Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júla 2021, 13:12
Čas čítania 4:54
Viktor Kniš Lukáš Čelka

ZÁZNAM: „Zombíci,“ pokrikujú na podporovateľov očkovania antivaxeri. V Bratislave sa dnes demonštruje za aj proti (+ foto a video)

NEWS BRATISLAVA KORONAVÍRUS OČKOVANIE PROTEST
Uložiť Uložené

Demonštranti opäť protestujú proti vláde Eduarda Hegera, proti opatreniam, očkovaniu a testovaniu.

Sledovanie protestov v Bratislave naživo sme ukončili, ďakujeme za pozornosť. 

18:51 – Skupinka protestujúcich na Hodžovom námestí sa postupne rozchádza, na mieste je posledných zopár desiatok skalných s vlajkami bez transparentov. 

protest
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

18:40 – Mobilnú očkovaciu jednotku poskytol Bratislavský kraj. Celkovo zaočkovali 37 ľudí, pripravených mali 99 jednodávkových vakcín Johnson & Johnson. 

protest
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

18:30 – Irena Bihariová na margo účasti povedala, že dúfala, že zaočkovaných príde viac ako antivaxerov. Potešilo ma to, ľudia majú odvahu nielen sa dať zaočkovať, ale aj sa k tomu verejne prihlásiť,“ povedala Refresheru. 

„Mali sme internú dohodu, že ak by sa schyľovalo k niečomu, čo by mohlo ohroziť účastníkov, udalosť by sme okamžite rozpustili,“ dodala k bezpečnosti s tým, že akciu koordinovali s mestom aj políciou. 

18:15 – Akcia Progresívneho Slovenska skončila po hodine, ako to organizátori vopred avizovali. Účasť odhadli na približne 300 ľudí. Demonštrácie na Hodžovom námestí pokračujú, ale protestujúcich je veľmi málo, len niekoľko desiatok. 

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš bratislavské kluby podľa fotky? Ukáž, aký si párty lev KVÍZ: Spoznáš bratislavské kluby podľa fotky? Ukáž, aký si párty lev 19. marca 2024, 11:00

17:40 – Progresívne Slovensko umožnilo ľuďom dať sa očkovať v mobilnom vakcinačnom centre vakcínou Johnson & Johnson. „Len som išiel okolo,“ povedal jeden z ľudí, ktorí sa dali zaočkovať. Protest ani manifestácia ho nezaujímajú.

17:28 – Aj keď sa demonštranti snažia vyprovokovať zaočkovaných, nikto si ich nevšíma. Na manifestáciu Progresívneho Slovenska prišlo odhadom viac ľudí ako na demonštráciu proti očkovaniu. Nesie sa v pokojnom duchu, na trávniku posedávajú aj celé rodiny s malými deťmi či so psami a počúvajú príhovory organizátorov. 

17:15 – Demonštrantov do priestoru k podporovateľom očkovania nepustia, pretože nie sú zaočkovaní. Progresívne Slovensko si vyhradilo priestor, do ktorého pustia len ľudí s negatívnym testom alebo aspoň jednou dávkou očkovania. Protestujúci z diaľky na podporovateľov manifestu PS pokrikovali, že sú „zombíci“.

protest
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka
protest
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

17:10 – Začala sa manifestácia Za očkované Slovensko, ktorú organizuje mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko. „Mám pocit a cítim aj vinu za to, že sme mnohé informačné vojny a zápasy o pravdu prehrali, keď som pôsobila v mimovládnom sektore. Ostali sme vystrnadení z online diskusií,“ skonštatovala predsedníčka PS vo svojom príhovore k zaočkovaným. 

protest
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

16:55 – O malú chvíľu sa začne krátka manifestácia na Námestí slobody. Od 17.00 h spustia aj mobilné očkovacie centrum, okrem pár desiatok priaznivcov očkovania stoja neďaleko aj demonštranti z Hodžovho námestia. Konflikt sa nepredpokladá. 

Odporúčané
Ivana je parkovacia asistentka: Niektorí ľudia mi za oranžovú nálepku vynadajú. Pokutu však nemusíš dostať vždy (Rozhovor) Ivana je parkovacia asistentka: Niektorí ľudia mi za oranžovú nálepku vynadajú. Pokutu však nemusíš dostať vždy (Rozhovor) 3. marca 2024, 9:30

16:20 – Demonštrantom sa dnes pravdepodobne nepodarí zablokovať frekventované cesty v blízkosti Hodžovho námestia tak ako včera. Je ich príliš málo, maximálne niečo viac ako stovka. 

