Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. septembra 2021, 9:30
Čas čítania 10:26
Marián Mauik Biel Richard Bonde

Otestovali sme nové skladacie smartfóny od Samsungu. Aké je mať smartfón, ktorý môžeš kedykoľvek zlomiť na polovicu?

Otestovali sme nové skladacie smartfóny od Samsungu. Aké je mať smartfón, ktorý môžeš kedykoľvek zlomiť na polovicu?
Zdroj: Samsung
TECH ANDROIDY SAMSUNG SMARTFÓNY
Uložiť Uložené

Galaxy Z Flip3 je prvý skladací mobil, ktorý môže zaujať masy. Galaxy Z Fold3 to možno dokáže tiež, ale bude to mať ťažšie.

Výkon ako notebooky strednej triedy – to už má každý. Ultrajemný displej s HDR? Aj to. Pridali extra rýchle nabíjanie, nové farby, ale výrobcovia mobilov bez niečoho naozaj nového dlho nevydržia.

Práve ohybné displeje by mohli byť tým čerstvým elementom, ktorý dokáže trendy vytiahnuť zo zabehnutých koľají. Tie boli celé roky len o čiernych dotykových plackách – ale prišiel čas na zmenu.

Nové technológie pred dvomi rokmi dovolili prísť s flexibilnými obrazovkami v bežne dostupných mobiloch. Samsung bol vtedy medzi prvými. A dnes je prakticky jediný, ktorý už nepovažujeme za koncept a ukážku možností, ale za štandardný smartfón s neštandardnou konštrukciou.

A dvojnásobne to platí o Galaxy Z Flip3, plnohodnotnom smartfóne, ktorý sa dá zmenšiť na polovicu, a aj o Galaxy Z Fold3, ktorý sa dá, práve naopak, roztiahnuť na dvojnásobok.

Odporúčané
OnePlus 9 Pro – jeden z najlepších (Recenzia) OnePlus 9 Pro – jeden z najlepších (Recenzia) 24. mája 2021, 14:30

V tejto dvojitej recenzii sme sa pozreli, kam sa Samsung vo svojom boji proti silnejúcim konkurentom Xiaomi a Apple posunul a či sme už ozaj v dobe flexibilnej.

  Samsung Galaxy Z Flip3 Samsung Galaxy Z Fold3
Rozmery

166 × 72,2 × 6,9 mm

86,4 x 72,2 x 18,9-17,1 mm zložený 

 158,2 × 128,1 × 6,4 mm

158,2 x 64,1 x 14,4-16 mm zložený

Hmotnosť 183 g  271 g 
Odolnosť IPX8 IPX8
Displej

6,7-palcový Dynamic Amoled 2X,
2 640 × 1 080, 120 Hz 

7,6-palcový Dynamic Amoled 2X,
2 208 × 1 768, 120 Hz
Sekundárny displej

1,9-palcový Super Amoled, 512 x 260

6,2-palcový Dynamic Amoled 2X,
2 268 x 832, 120 Hz
Čipset Qualcomm Snapdragon 888 Qualcomm Snapdragon 888
RAM 8 GB   12 GB
Interná pamäť 128 alebo 256 GB  256 alebo 512 GB
Fotoaparát 12 Mpix f/1.8, OIS, 12 Mpix ultraširokouhlý f/2.2 12 Mpix f/1.8, OIS, 12 Mpix ultraširokouhlý f/2.2, 10 Mpix teleobjektív 2X zoom
Selfie kamera 10 Mpix f/2.4  4 Mpix f/1.8
Batéria 3 300 mAh  4 400 mAh
Rýchlosť nabíjania 15 W drôtovo, 10 W bezdrôtovo  25 W drôtovo, 11 W bezdrôtovo
Doplnková výbava čítačka odtlačkov v ráme,  stereoreproduktory ultrazvuková čítačka odtlačkov v ráme, stereoreproduktory, Samsung DeX, Wi-Fi 6e
Cena od 1 049 € (8/128 GB)  od 1 799 € (12/256 GB)
Samsung Galaxy Z Flip3
Zdroj: Marián Biel/Refresher

Samsung Galaxy Z Flip3

Dizajn

Zatiaľ nemeníme názor na to, že ohybné mobily nám dávajú zmysel pri vertikálnom otváraní. Teda presne tak, ako to robí napríklad Motorola Razr, no najmä Galaxy Z Flip. Štandardný smartfón, na ktorý je každý zvyknutý. Hoci trochu užší a dlhší.

Odporúčané
Odolný voči poškriabaniu, nárazu aj pádu. Tento obal na mobil vyrobený zo špeciálneho materiálu sľubuje účinnú ochranu Odolný voči poškriabaniu, nárazu aj pádu. Tento obal na mobil vyrobený zo špeciálneho materiálu sľubuje účinnú ochranu 13. marca 2024, 13:00

Ale stále pomerne bežná šírka, dĺžka aj hrúbka. Od všetkých ostatných je však iný v tom, že sa v polovici prelomí a zrazu je z neho o polovicu menšia, aj keď dvojnásobne hrubšia škatuľka.

