Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
9. augusta 2021, 9:34
Čas čítania 4:29
Lukáš Čelka

Od influencerky za 129 eur, z Aliexpressu za 25 eur. Instagramový profil Dedinskedievca poukazuje na možné podvody známych tvárí

MÓDA INFLUENCERI
Uložiť Uložené

Kde je pravda, sme zisťovali u oboch strán.

Počas posledných dní Instagramom otriasli príspevky profilu Dedinskedievca. Poukazuje na podobnosť produktov, ktoré predávajú popredné slovenské influencerky, s čínskymi výrobkami z Aliexpressu – a ešte k tomu aj s extrémnou maržou.

Na profile sa najčastejšie objavuje oblečenie značky Andrey Koreňovej Sicily Style, avšak našla si na ňom miesto aj Bianka Rumanová a jej brand Namur Store či ďalšie zvučné mená na instagramovej scéne.

Príliš podobné oblečenie pritom nie je jedinou kauzou, na ktorú profil Dedinskedievca upozornil. Podľa administrátorky porušila autorské práva napríklad aj dizajnérka Andreasaky viacerými grafikami, ktoré ponúka v rámci svojej značky dočasného tetovania Weettoo.

Zisťovali sme, akú má administrátorka stránky Dedinskedievca motiváciu poukazovať na do očí bijúce podobnosti, ale i to, či sa za krátky čas jej fungovania už stihla stretnúť s vyhrážkami súdom. Oslovili sme aj influencerky, ktoré vo svojich príspevkoch najviac spomína, aby mohli vysvetliť nejasnosti okolo vecí, ktoré predávajú.

Takéto e-shopy klamú a zavádzajú ľudí a v prípade influencerov aj ovplyvňujú svojich sledovateľov, a to nielen pri kúpe takéhoto produktu, ale i pri názore, že je to v poriadku.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ktoré slovenské influencerky upodozrieva profil Dedinskedievca z kradnutia nápadov.
  • Akú má adminka profilu Dedinskedievca motiváciu vyhľadávať nejasnosti okolo slovenských e-shopov.
  • Či sa stretáva s vyhrážkami od influenceriek.
  • Ako si svoju prácu obhájila pred fanúšikmi návrhárka Andrea Koreňová.
  • Ako na kritiku reagovala influencerka Bianka Rumanová.

Taliansko alebo Čína?

Na kritickom profile sa bez najmenších pochybností najčastejšie objavuje značka Sicily Style, pričom administrátorka poukázala na niekoľko ich produktov, ktoré sú na pohľad takmer totožné s inými, mnohonásobne lacnejšími z Aliexpressu.

Napríklad kaki šaty, ktoré predáva e-shop Sicily Style za 129 eur, našla administrátorka stránky vo fastfashion gigante len za 29 dolárov, čiže ani nie 25 eur. Podobný scenár sa opakoval aj pri ďalšom kúsku, ktorým sú zelené vintage mini šaty – tie stoja na Aliexpresse necelých 50 eur, avšak Andrea Koreňová ich vo svojom obchode ponúka za 220 eur.

Predražené oblečenie, ktoré kúpiš na Aliexpresse za pár eur. Nový profil na Instagrame poukazuje na možné podvody u influencerov
Zdroj: Instagram/@dedinskedievca

Známa influencerka a návrhárka Andrea Koreňová sa voči týmto príspevkom ohradila a pre Refresher podotkla, že značka Sicily Style sa nikdy netajila tým, že vlastnú tvorbu dopĺňa aj „prekupovaným“ tovarom rôznych značiek.

„Ľudia sú zmätení, pretože vidia našu tvorbu, o ktorú sa starám ako návrhárka ja. V tomto prípade šaty buď sama šijem, alebo ich dávam šiť. Avšak zároveň vidia aj tovar z bežne dostupných foto, ako som sa dozvedela, zrejme aj na Aliexpresse,“ vysvetlila Koreňová s tým, že napriek tomu, že sú si toho vedomí, rozhodla sa tieto produktové fotografie vo svojom e-shope ponechať a naďalej ich aj pridávať.

Predražené oblečenie, ktoré kúpiš na Aliexpresse za pár eur. Nový profil na Instagrame poukazuje na možné podvody u influencerov
Zdroj: Facebook/@Andrea Koreňová

Podľa jej slov bolo obdobie po pandémii náročné a nemali možnosť chodiť po svoje produkty do Talianska osobne. Tvrdí, že práve z tohto dôvodu im zo skladov posielali Taliani mnoho fotiek, pričom nikdy nemala čas skúmať, či sa rovnaké snímky nevyskytujú aj medzi veľkoobchodmi na spomínanom Aliexpresse.

„Aj keby som to zistila, nevadí mi to. Kvalita, ktorú ponúkame, je na kilometre vzdialená od ‚Číny‘ a naši zákazníci to vedia. Tovar pochádza z kontrolovaných fabrík v talianskom meste Prato,“ tvrdí návrhárka.

Dodáva, že Taliansko majú osem hodín cesty a už len preto by vraj nemíňali energiu na nákupy v Číne, kde okrem iného platí povinné preclenie 20 % zo sumy tovaru. Z Číny sa však dá, pochopiteľne, kúpiť tovar aj bez toho, aby tam človek cestoval. 

Rovnaká story, iný brand

Veľmi podobné stories ako o Sicily Style boli mierené aj na značku Bianky Rumanovej Namur store. Ako ukážkový príklad môžeme použiť sukňu s topom, ktorú má známa influencerka vo svojom e-shope pomenovanú v špeciálnej edícii ako 90s, pričom celkovo by si tu za ňu zaplatil 70 eur – 33 eur top a 37 eur sukňa. Na Aliexpresse sa nachádza takmer totožný kúsok len v rozličných farebných variantoch ani nie za 9 eur za celú súpravu.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 101687 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako na kritiku reagovala influencerka Bianka Rumanová.
  • Akú má adminka profilu Dedinskedievca motiváciu vyhľadávať nejasnosti okolo slovenských e-shopov.
  • Či sa stretáva s vyhrážkami od influenceriek.
  • Či stojí za profilom Dedinskedievca konkurencia, iná módna návrhárka alebo len všímavé dievča.
Domov
Zdieľať
Diskusia