Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. septembra 2021, 9:30
Čas čítania 6:50
Dominik Vetrák

10 úžasných filmov z chladnej severskej kinematografie, ktoré ťa posadia na zadok a emočne rozdrvia

10 úžasných filmov z chladnej severskej kinematografie, ktoré ťa posadia na zadok a emočne rozdrvia
Zdroj: Nordisk Film
FILMY A SERIÁLY FILM NA VEČER FILMY, KTORÉ MUSÍTE VIDIEŤ NAJLEPŠIE FILMY TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Tieto severské filmy by mal vidieť každý fanúšik kinematografie.

V Škandinávii žije množstvo kvalitných filmárov, ktorí však nemajú taký dosah ako americkí a hollywoodski tvorcovia. Ich snímky sa tak často nedostanú ani za hranice ich krajín či regiónov, a tak sa o nich ani nedozvieme. Len minulý rok by sme tak prišli o dva fantastické filmy – Riders of Justice a Chľast (v oboch stvárnil hlavnú rolu Mads Mikkelsen). A pravda je, že nebyť herca Mikkelsena, tieto snímky by ušli veľkému množstvu ľudí.

Už to síce nefunguje ako kedysi, no známe tváre a hviezdy stále dokážu predávať filmy. Škandinávski herci to majú o to ťažšie. Neobjavujú sa v hollywoodskych filmoch, a keď prerazia, snažia sa tam udržať a viditeľní sú najmä v americkej tvorbe (opäť raz spomenieme Mikkelsena, ktorý ostáva verný aj domácim, dánskym projektom). Aj preto sme si povedali, že na niektoré z týchto „severských“ projektov upozorníme.

Množstvo portálov sa zameriava na „chladné severské detektívky“, no nám sa zdá kontraproduktívne ignorovať iné žánre, obzvlášť keď to s nimi tým severanom ide tak dobre. Týchto 10 filmov môžeš vnímať ako zlatý štandard a vstup do škandinávskej kinematografie, v ktorej inak nájdeš desiatky ďalších klenotov. Len ich treba objaviť, googliť a dôverovať recenzentom. 

Odporúčané
Netflix ruší jeden seriál za druhým. Toto je 10 z nich, ktorých predčasné skončenie bolí najviac Netflix ruší jeden seriál za druhým. Toto je 10 z nich, ktorých predčasné skončenie bolí najviac 13. septembra 2021, 9:30

1. Song of the Sea (Amhrán na Mara)

Tom Moore je írsky filmár s neuveriteľnou víziou. Je spoluzakladateľom animačného štúdia Cartoon Saloon, ktoré je zodpovedné za 4 úžasné filmy. Tom Moore natočil 3 z nich – Secret of Kells (2009), Song of the Sea (2014) a Wolfwalkers (2020), pričom Nora Twomey mu pomáhala s réžiou Secret of Kells, natočila Breadwinner (2017) a na budúci rok od nej uvidíme na Netflixe My Father’s Dragon.

Všetky tieto snímky nás zasiahli na emocionálnej úrovni a oplývali aj nádhernou animáciou a príbehom. Song of the Sea sme sa rozhodli vybrať, pretože v nás zo spomínaných snímok najviac evokuje chladné severské prostredie. Dej sa zameriava na rodinu žijúcu v majáku. Krátko po narodení dcérky Saoirse však zmizne matka.

Z nej sa postupom rokov vykľuje bájna bytosť a po zvyšok animáka sa sympatické postavy snažia zlomiť kliatbu, zachrániť stratené duše a zahojiť svoju utrápenú rodinu. Song of the Sea má nádhernú animáciu, hudbu a príbeh, ktorý z teba možno dostane aj nejaké slzy. 

2. The Hunt (Jagten)

O čom by bol článok o skvelých severských filmoch, keby sme v ňom nespomenuli vynikajúci Hon od režiséra Thomasa Vinterberga? Dánský režisér a scenárista Vinterberg sa po prvýkrát spojil s ďalším dánskym klenotom Madsom Mikkelsenom a vznikla z toho dráma The Hunt, ktorá zaútočí na všetky tvoje emocionálne bariéry a bez problémov ich zlomí.

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

Príbeh o tom, ako sa ľudia môžu nenávidieť, odsudzovať, nedôverovať si a ubližovať si bez toho, aby si to dobre premysleli, je nesmierne silný a má ohromnú výpovednú hodnotu aj dnes. Ba čo viac, s pribúdajúcimi rokmi bude zrejme len silnieť. 

Dej sa zameriava na štyridsiatnika Lucasa (Mikkelsen), bývalého učiteľa, ktorý vychováva deti v škôlke. Lucas prešiel bolestivým rozvodom, no začína si dovoľovať vidieť svet optimistickejšie. V komunite je obľúbený a má dobrých priateľov, no potom príde klamstvo, ktoré mu zničí život. Jedno z dievčatiek v škôlke si vymyslí lož, podľa ktorej ju vraj Lucas sexuálne obťažoval.

Komunita sa mu okamžite otočí chrbtom a nedôvera a odsudzovanie prerastú v agresiu. Lucas však odmieta vzdať boj o svoju dôstojnosť, čo vyústi v emóciami nabité scény, ktoré ti zlomia srdce. Špičkový scenár a réžia od Vinterberga a famózny Mikkelsen. Absolútna povinnosť pre každého diváka.

3. Milenium sága (The Girl with the Dragon Tattoo)

Severania natočili podľa troch kníh Stiega Larssona tri skvelé filmy o hackerke Lisbeth Salanderovej, ktorá sa pokúša zistiť pravdu o rôznych zločinoch. Larsson plánoval napísať 10 kníh, no zahynul pred dokončením tej štvrtej. Trilógia o Lisbeth Salanderovej sa dočkala aj hollywoodskeho rebootu s dvomi rôznymi herečkami, no predsa len uprednostňujeme originálne tri filmy (aj keď Fincherova verzia stojí za to). 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 103315 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké ďalšie filmy Madsa Mikkelsena si zamiluješ.
  • Ktorý film je natočený unikátnym spôsobom, aký si ešte asi nevidel.
  • Ktorý film podľa knihy od Joa Nesbøho ti odporúčame.
  • Prečo ti viac než Mikkelsenov Chľasť odporúčame jeho Riders of Justice.
Domov
Zdieľať
Diskusia