Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. septembra 2021, 19:45
Čas čítania 6:17
Adam Novosad

Keby si do tejto kryptomeny investoval pred rokom, zarobil by si 200-násobok. NFT ošiaľ stále neutícha

Keby si do tejto kryptomeny investoval pred rokom, zarobil by si 200-násobok. NFT ošiaľ stále neutícha
Zdroj: Getty Images/Yuriko Nakao
ZAUJÍMAVOSTI KRYPTOMENY
Uložiť Uložené

Kryptomenový ošiaľ tento rok neustáva. Bitcoin sa síce prepadol, ale NFT mánia pokračuje plnými obrátkami, ba čo viac, existujú aj popredné kryptomeny, ktoré napriek pádu bitcoinu veselo rastú do výšin. 🚀

Bitcoin minulý týždeň náhle stratil 20 percent svojej hodnoty, čo spôsobilo paniku na celom trhu s kryptomenami. Investori sa báli o svoje peniaze, tak úvodný prepad nasledoval hlbší pokles, kým sa panika ustálila a ľudia si uvedomili, že investovanie do kryptomien je rizikové natoľko, že za pár minút dokážeš stratiť všetky peniaze.

Aj keď sa bitcoin prepadol, rovnako ako digitálne mince ako ethereum, cardano či binance coin, na opačnej strane barikády sa v tejto chvíli stále nachádzajú zberateľské NFT kúsky, na ktorých v posledných týždňoch už aj Slováci zarobili tisíce eur.

A aj keby si sa bál investovať do digitálnych umeleckých kúskov či zberateľských postavičiek a obrázkov z aktuálne populárnych projektov ako Omnimorphs či 0xVampire, pred pár mesiacmi stačilo vložiť peniaze do známych kryptomien ako Solana či Avalanche a zhodnotenie tvojich peňazí mohlo byť stonásobne rozprávkové.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo budeme o pár rokov veľa času tráviť vo virtuálnom svete Metaverse.
  • Akú dôležitú úlohu budú unikátne NFT umelecké kúsky zohrávať v tomto svete.
  • Prečo chce najmladší kryptomiliardár zrušiť kariéru Kim Kardashian.
  • Ako projekty Omnimorphs či 0xVampire pristupujú k budúcnosti Metaverse.
  • Čím sa riadi šéf spoločnosti VISA, ktorá začala výrazne investovať do krypto.
  • Ktorá kryptomena šialene rastie napriek tomu, že sa bitcoin prepadol.
  • Kedy by si ju musel nakúpiť, aby si svoje peniaze zhodnotil 200-násobne.
nft
Zdroj: Omnimorphs

Unikátne NFT morfózy so 100 biliónmi kombinácií 

Keď začali nadšenci v roku 2017 nakupovať unikátne postavičky Cryptopunks či Cryptokitties, aby mohli tieto zberateľské obrázky hrdo vystavovať na svojich profiloch, len málokto si uvedomoval, kam fenomén NFT dokráča v roku 2021. Týmto tempom sa vízia o vytvorení virtuálneho sveta Metaverse možno čoskoro naplní.

Už o pár rokov možno budeme prežívať väčšinu času v Metaverse a naša identita bude založená práve na NFT, ktorými budeme prezentovať svoju identitu.

Aj projekt Omnimorphs sa chystá prispieť k fungovaniu virtuálneho sveta svojou troškou, pretože pozostáva z 10-tisíc unikátnych NFT postavičiek, ktoré môžu používatelia vlastniť, vymieňať aj predávať.

Odporúčané
Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? 17. mája 2023, 14:30

Každá z postavičiek vychádza z digitálneho rukou kresleného umenia kombinujúceho špecifické vlastnosti, vďaka čomu sa nestane, že bude jedna postavička vyzerať ako akákoľvek iná, a celkový počet unikátnych kombinácií dosahuje až viac ako 100 biliónov. Správne, nie miliárd, ale biliónov. Za všetko môžu jednotlivé morfózy, ktoré postavičky menia z nepoškrvnených na nepoznané.

