Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. septembra 2021, 18:40
Čas čítania 1:36
Tímea Krauszová

VIDEO: Štvorročný chlapček musel ísť do karantény bez svojich rodičov. Takáto je cena za nulovú toleranciu nákazy v Číne

VIDEO: Štvorročný chlapček musel ísť do karantény bez svojich rodičov. Takáto je cena za nulovú toleranciu nákazy v Číne
Zdroj: Getty Images/TPG
NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Krajina síce má výborné výsledky, no za akú cenu?

Štvorročný chlapček sa vlečie v ochrannom obleku po nemocničnej chodbe. Čaká ho cétečko, podobne ako ďalšie deti, ktoré skončili v povinnej štátnej karanténe. Sú odlúčené od rodičov a kamarátov, a niektoré z nich sú také malé, že na vyšetrovací stôl ich musí vyložiť personál. 

Aj takto vyzerá odvrátená strana boja s covidom, ktorú na krátkom videu zachytila zdravotná sestra v jednej z nemocníc, ktorá funguje ako karanténne stredisko. V Číne platí tzv. nulová tolerancia nákazy, čo znamená, že každý nakazený človek a takisto každý, s kým sa stretne, zostáva pod dohľadom. Výsledkom je, že rodičov a deti musia niekedy zdravotníci rozdeliť, informuje CNN

Výborný výkon za cenu ustráchaných detí

Podľa aktuálnych pravidiel končia v Číne v karanténe niekedy aj celé štvrte. V priebehu niekoľkých dní sú v krajine schopní pretestovať milióny obyvateľov a silná vakcinačná kampaň dopomohla k úžasným výsledkom. Až miliarda ľudí je plne zaočkovaná, čo je 71 % z celkového počtu obyvateľov Číny.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

V prefektúre Pchu-tchien aplikovali pravidlá aj na deti. Spomedzi 129 nových prípadov, ktoré premenili mesto na ohnisko delta variantu, je 57 z nich vo veku menej než dvanásť rokov. Všetky tieto deti, pričom najmladšie sú ešte v predškolskom veku, tak oddelili od rodičov a izolovali v nemocničnom krídle.

Nesmú sa s rodičmi stretnúť až do skončenia karantény. Výnimku tvoria deti, ktorých rodičia sú tiež nakazení – miestne úrady prisľúbili, že týmto rodinám sa pokúsia umožniť byť v karanténe spoločne.

Spočiatku museli ísť do karantény aj kontakty nakazených, no aktuálne už s negatívnym testom môžu deti do 14 rokov zostať doma. Video zdravotnej sestry dojalo na čínskych sociálnych sieťach množstvo ľudí, mnohí v komentároch píšu, že ich rozplakalo alebo rozhnevalo. V Číne celkovo manažujú pandémiu najmä prísnymi pravidlami, čo často vytvára atmosféru strachu. Tamojšia vláda nepripúšťa možnosť spoluexistovať s vírusom, hoci podľa niektorých odborníkov je to reálna cesta von z pandémie, píše CNN.

Čína dieťa
Zdroj: Screenshot videa zo sociálnej siete Weibo

Nateraz teda zostávajú hranice Číny zatvorené, a to aj napriek tomu, že krajiny s podobnými číslami (napríklad Veľká Británia alebo USA z pohľadu zaočkovanosti) majú voľnejšie opatrenia. O deti v karanténe bez rodičov sa starajú zdravotné sestry, ktoré sa s nimi hrajú. K dispozícii majú aj hračky, knihy či písacie potreby.

Späť
Zdieľať
Diskusia