Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. augusta 2021, 7:24
Čas čítania 0:49
Viktor Kniš TASR

Vláda vyčlenila na návštevu pápeža 5,4 milióna eur a 1 300 vojakov. Najviac dostanú Bratislava a Košice

NEWS PÁPEŽ
Uložiť Uložené

Zabezpečenie liturgie v Šaštíne bude stáť skoro 800-tisíc, na Luníku a Lokomotíve viac ako 600-tisíc.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský tvrdí, že návšteva pápeža na Slovensku bude bez pochýb najväčšou hromadnou akciou v čase pandémie v Európe. Udalosť v Šaštíne, kde očakávajú 350-tisíc ľudí, sa už môže oficiálne konať vďaka utorkovej zmene covid automatu, ktorú schválila vláda. 

Na zabezpečenie prípravy návštevy pápeža Františka vyčlenil vládny kabinet viac než 5,4 milióna eur. Vyplýva to z materiálov, ktoré v utorok počas podvečerného online rokovania odobrila vláda.

VatikánPrezidentkaZuzana ČaputováPápež František
Zdroj: Kancelária prezidenta SR


Z vyše piatich miliónov eur majú poslať peniaze rôznym organizáciám, napríklad Konferencia biskupov Slovenska dostane 72 000 eur na zabezpečenie registrácie účastníkov či okolo 41 000 eur na logisticko-administratívne zabezpečenie návštevy pápeža. Jednu z najvyšších dotácií (takmer 487 000 eur) dostane Gréckokatolícke arcibiskupstvo Prešov, a to predovšetkým na zabezpečenie liturgie pred mestskou halou v Prešove.


Vyše 780 000 eur vláda vyčlenila pre Rímskokatolícku cirkev – Bratislavskú arcidiecézu na návštevu pápeža a zabezpečenie liturgie v Šaštíne. Druhá najvyššia suma pôjde pre Košickú arcidiecézu. Viac než 640 000 eur dostanú na technické zabezpečenie liturgií na štadióne Lokomotíva a na Luníku IX.


Od 6. do 15. septembra vláda odobrila aj denné vyčlenenie do 1 300 príslušníkov Ozbrojených síl SR, špeciálnej techniky na výkon radiačného, chemického a biologického prieskumu a tri vrtuľníky.


Pápež František navštívi Slovensko 12. – 15. septembra. Okrem Bratislavy zavíta aj do Prešova a Košíc, kde sa zastaví aj na rómskom sídlisku Luník IX. Počas posledného dňa sa zúčastní na národnej púti v Šaštíne.

Domov
Zdieľať
Diskusia