Tvorcovia projektu veria, že sa Omnimorphs jedného dňa stanú mystickými postavami vo svete Metaverse, pretože hoci nejde o ľudí, ide o bytosti vytvorené z temnej hmoty prispôsobujúce sa ľudskej spoločnosti bez mihnutia oka.

Štart projektu je naplánovaný na 16. septembra, takže šanca dostať sa medzi Omnimorphs stále existuje. Tvorcovia sú pritom umelci z Budapešti, ktorí už majú na konte spolupráce dokonca so značkami ako Disney či Marvel.

Kim Kardashian v SKIMS.
Kim Kardashian v SKIMS. Zdroj: Instagram/@kimkardashian

Kim Kardashian chce zrušiť kariéru najmladší kryptomiliardár

Vitalik Buterin sa pred pár mesiacmi stal najmladším kryptomiliardárom na svete, keď hodnota jeho majetku vystrelila do výšin vďaka kryptomene ethereum, ktorú sám zakladal.

Buterin je otcom druhej najväčšej digitálnej mince, neustále vedie jej vývoj, ale popri nabitom programe si vždy nájde čas na prednášky na kryptomenových konferenciách.

Odporúčané
Karpiš z INESS-u: Zažívame dlhopisovú bublinu. Je matkou všetkých bublín a nie náhodou (Rozhovor) Karpiš z INESS-u: Zažívame dlhopisovú bublinu. Je matkou všetkých bublín a nie náhodou (Rozhovor) 16. novembra 2022, 12:30

Tentoraz sa objavil na konferencii EthCC, kde rozprával o tom, čo je vo svete kryptomien dôležité okrem decentralizovaných financií či ošiaľu NFT. V jednej chvíli sa rozčertil, keď si spomenul na to, ako známe osobnosti využívajú svoj vplyv a dosah na propagovanie pofidérnych kryptomien kopírujúcich napríklad ethereum. 

V tomto prípade narážal na Kim Kardashian, ktorá veselo propaguje mincu ethereum max, ktorú sám Buterin označuje za podvodný projekt snažiaci sa vylákať od ľudí peniaze. 

„Kim Kardashian v Miami propagovala ethereum max, takže si myslím, že by sme ju mali celú zrušiť. Súhlasíte všetci s tým, aby sme ju za to zrušili? A rovno zruším aj Floyda Mayweathera,“ pousmial sa Buterin, pretože aj boxer pred pár mesiacmi propagoval rovnakú menu.

NFT
Zdroj: 0xVampire

Zberateľskí upíri, z ktorých vznikne aj hra

Vo svete zberateľských NFT kúskov dnes neexistuje len jeden projekt, ktorý by pútal všetku pozornosť. Budovanie svojej identity do prichádzajúceho virtuálneho sveta Metaverse zaujíma čoraz viac ľudí, a tak sa viacero projektov na čele s 0xVampire zaoberá práve tým, na čo všetko si budeme musieť v Metaverse zvyknúť.

„Píše sa rok 2025. Metaverse už nie je len obyčajný koncept. Ľudia si zvykajú žiť v tomto virtuálnom priestore, používajúc svoju NFT identitu. Svet sa zdá byť mierumilovný, presne ako v reálnom živote. Len málokto však vie, že existuje malá skupina bytostí, ktoré prekonávajú záhadnú infekciu supervírusu s kódovým označením 0x,“ uvádza 0xVampire na svojom webe. 

Odporúčané
Známa kryptomena sa za deň prepadla o 99 %. Niekto na ňu zaútočil „na štýl Georgea Sorosa“ a ľudia prišli o životné úspory Známa kryptomena sa za deň prepadla o 99 %. Niekto na ňu zaútočil „na štýl Georgea Sorosa“ a ľudia prišli o životné úspory 12. mája 2022, 17:30

Celý projekt vyznieva zaujímavo nielen preto, že sa môžeš stať majiteľom jedných z 9 999 unikátnych zberateľských kúskov, ktoré následne môžeš využívať s plnou komerčnou licenciou na akékoľvek účely, ale v budúcnosti sa tvorcovia chystajú vytvoriť na základe digitálnych vampírov vlastnú hru, ktorá by ťa o trochu priblížila k plnohodnotnému Metaverse.