Galaxy Z Flip3 sa od svojho predchodcu v oblasti dizajnu v podstate nijako zásadne nelíši.

Samsung Galaxy Z Flip3
Zdroj: Marián Biel/Refresher

Stále rovnaká forma otvárania, oblé tvary, minimálny rám okolo displeja. Jediný viditeľný dizajnový posun je časť so zadnými fotoaparátmi. Sú uložené vo farebne odlíšenej hornej štvrtine mobilu vedľa citeľne väčšieho externého displeja.

Okrem toho, že to zlepšuje praktické záležitosti pri používaní, subjektívne vyzerá táto generácia elegantnejšie a menej „hračkársky“. V otvorenom stave je to vizuálne prijemný, hoci tuctový mobil. Samozrejme, vie sa zložiť na polovicu a zrazu pritiahnuť pozornosť všetkých okolo.

Pochváliť môžeme skladaciu konštrukciu, ktorá je vylepšená a odolnejšia. Mobil ostane otvorený v akejkoľvek polohe, ideálny je napríklad na videohovory. Vtedy je spodná polovica vlastne akýmsi statívom. Je jasné, že sme mobil nerozoberali, no pocitovo zisťujeme, že pri kĺbe, zásadnej veci pri skladacích mobiloch, sa Samsung poučil aj na vlastných chybách a teraz je v tejto oblasti líder.

Odporúčané
Samsung predstavil novú vlajkovú loď. Novinky z legendárnej série S využívajú umelú inteligenciu už takmer na všetko Samsung predstavil novú vlajkovú loď. Novinky z legendárnej série S využívajú umelú inteligenciu už takmer na všetko 18. januára 2024, 14:30

Jediná škoda, že tam nie je nejaká pružina alebo iný konštrukčný prvok, aby sa dal mobil otvoriť jednou rukou. Presnejšie povedané – pri troche praxe sa to dá, ale nie tak efektívne ako staré dobré tlačidlové „véčka“. Na začiatku testovania sme si tiež museli zvykať na vyššie položené tlačidlá zmeny hlasitosti. V zloženom stave to už nie je žiaden problém.

Veľké plus a tiež znamenie, že na odolnosti sa pracovalo, je fakt, že Flip3 je už konečne odolný proti obliatiu vodou.

Galaxy Z Flip3
Galaxy Z Flip3 Zdroj: Samsung

Displej

Táto oblasť si pýtala jedno malé zlepšenie – dočkali sme sa. Rozlíšenie Amoled displeja ostalo a rovnako aj veľkosť uhlopriečky, ale Z Flip3 už podporuje obnovovaciu frekvenciu 120 Hz. Štandard z normálnych mobilov sa dostáva aj do flexibilných. Samozrejme, cítiť to a viditeľne to zlepšuje pocit z používania. Hlavne pri posúvaní stránok na Facebooku alebo Instagrame.

Samsung tiež pridal na maximálnom jase a celkovo bola radosť prezerať na obrazovke obsah, ale aj filmy na Netflixe alebo hrať hry.

Ostáva odpovedať na nekonečnú otázku – vidieť stále zhyb obrazovky? Áno aj nie. Pri vypnutom displeji alebo nejakej úplne tmavej scéne v hre či vo filme áno. Trochu menej napríklad pri nastavenom tmavom režime niektorých aplikácií. Tak či onak, po asi dvoch dňoch sme si ho prestali uvedomovať. Ani prsty po ohybe neprechádzajú až tak často, pretože gestá Androidu dovoľujú mobil ovládať v podstate len malým pohybom palca pri spodnej hrane obrazovky.

Galaxy Z Flip3
Galaxy Z Flip3 Zdroj: Samsung

Druhý displej na vonkajšej časti je novinka, ktorá Z Flip3 posúva do oblasti naozaj praktických ohybných mobilov. Väčšia uhlopriečka znamená oveľa pohodlnejšie robenie selfie pri zloženom mobile. Ale hlavne Samsung umožnil pridávať niekoľko widgetov, ktoré sa na dotykovom displeji aj ovládajú, a aj notifikácie sa už dajú čítať bez otvárania mobilu. Dokonca sa dá so zatvoreným mobilom aj telefonovať – hoci len cez hlasný odposluch. Počas testovania sme niekedy aj pol dňa nemuseli použiť hlavný displej, čo sa ukáže aj na výdrži batérie. Oproti prvej generácii Flipu s 1,1-palcovým sekundárnym displejom sú aj tieto necelé dva palce posun tým správnym smerom.

Selfie so zadnými kamerami
Selfie so zadnými kamerami Zdroj: Marián Biel/Refresher

Oproti Galaxy Z Fold3 tu však chýba podpora S-Pen. Možno o rok.

Výkon a výbava

Na rozdiel od Motoroly nie je skladací mobil od Samsungu v oblasti výkonu vyššou strednou triedou, ale plnohodnotnou vlajkovou loďou. Používa najnovší Snapdragon 888 a k tomu 8 GB operačnej pamäte, čiže to isté ako napríklad Galaxy S21+. S výkonom preto nebude najmenší problém ešte minimálne dva roky.

