Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júla 2021, 9:54
Čas čítania 1:01
Ema Stanovská TASR

Aktualizované: Pred parlamentom už stoja stovky demonštrantov, poslanci dnes rozhodnú o výhodách pre očkovaných

NEWS NÁRODNÁ RADA SR
Uložiť Uložené

Demonštranti policajtov vyzývajú, aby si zložili prilby a pridali sa k protestu. Z priestoru pred parlamentom a Bratislavským hradom sa ozýva piskot i skandovanie hesiel ako „Hanba“ či „Nevzdáme sa“.

Poslanci dnes druhý deň rokujú o novele zákona o verejnom zdraví, na základe ktorého by mal úrad verejného zdravotníctva prihliadať pri tvorbe protipandemických opatrení na digitálny covid preukaz. Okrem toho by mal priniesť aj výhody pre zaočkovaných v prípade zhoršenia epidemickej situácie. 

To znamená, že v prípade zatvorenia obchodov, športovísk či služieb, by tieto služby mohli aj naďalej využívať zaočkovaní, ľudia, ktorí sa otestujú na covid-19, alebo tí, ktorí ho prekonali v istom časovom rámci.

Pred parlamentom sú stovky demonštrantov

Pred budovou parlamentu stoja momentálne stovky nespokojných ľudí, ktorí okrem novely protestujú aj proti vládnym opatreniam a očkovaniu.  Na mieste je aj polícia, ktorá monitoruje bezpečnostnú situáciu. Na Facebooku oznámila, že doteraz nezaznamenala žiadne narušenie verejného poriadku.

Protestujúci tvrdia, že nie sú rešpektované ústavné práva obyčajných ľudí, a hovoria o občianskej vojne či očkovacom fašizme. Prítomných policajtov vyzývajú, aby si zložili prilby a pridali sa k protestu. Z priestoru pred parlamentom a Bratislavským hradom sa ozýva piskot i skandovanie hesiel ako „Hanba“ či „Nevzdáme sa“. Viacerí protestujúci držia v rukách štátne vlajky i transparenty.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, čo hovoria na kauzu Kollár vs. Richterová. Aký majú pohľad na domáce násilie? Pýtali sme sa Slovákov, čo hovoria na kauzu Kollár vs. Richterová. Aký majú pohľad na domáce násilie? 28. júna 2023, 10:40

V piatok zablokovali vchod do parlamentu, až kým ich nevytlačili ťažkoodenci. Ako prvý dnes v rozprave vystúpil poslanec SaS Ondrej Dostál, ktorý podľa portálu Aktuality.sk opozičným poslancom odkázal, že „za včerajšie udalosti pred Národnou radou môžu aj oni, keď hecovali rozvášnený dav, aby vtrhol dovnútra“.

Po skončení 35. schôdze by sa malo začať ďalšie mimoriadne rokovanie, na ktorom má minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) čeliť opozičnému pokusu o odvolanie. Schôdzu inicioval Smer-SD. Otázne je, či ju koalícia podporí a či bude plénum uznášaniaschopné.

Späť
Zdieľať
Diskusia