Bitcoin.
Bitcoin. Zdroj: TASR/AP/Rick Bowmer

Šéf VISA už pochopil, že musí byť múdry a investovať do bitcoinu
Kedysi skeptici, dnes veľkí podporovatelia a investori. Šéf spoločnosti VISA Al Kelly ovládajúcej obrovskú časť trhu s kartami a platbami sa najnovšie nechal počuť, že si uvedomuje svetlú budúcnosť kryptomien, a preto chce, aby sa VISA stala stredobodom záujmu o kryptomeny zo strany bežnej verejnosti.

Kelly si uvedomuje riziká trhu s kryptomenami, ale napriek tomu si v súčasnosti myslí, že sa digitálne mince vo všeobecnosti stanú extrémne populárnymi v najbližších piatich rokoch.

„Tak ako tu dnes sedíme, nevieme, ako ďaleko to kryptomeny dotiahnu. Bude z nich povedzme o päť rokov len zabudnutý trend a žiadna veľká vec? Alebo budú extrémne populárne? Nie som dostatočne múdry, aby som to vedel, ale som dostatočne múdry na to, aby som zabezpečil, že je dnes naša spoločnosť uprostred toho všetkého,“ skonštatoval Kelly.

Odporúčané
KOMENTÁR: Investorské FOMO v kryptomenách a NFT alebo ako ovládať svoje emócie a nepanikáriť KOMENTÁR: Investorské FOMO v kryptomenách a NFT alebo ako ovládať svoje emócie a nepanikáriť 11. mája 2022, 17:30

Tieto vyjadrenia poskytujú kontext ku krokom, ktoré VISA urobila v poslednom čase. Nielenže už dlhší čas sprostredkúva platby kryptomenami prostredníctvom vlastnej VISA karty v spolupráci s Crypto.com, ale koncom augusta si dokonca zadovážila jedno z ikonických NFT Cryptopunks za 150-tisíc dolárov.

nft
Zdroj: Blank Face/Dark Zodiac/Outkast

Mysteriózne čínske znamenia aj podpora psychického zdravia

Nové projekty vznikajú počas vďaka NFT ošiaľu ako huby po daždi, a tak tvorcovia hľadajú inšpiráciu v každom kúte života a sveta. Vďaka záujmu investorov však majú príležitosť preraziť alebo získať adekvátne ocenenie za svoju prácu a talent, pretože tvorba novej kolekcie zberateľských umeleckých výtvorov nie je záležitosťou zopár hodín.

Umelci sa vybláznili aj na projekte Dark Zodiac, ktorý si pre inšpiráciu zašiel do ďalekej Číny, kde sa riadia 12 znameniami zverokruhu. V prvej sérii chystá Dark Zodiac len 3 888 zberateľských grafík, z ktorých časť je vzácnejšia ako iné, a tak záleží na šťastí, čo si vytiahneš. Spoločne s grafikami chystá Dark Zodiac rozsiahly príbeh.

O nič menej zaujímavý nie je ani projekt Outkast, ktorý však nenadväzuje na žiadne horoskopy, ale od vesmírnej tematiky neodchádza ďaleko. V tomto prípade ide o rovných 10-tisíc zberateľských umeleckých kúskov inšpirovaných svetom anime, hviezdnymi vojnami a steampunkom.

Odporúčané
Takto policajti rozbili najväčšiu burzu dark webu Hydru z Ruska, kde sa dal kúpiť čistý kokaín z Peru aj nová identita Takto policajti rozbili najväčšiu burzu dark webu Hydru z Ruska, kde sa dal kúpiť čistý kokaín z Peru aj nová identita 6. apríla 2022, 19:30

Za zmienku nepochybne stojí aj projekt Blank Face, ktorý rovnako ako čoraz viac projektov spája zbieranie NFT s podporou správnej veci. Cieľom Blank Face je prostredníctvom svojich 10-tisíc 3D umeleckých kúskov spropagovať potrebu diskutovania o psychickom zdraví, ktoré sa napriek čoraz väčšiemu spoločenskému progresu naďalej v mnohých oblastiach zanedbáva.


