKA uľavilo, ak by na nich nemala dosah generálna prokuratúra Maroša Žilinku.
  • Ktorý vysokopostavený policajt sa dostal do polície a spravili z neho agenta, aj keď tam pravdepodobne nemal čo robiť.
  • Či spravili chybu Mikulec a Spišiak, keď nevyčistili inšpekciu od nominantov Ficových vlád.
  • Aké sú náznaky, že SIS má prsty v konflikte bezpečnostných zložiek.
  • Ako reaguje Chudý na Kollára, ktorý hovorí o „čurillovskej mafii“.
  • Aké sú náznaky, že Slovensko je alebo minimálne bolo mafiánsky štát.
Domov
Zdieľať
Diskusia