Marian Kotleba pred pár minútami zverejnil video, kde vyzval svojich podporovateľov, aby sa na protestoch zúčastnili. Približne 20-krát zopakoval, že problémom sú tzv. „mainstreamoví novinári“, ktorí podľa neho nabádali políciu, aby prelievala krv. Dodal, že jeho extrémistická strana včera zabezpečovala protest technicky a vyzbierala asi 1 000 podpisov za vystúpenie z NATO.

protest
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka
protest
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

16:00 – Minister vnútra Roman Mikulec tvrdí, že nie je pravdou, že v prípade včerajšieho protestu sa polícia celé hodiny len nečinne prizerala: „Štáb KR PZ BA celý priebeh podujatia monitoroval a zaznamenával, aby tí, ktorí sa nevedeli zmestiť do kože, mohli byť v najbližšej dobe riešení príslušnými orgánmi.“


Zároveň sa na Facebooku snaží vysvetliť včerajšie vyjadrenie policajtov, podľa ktorého proti demonštrantom nezasahovali, lebo ich nevedeli rozlíšiť od turistov. „Polícia, samozrejme, vie odlíšiť demonštrujúcich, ale nemôžeme chcieť, aby riešila na masovom podujatí jedincov prostredníctvom riskantného zákroku, keď na to má aj iné možnosti. Občania sa môžu cítiť bezpečne práve preto, lebo pri podujatiach takéhoto charakteru neeskalujeme napätie neprimeranou silou, ktorá by mohla mať v konečnom dôsledku opačný efekt,“ dodal Mikulec.  

15:43 – Starostka bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Zuzana Aufrichtová sa v piatok ráno zúčastnila na zasadnutí krajského policajného koordinačného orgánu na Krajskom riaditeľstve Policajného zboru v Bratislave. Týkalo sa opatrení na zabezpečenie pokojného priebehu a bezpečnosti počas piatkového neoznámeného verejného zhromaždenia na Hodžovom námestí.


„Zástupcovia štátnej polície nás ubezpečili, že v súvislosti s piatkovým zhromaždením prijali adekvátne opatrenia. Prioritou pre Staré Mesto je, aby nedošlo k narušeniu riadne oznámeného verejného zhromaždenia na Námestí slobody. Zvolávateľ neoznámeného verejného zhromaždenia sa mestskej časti vyjadril, že nie je jeho úmyslom blokovať dopravu ani narušiť pokojný priebeh iného zhromaždenia,“ uviedol pre TASR hovorca Starého Mesta Matej Števove.

Odporúčané
Bývalý erotický salón v Bratislave pretvorili na moderné bistro. Chystajú unikátny koncept pod holým nebom Bývalý erotický salón v Bratislave pretvorili na moderné bistro. Chystajú unikátny koncept pod holým nebom 1. marca 2024, 9:30

15:20 – Protest naďalej pokračuje v pokojnom duchu, dav sa rozšíril len o niekoľko desiatok okoloidúcich. Demonštranti postávajú, kým niekto do mikrofónu reční o pochybnom zložení dezinfekcie. Na miesto už prišlo aj niekoľko policajtov na koňoch, zatiaľ však žiadnym spôsobom nezasahujú. 

O 17.00 h sa začne manifestácia Progresívneho Slovenska.

protest
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka
protest
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka
protest
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

14:55 – Policajti žiadajú ľudí, aby im zaslali videá zo štvrtkového protestu v Bratislave, ktoré zachytávajú protiprávne konanie demonštrantov. Informoval o tom hovorca bratislavskej polície Michal Szeiff.


„V prípade, ak občania disponujú audiovizuálnymi záznamami, zachytávajúcimi protiprávne konania účastníkov včerajšieho neoznámeného zhromaždenia vo vzťahu k občanom Bratislavy alebo k návštevníkom mesta (napríklad fyzické napadnutia, výtržnosti a podobne), žiadame ich, aby ich poskytli polícii s cieľom ďalšieho objasňovania,“ uviedol Szeiff.


Po analýze videí bude podľa Szeiffa prebiehať stotožňovanie trestne zodpovedných osôb. Príslušné útvary Policajného zboru potom vykonávajú úkony smerujúce k vyvodeniu možnej trestnoprávnej zodpovednosti.  

Odporúčané
Parov Stelar: Ľudia na Spotify poznajú skladbu, ale nie interpreta. Slováci sa vedia baviť, ale Francúzi sú šialení (Rozhovor) Parov Stelar: Ľudia na Spotify poznajú skladbu, ale nie interpreta. Slováci sa vedia baviť, ale Francúzi sú šialení (Rozhovor) 25. februára 2024, 16:30

14:32 – Strana Sloboda a solidarita upozorňuje, že ak by sa podobná situácia zo včera zopakovala aj dnes, považovala by to za závažné zlyhanie policajného vedenia.