Odporúčané
Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím 9. januára 2024, 16:30

Je jasné, že po pár desiatkach minút hrania náročnejších hier sa výkon prejaví zvýšením teploty povrchu mobilu, ale nedostali sme sa na úroveň, keď by to bolo akokoľvek nepríjemné. Pri použití krytu je to ešte menej citeľné.

Samsung Galaxy Z Flip3
Zdroj: Marián Biel/Refresher

Batéria

Úprimne, trochu sme sa obávali výdrže. Kapacita batérie sa medziročne nezmenila a je len 3 300 mAh. Novinka z Kórey má však výkonnejší procesor a 120-hertzový displej a k tomu ešte väčšiu externú obrazovku.

Ukázalo sa však, že sme sa mýlili, pravdepodobne aj vďaka tomu, že po čase sme si zvykli čoraz viac používať vonkajší displej a nerozsvecovať ten veľký pri každej notifikácii. Bez problémov sme sa teda dostali na jeden deň používania, neskôr aj na jeden a pol dňa. Škoda, že už nezostal priestor na rýchlejšie nabíjanie. 15 wattov je hodnota spred dvoch-troch rokov.

Samsung Galaxy Z Flip3
Zdroj: Marián Biel/Refresher

Fotoaparát

Do skladacej tenkej placky sa nedokáže dostať všetko. Tým hlavným kompromisom tak ostali fotoaparáty. Nie je nutné sa hneď zľaknúť. Určite nejde o žiadnu katastrofu – to ani zďaleka, len to skrátka nie je výbava vlajkových lodí.

Dva 12-megapixelové snímače na bežné a ultraširokouhlé zábery si svoju prácu odvedú. Hlavne pri dostatku svetla budú zábery úplne dostačujúce pre sociálne siete. S náročnejšími scénami sme už začali cítiť, že máme v ruke fotoaparáty z mobilov za približne tretinovú až polovičnú cenu oproti cene Flip3.

Odporúčané
Digitálny detox: Prečo a ako sa odpojiť od technológií Digitálny detox: Prečo a ako sa odpojiť od technológií 5. januára 2024, 13:00

Ostrosť a kontrast sú stále v poriadku, farebné podanie príjemné a dokonca aj nočný režim dokáže často urobiť použiteľnú fotografiu. Podobne aj nahrávanie videa bude pre väčšinu  dostačujúce. Stabilizácia a saturácia boli v norme, možno by sme ubrali z ostrosti.

Skladací mobil veľmi pravdepodobne nebude nikto kupovať kvôli fotoaparátom – a ak áno, bude prekvapený. Mnohí môžu byť až príliš skeptickí – pritom Flip3 vie spraviť pekné zábery prednou, ale aj selfie kamerou, pretože na to používa hlavný snímač. Vnútornú 10 Mpix kameru sme preto na fotenie prakticky nepoužívali.

Galaxy Z Flip3
Galaxy Z Flip3 Zdroj: Samsung
Odporúčané
Notebook s podpisom Alana Walkera a USB portom na škatuli? Áno, aj taký existuje. Otestovali sme nový ROG Zephyrus G14 AW SE Notebook s podpisom Alana Walkera a USB portom na škatuli? Áno, aj taký existuje. Otestovali sme nový ROG Zephyrus G14 AW SE 15. septembra 2021, 9:30
Galaxy Z Fold3
Galaxy Z Fold3 Zdroj: Refresher/Marián Biel

Samsung Galaxy Z Fold3

Dizajn

Ani v prípade Galaxy Z Fold3 sme medziročne nezaznamenali výrazné pokroky v dizajne. Každý, kto minulogeneračný Z Fold2 vlastnil, alebo sa v smartfónoch perfektne vyzná, si rozdiel všimne v prvých sekundách – iný dizajn kamier, sofistikovanejší pánt a aj nové farebné vyhotovenia.

Ak sa chceme v prípade Z Fold3 baviť o estetickosti, môžeme to hneď a zaraz zabaliť. Dvetisíceurová skladacia vlajková loď od Samsungu má veľa skvelých stránok, ale takmer určite by sme ju nemali nazývať pekným smartfónom. Čo sa na nej však určite prehliadnuť nedá, je jej zaujímavá a do očí bijúca konštrukcia.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 103135 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či sa nám Fold3 lepšie používal v otvorenom alebo v zatvorenom stave.
  • Aký viditeľný je ohyb uprostred masívneho 7,6-palcového displeja.
  • Čo ponúkne Fold3 z hľadiska výkonu.
  • Ako dlho nám vydržal predtým, než sme ho museli pripojiť k nabíjačke.
  • Či sú fotoaparáty na Fold3 lepšie oproti tým na Flip3.
  • Ako smartfóny hodnotíme s odstupom dní a ktorý je pre teba vhodnejšou alternatívou.
Domov
Zdieľať
Diskusia