Kde NFT kúpiť?

Ak sa ti projekt páči, napríklad niektorý z tých vyššie, a ešte sa neobchoduje na trhu, pridaj sa na jeho Discord. Väčšina projektov dáva niektorým používateľom možnosť zúčastniť sa na predpredaji, kde sa dostaneš k NFT ľahšie ako počas verejného predaja, keď súperíš s ďalšími tisíckami ľudí. 

Odporúčané
Tieto NFT nakupujú v ošiali aj Slováci za tisícky eur. Obrázky opíc či postavičiek dokážu zarobiť 90 miliónov dolárov za hodinu Tieto NFT nakupujú v ošiali aj Slováci za tisícky eur. Obrázky opíc či postavičiek dokážu zarobiť 90 miliónov dolárov za hodinu 7. septembra 2021, 8:30


Keď si chceš všeobecne pozrieť ponuku alebo ako to na burzách chodí, najznámejším miestom je určite Opensea, kde si môžeš kúpiť obrázky od výmyslu sveta. Konkurenciou mu chce byť napríklad platforma NFTrade, ktorú si obľúbili fanúšikovia nielen etherea, ale aj iných blockchainov, ako avalanche alebo polygon. Onedlho bude mať aj vlastný token.

Solana, kryptomena, kryptomeny
Zdroj: Forkast

Kryptomena, ktorej neprekážal ani rapídny prepad bitcoinu

Zatiaľ čo bitcoin zažil minulý týždeň výrazný prepad o viac ako 20 percent, čo by na klasickej burze s akciami predstavovalo katastrofu, trh s kryptomenami si len odfúkol a pokračuje v stabilizácii. 

Neplatí to však pre kryptomenu Solana, o ktorej si možno v posledných dňoch počul viac, ako by sa ti páčilo. Na jar tohto roka sa hodnota jednej mince solana pohybovala pod hranicou 20 dolárov, teraz sa vyšplhala už k 215 dolárom.

Aktuálne sa obchoduje za cenu okolo 180 až 190 dolárov, čo z jarných investorov spravilo spokojných obchodníkov, ale prvotných investorov z rokov 2017 či 2018 nepochybne milionárov. Solana pritom vznikla už v roku 2017 ako odpoveď na komplikácie, s ktorými sa potýkalo a potýka ethereum. 

Solana je platforma založená na smart kontraktoch a decentralizovaných aplikáciách, lenže oproti projektu ethereum je centralizovanejšia, a tak ponúka rozdielny prístup k riešeniu starej známej trojitej dilemy v kryptosvete – miera decentralizácie, rýchlosť a bezpečnosť transakcií.

Odporúčané
Kedy musíš priznávať zisky a platiť dane z kryptomien? Záujem Slovákov o investíciu do digitálnych aktív stúpol za rok o 400 % Kedy musíš priznávať zisky a platiť dane z kryptomien? Záujem Slovákov o investíciu do digitálnych aktív stúpol za rok o 400 % 23. februára 2022, 14:30

Zatiaľ čo ethereum puristicky odmieta centralizáciu, solana k tomuto problému pristupuje pragmatickejšie. Decentralizáciu do istej miery obetovala vysokej rýchlosti a nízkym poplatkom za transakcie.

Ak ti tieto technické záležitosti nič nehovoria, možno ti šialenstvo kryptomenového trhu ilustruje fakt, že pred rokom sa solana obchodovala za 1,09 dolára. Odvtedy dosiahla maximum 214,96 dolára, takže v ideálnom prípade by si svoje peniaze zhodnotil 200-násobne. 

Keď už NFT prichádzajú aj na solanu

So vzrastajúcou popularitou ekosystému kryptomeny solana logicky prichádzajú aj fenomény, ktoré doteraz zožali úspech na projektoch ako ethereum či cardano. Jedným z takýchto nových projektov vo svete solany je Nextverse, ktorého cieľom je priniesť 7 777 náhodne generovaných postavičiek zo sveta videohier či popkultúry. 

Nextverse
Zdroj: Nextverse/Twitter
Späť
Zdieľať
Diskusia