14:10 – V reakcii na protesty v Bratislave prezidentka Zuzana Čaputová povedala, že občania majú právo protestovať proti opatreniam, ktoré majú chrániť ich zdravie a životy. Vyjadrenie názoru však nemôže prerásť do agresívnych výziev ani do fyzických konfliktov. 

Vládou prijaté opatrenia sa podľa hlavy štátu môžu v súčasnosti zdať ako predčasné a zbytočne tvrdé, s nástupom tretej vlny sa však ukáže ich opodstatnenie.


„Nikto nenúti nikoho očkovať sa, nesmieme však zabúdať, že tu nejde len o slobodné rozhodnutie nezaočkovať sa, ale zároveň ide aj o právo ostatných na ochranu svojho zdravia,“ poznamenala Čaputová. Dodala, že nezaočkovaní nemajú pred vírusom ochranu a preťažený zdravotnícky systém nezvládne naplno pomáhať ľuďom s ochorením covid-19 aj ľuďom s inými diagnózami.

13:37 – Demonštranti momentálne nestoja v skupinách, roztrúsili sa po okolí. Situácia je pokojná, na protest dohliada aj niekoľko policajtov. 

13:24 – Demonštranti tvrdia, že ich prišlo podporiť aj niekoľko obyvateľov Rakúska. 

„My potrebujeme podporu zo všetkých okolitých krajín. Česko, Maďarsko, Poľsko… Nejde len o Slovensko, ale o celú Európu,“ zaznelo od organizátorov protestu. Následne všetci skandovali heslo „Všetci spolu“.

Odporúčané
Einpark Offices ide proti prúdu: Kým iní stoja v zápche, naši zamestnanci už pijú prvú kávu Einpark Offices ide proti prúdu: Kým iní stoja v zápche, naši zamestnanci už pijú prvú kávu 20. februára 2024, 10:30

Pri vstupe na Slovensko momentálne platí, že len človek zaočkovaný dvoma dávkami vakcíny nemusí absolvovať karanténu. Človek zaočkovaný jednou dávkou ju môže opustiť na druhý deň od návratu a nezaočkovaný musí absolvovať minimálne 5-dňovú karanténu. 

protest
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

 

12:50 – Okrem demonštrácie antivaxerov bude v Bratislave od 17.00 h aj demonštrácia na podporu očkovania. Na mieste budú dostupné aj mobilné očkovacie jednotky, kde si ľudia budú môcť dať pichnúť vakcínu proti koronavírusu. Manifestáciu organizuje mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko. Jeho šéfka Irena Bihariová tvrdí, že nechcú byť protitáborom antivaxerov. 

S ohľadom na avizovaný príchod tretej vlny a všeobecnú bezpečnosť budú od účastníkov pri vstupe do areálu vyžadovať:

– potvrdenie o očkovaní minimálne prvou dávkou akejkoľvek vakcíny proti covidu-19
– alebo potvrdenie o PCR teste nie staršom ako 24 hodín
– a zároveň prekrytie horných dýchacích ciest ochranným rúškom počas trvania udalosti (cca 1 hodina).

12:24 – Protest proti očkovaniu sa oficiálne začal príhovorom neznámej ženy. Tá konštatuje, že dnešná účasť je veľmi slabá, zároveň vyzýva dav, aby nereagoval na večerný pochod, ktorý organizuje mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko. „Proti zaočkovaným nič nemám, zaočkovaných mám rada ako nezaočkovaných, keď provokujú, nevšímajte si ich. Medzi nimi aj medzi nami sú provokatéri,“ prihovorila sa žena do mikrofónu. Žiada, aby si zaočkovaní vypočuli ich verziu.

12:15 Prvý konflikt medzi kameramanom TA3 a demonštrantmi vznikol len krátko po neoficiálnom štarte protestu. „Nechceme byť podmieňovaní očkovaním. Viete vy vôbec spávať? Verejne podporujete zabíjanie rodín a detí?“ kričala účastníčka protestu na kameramana a bránila mu v natáčaní.

Demonštranti majú aj dnes v pláne blokovať premávku, zatiaľ sa však jeden druhému sťažuje, že ich je príliš málo. 

protest
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

12:00 V Bratislave sa na Hodžovom námestí opäť začínajú zbierať skupinky demonštrantov. Zatiaľ sú ich len desiatky. Pripravené sú aj policajné jednotky, približne 100 metrov od námestia je zaparkovaných 7 policajných áut a príslušníci zatiaľ monitorujú situáciu. 

protest
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka
protest
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka
Späť
Zdieľať
Diskusia