Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. augusta 2021, 20:25
Čas čítania 6:30
Daniel Mikolášik Jakub Paulík

Rytmus: Emócie zo stretnutia s Černákom som musel pár dní spracovávať. Bola to beseda, nie nejaká kávička

Rytmus: Emócie zo stretnutia s Černákom som musel pár dní spracovávať. Bola to beseda, nie nejaká kávička
Zdroj: se svolením Matúše Zeťáka
ZAUJÍMAVOSTI MAFIA MIKULÁŠ ČERNÁK RYTMUS
Uložiť Uložené

„Pôsobil na mňa pokorne, inak na besede ani nemohol,“ prezrádza raper o stretnutí s bývalým bosom slovenskej mafie.

„Emócie, ktoré tam visia vo vzduchu, som musel pár dni spracovávať. Ale v momente, keď som sadal do auta za bránami väznice, som si uvedomil, že je super žiť slobodný život s vybudovanou kariérou a pokojným spánkom,“ prezrádza Rytmus o stretnutí s najväčšími kriminálnikmi vo väzení v Leopoldove.

Na sociálnych sieťach sa včera objavila fotografia z tohto stretnutia, na ktorej sa nachádzajú raper Rytmus a MMA zápasník Attila Végh obklopení trestancami odsúdenými na doživotie. Medzi nimi aj Mikuláš Černák, ktorý je považovaný za bývalého bosa slovenskej mafie.

Mikuláš ČernákRytmusAttila Veghväzenie
Zdroj: Facebook (Mikuláš Černák)

Kontroverzný záber na sociálnych sieťach vyvolal vlnu kritiky. Niektorých totiž pobúril fakt, že raper a MMA zápasník sa fotia s vrahmi a usmievajú sa pritom. S Rytmusom sme sa preto rozprávali o tomto stretnutí s najobávanejším zločincom v histórii Slovenska, o jeho emóciách z návštevy, ale aj o tom, či to považuje za podporovanie glorifikácie vrahov.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aký priebeh malo stretnutie Rytmusa a Attilu Végha s najobávanejšími zločincami v leopoldovskej väznici.
  • Ako sa Rytmus stretol s Mikulášom Černákom a ako naňho pôsobil.
  • Prečo zážitok z väzenia spracovával ešte týždeň.
  • O čom sa vo väzení rozprávali.
  • Či sa odvtedy ešte niekedy stretol s Černákom a ostatnými trestancami.
  • Či mu posiela listy.
  • Prečo podľa neho nepodporuje glorifikáciu vrahov a mafiánov.
  • Čo si myslí o Egových návštevách väzníc s cieľom modlenia sa za odsúdených.

Kvôli čomu sa stretli?

Rytmus upozorňuje, že nešlo o žiadne mafiánske stretnutie „na kávičke“, ale o športovo-motivačnú besedu s odsúdenými. Fotografia vznikla 12. marca 2019. Pre Refresher to potvrdil aj Alexander Balucha zo Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). 

Odporúčané
SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby 25. februára 2024, 12:30

Okrem Rytmusa a Attilu Végha sa na nej zúčastnili aj tréneri bojového klubu Spartakus Fight Gym Trnava. „Uvedená návšteva bola usporiadaná a uskutočnená v rámci kultúrno-osvetovej činnosti ako jedného z prostriedkov zaobchádzania s väznenými osobami,“ tvrdí Balucha.

Podľa jeho slov aktivity ako besedy či kultúrne, vzdelávacie a zábavné podujatia štandardne organizujú v každom ústave. Rytmus na podobnej besede nebol prvýkrát. V minulosti s podobným cieľom navštívil trestancov v Ilave, Leopoldove, Banskej Bystrici či Hrnčiarovciach. Na besedy si ho pozývajú samotné väznice.

Poprel tak domnienky, že by stretnutie inicioval sám. „Pozvala ma väznica, tak ako aj pri ostatných besedách. Zbytočne by som to necielil na Mikuláša Černáka, pretože on je jeden z mnohých väzňov, ktorí tam sú. Bola to beseda pre všetkých bez rozdielov,“ objasnil člen Kontrafaktu.

Mikuláš Černák, bývalý mafiánsky bos

Mikuláš Černák patrí medzi najznámejších doživotne odsúdených väzňov. V mladosti sa živil ako autobusár a lesný robotník, no neskôr prešiel na dráhu zločinu. Jeho mafiánska skupina stála napríklad za vraždou politika HZDS Vladimíra Bachledu, ktorému Černák osobne strelil guľku do hlavy.

Podobným spôsobom zavraždil aj poľského podnikateľa Grzegorza Szymaneka. Podľa jedného zo svedkov vraždy mu vložil pištoľ do úst, a predtým než vystrelil, povedal: „Stretneme sa v pekle.“ 

Neslávne známou je aj vražda expolicajta Gustáva Slivenského, ktorého Mikuláš Černák v apríli 1997 dobodal nožom do chrbta. Jeho kumpán Michal Csémy si následne od mafiánskeho bosa vypýtal nôž a Slivenskému zaživa odrezal hlavu. Profil Mikuláša Černáka nájdeš v tomto článku.

Odporúčané
Černák ho dobodal do chrbta a ďalší mafián mu odrezal hlavu. Profil bossa bossov, ako sa stal šofér šéfom slovenského podsvetia Černák ho dobodal do chrbta a ďalší mafián mu odrezal hlavu. Profil bossa bossov, ako sa stal šofér šéfom slovenského podsvetia 17. decembra 2019, 11:44
Mikuláš Černák.
Mikuláš Černák. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Zážitok vraj spracovával ešte týždeň

Rytmus prišiel spoločne s Véghom a trénermi na návštevu do väznice s najprísnejším stupňom stráženia. Vzhľadom na to, že to nebola jeho prvá beseda, vedel odhadnúť, ako sa budú väzni správať.

„Na takúto besedu môže ísť iba ten, kto sa dobre správa. Myslím správanie väzňov. Takže všetci tam sedia ako žiaci, ktorí neskáču do reči a správajú sa veľmi slušne. Mikuláš Černák  na mňa pôsobil tak, aká bola situácia. Tam nie je žiadny priestor na ukazovanie sa a myslím, že to tam nikoho ani nezaujíma,“ hovorí Rytmus pre Refresher.

Černák podľa jeho slov vystupoval tak, ako sa očakáva v slušnej triede, kde sú autoritami bachari, riaditeľ väznice či vychovávateľ. „Slušne, kultivovane a pokorne. Veď sedel na besede, takže inak sa ani pôsobiť nedalo. Reč tela som neskúmal, pretože tam ani nie je čas na nejaké individuálne skúmanie väzňov,“ tvrdí.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 102708 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo si Rytmus uvedomil, keď odišiel z návštevy väzňov.
  • Kto je autorom predmetnej kontroverznej fotky.
  • Čo si o fotke myslí Michal Libant, ktorý vyše 20 rokov pracoval vo väzení.
  • Prečo administrátor policajného Facebooku tvrdí, že je to „fotka zla“.
  • Ako pôsobil Černák na Ega, ktorý sa chodí za trestancov do väzníc modliť.
  • Aký má vzťah s Černákom Attila Végh.
  • Čo spáchal odsúdený Viliam Hauser, ktorý je na fotke tiež.
Domov
Zdieľať
Diskusia